Συνέντευξη με τη Μαίρη Βανδώρου

 

https://quizlet.com/796144977/34-oxford-discover-5-unit-12-pt1-flash-cards/?i=51megg&x=1jqt
Ο Αλέκος, μεγαλωμένος σε ένα κεφαλοχώρι της Πάτρας, ονειρεύεται να γίνει διάσημος χωρίς να πρέπει να δουλέψει γι’ αυτό. Για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, είναι πρόθυμος να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση στους ισχυρούς φίλους που θα βρεθούν στον δρόμο του, προκειμένου να προωθήσει την καριέρα του και να κερδίσει χρήματα. Στη δεκαετία του ’90 φαίνεται πως το όνειρό του θα πραγματοποιηθεί. Όμως, μια λάθος κίνηση θα φέρει την ανατροπή και θα τον εξοστρακίσει από τον όμορφο και λαμπερό κόσμο, στον οποίο θεωρεί ότι ανήκει. Όμως ο Αλέκος δεν είναι από αυτούς που το βάζουν κάτω. Θα καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής του ή μήπως απλώς θα βρίσκει πάντα τρόπους να ξεγελάει τον εαυτό του; Όταν τα φώτα σβήνουν, τι μένει πίσω τελικά;



Η Μαίρη Βανδώρου είναι γραφίστρια και διαχειρίστρια του καλλιτεχνικού site ArtScript (www.artscript.gr-webnode.gr). Το παραμύθι της «Πετρούλες στη Φακή» απέσπασε έπαινο στον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την Unesco, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών. Ακολούθησε το τρίτο βραβείο για το διήγημά της «Νεκρή Φύση» στον 10ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την Unesco καθώς και ένας ακόμα έπαινος για το «Παραμύθι του Δάσους» στον 11ο αντίστοιχο Διαγωνισμό. Το Μυθιστόρημά της «Συνοδός Κορυφής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο», ενώ το διήγημά της «Έξωση από τον καναπέ» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων «Μένουμε Σπίτι – Μέρες και Νύχτες μιας Καραντίνας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παραμύθι της «Πετρούλες στη φακή» από τις εκδόσεις Κομνηνός σε εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέως.
Περισσότερα για τη συγγραφέα θα βρείτε στο προσωπικό της site https://psifiaco-nalogio5.webnode.g


 

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Μαίρη Βανδώρου: Το βιβλίο μου με τίτλο «Συνοδός Κορυφής» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» αφηγείται την ιστορία του Αλέκου. Από πολύ μικρή ηλικία ο Αλέκος ξεχωρίζει λόγω της ομορφιάς του.

Με οδηγό το παρουσιαστικό του θεωρεί ότι του αξίζει να εμφανίζεται στην τηλεόραση και στα ιλουστρασιόν περιοδικά, μια δουλειά που όπως ο ίδιος πιστεύει αποφέρει πολλά έσοδα εκτός από διασημότητα και που δεν έχει την κούραση πιο εργατικών εργασιών, όπως αυτή του πατέρα του. Χωρίς να προσανατολίζεται στο τι ακριβώς μπορεί και θέλει να κάνει βάζει στόχο να γίνει διάσημος με κάθε μέσο.

Με τη βοήθεια του Κωστή, ενός ντραγκ κουίν, ο Αλέκος θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο και θα εισχωρήσει στον κόσμο του θεάματος, αφήνοντας πίσω του τον πρώτο του έρωτα και αδιαφορώντας για την γκρίνια των γονιών του που θέλουν για εκείνον να αναλάβει τη δουλειά του πατέρα του και να γίνει οδηγός σε βαρύ όχημα. Ο Αλέκος όσο πρόθυμος είναι να ικανοποιεί τις επιθυμίες των νέων και ισχυρών φίλων του, τόσο απρόθυμος είναι ώστε να καλλιεργήσει τον εαυτό του και να πάρει σοβαρά το επάγγελμά του. Όλα αυτά διαδραματίζονται τη δεκαετία του 90’ με το άνοιγμα των ιδιωτικών καναλιών και την προώθηση αυτού που ονομάζουμε showbiz. Οπότε το βιβλίο αφορά την πορεία του Αλέκου σε αυτόν τον χώρο, αν και ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια μέσα στην οικογένεια που μεγάλωσε και στην οποία διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας του. Φυσικά υπάρχει πληθώρα άλλων ηρώων όπως οι γονείς και τα αδέρφια του, ο πρώτος του έρωτας, μα κυρίως άνθρωποι που θα συναντήσει στην περιπέτεια του προς την επιτυχία.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Μαίρη Βανδώρου: Το οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, από κάτι που θα δεις στο δρόμο, ή μια είδηση στην τηλεόραση μέχρι και ένα αστείο που μπορείς να πεις με τους φίλους σου. Τώρα όσον αφορά τον Συνοδό Κορυφής, υπήρχε ο σπόρος της ιδέας του χαρακτήρα του Αλέκου, αλλά αυτό που ήρθε και έδωσε κατεύθυνση στον ήρωα ήταν όταν σε μια Σύνοδο Κορυφής που μεταδιδόταν στην τηλεόραση, με κεφαλαία γράμματα στα δεξιά της οθόνης και με σβηστή φωνή, παρατόνισα τη λέξη ΣύΝΟΔΟΣ σε ΣΥΝΟΔόΣ.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μαίρη Βανδώρου: Να διαβάσω πολλά βιβλία, κυρίως κλασσικών συγγραφέων, κάτι που έκανα ούτως ή άλλως.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μαίρη Βανδώρου: Διαβάζω βιβλία από όλα τα λογοτεχνικά είδη, άλλωστε μια καλή ιστορία δεν έχει τόσο σχέση με το είδος όσο με την ικανότητα του συγγραφέα να διηγείται σωστά τις ιστορίες του. Όσον αφορά εμένα γράφω κυρίως κοινωνικό ρεαλισμό, αν και δοκιμάζω την πένα μου και σε άλλα είδη.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Μαίρη Βανδώρου: Για εμένα είναι η υπόθεση, η υπόθεση είναι αυτή που θα κινητοποιήσει τον κάθε χαρακτήρα του βιβλίου να κινηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες και στην περίπτωση που υπάρχει ανταγωνιστής, αποτελούν όλοι υλικά (και κάποιες φορές εργαλεία) της ίδιας υπόθεσης.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Μαίρη Βανδώρου: Το καλοκαίρι έχοντας τελειώσει το δημοτικό και πριν ξεκινήσω το γυμνάσιο, άρχισα να σκαρφίζομαι τις πρώτες μου ιστορίες, από εκείνες δεν έγραψα κάποια. Δυο χρόνια αργότερα, λίγο πριν κλείσω τα 14, έγραψα την πρώτη μου νουβέλα σε ένα σχολικό τετράδιο.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Μαίρη Βανδώρου: Η συγγραφή όπως και το κάθε τι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Χρονικά και μόνο πρώτα έρχεται η φαντασία, χωρίς φαντασία, η οποία θα σου υπαγορεύσει τις ιστορίες που θα γράψεις, δε θα σου γεννηθεί και η ανάγκη. Η ικανότητα γραφής είναι κάτι που κατακτιέται με τη σκληρή δουλειά. Αν δε διαθέσεις χρόνο δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα. Χωρίς δουλειά το κείμενο δε θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει εκεί που θα μπορούσε, μένοντας η φαντασία στείρα. Αλλά και χωρίς φαντασία, όσο και να δουλέψει κάποιος πόσο μακριά μπορεί να οδηγήσει το κείμενο του;

8. Γιατί γράφεις;

Μαίρη Βανδώρου: Είναι σαν να με ρωτάτε γιατί αναπνέω. Είναι μια ανάγκη να μεταφέρω κάποιες ιστορίες που έχω στο μυαλό μου.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Μαίρη Βανδώρου: Η ανάγνωση βιβλίων πρέπει να αποτελεί ευχάριστη επιλογή του κάθε αναγνώστη, είτε αυτός είναι συγγραφέας είτε όχι. Οπότε ο κάθε ένας από εμάς ξέρει τι τον ευχαριστεί να διαβάζει. Τη μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους αναγνώστες της σελίδας σας είναι να μην ‘‘περιφρονούν’’ την κλασσική παγκόσμια και ελληνική λογοτεχνία, κρύβει θησαυρούς.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μαίρη Βανδώρου: Τη συγγραφή όμορφων ιστοριών.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μαίρη Βανδώρου: είτε μέσω του προσωπικού μου site: psifiaco analogio (webnode.gr) στο οποίο υπάρχει υλικό από τη δουλειά μου, και επίσης υπάρχει πλατφόρμα επικοινωνίας αλλά και email για άμεση επικοινωνία μαζί μου. Και μέσω του λογαριασμού μου στο Facebook, με το παράδοξο όνομα Συνοδός Κορυφής. (Είμαι η ίδια διαχειρίστρια και όχι ο Αλέκος).