Παρουσίαση Βιβλίου - Χαρτί & Καλαμάρι

Αν αγαπάτε τα Χριστούγεννα και σας αρέσουν οι γελαστοί αγιοβασίληδες, τα όμορφα δώρα, τα οικογενειακά τραπέζια, τα χρωματιστά φωτάκια και τα χαρούμενα πρόσωπα, είστε σε λάθος μέρος. 

Εδώ είναι η σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων και θα συναντήσετε μόνο τα απαίσια πράγματα που συμβαίνουν μέσα στις γιορτές. Οικογενειακά τραπέζια με αναπάντεχο τέλος, εκπλήξεις που δεν πάνε όπως περιμένεις, φρικιαστικά στολίδια, απειλητικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, γράμματα που δεν φέρνουν αυτό που ζήτησες, δώρα που κανείς δεν θέλει να ανοίξει. 

Δώδεκα ακατάλληλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες με ατμοσφαιρική εικονογράφηση από την Κατερίνα Παππού. 

 


Θα ξεκινήσω τη σημερινή παρουσίαση μιλώντας λίγο για την έκδοση γιατί όλα είναι σημαντικά σε ένα βιβλίο. Πρόκειται για ένα σκληρόδετο και εικονογραφημένο βιβλίο γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα με πολύ προσεγμένη επιμέλεια και σελιδοποίηση. Το χαρτί είναι ιλουστρέ (δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη λέξη) και γενικότερα το βιβλίο είναι ένα κόσμημα από το εξώφυλλο ως το οπισθόφυλλο. Χαίρομαι να βλέπω τόσο προσεγμένες δουλειές. 

Στα δικά μας τώρα. Το Χαρτί & Καλαμάρι είναι μια καταπληκτική (κατ' εμέ) συλλογή διηγημάτων τρόμου με άρωμα Χριστουγέννων. Το διήγημα είναι δύσκολο μέσο, αφού σε πολύ περιορισμένο χώρο πρέπει να πεις μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή, μέση, τέλος, πλοκή, χαρακτήρες, ατμόσφαιρα κ.λπ. και πραγματικά θεωρώ πως στη συγκεκριμένη συλλογή όλα τα διηγήματα είναι ένα κι ένα. 

Ξεχωρίζω το Αξέχαστο Δώρο Χριστουγέννων. Εκεί χρειάστηκα μια παύση, ένα διάλειμμα να συνέλθω (είμαι και λίγο φοβητσιάρα, δεν το κρύβω). 

Ο τρόμος είναι ένα νέο είδος για μένα αλλά χαίρομαι που έδωσα μια ευκαιρία στο βιβλίο γιατί πραγματικά το άξιζε. Σύντομο, με ωραία ατμόσφαιρα και θεματολογία, το Χαρτί & Καλαμάρι θα σας κρατήσει συντροφιά τα κρύα απογεύματα του Δεκέμβρη δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ένα θα πω, προσέξτε στολίδια, καμινάδες, τραπεζομάντιλα, σκυλιά, περίεργα παιδάκια κ.ο.κ. 

Καλά Χριστούγεννα και καλή ανάγνωση!

Έλενα Παπαδοπούλου