Παρουσίαση Βιβλίου - Από την Κέρκυρα ως την Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα

 Το μυθιστόρημα «Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα» αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς την Αίγυπτο στο τέλος του 19ου αιώνα.

Φιλοδοξία της συγγραφέα είναι να προσθέσει ένα ακόμη πετραδάκι στην μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού. Το έργο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της προγιαγιάς της συγγραφέα, που ως χήρα με τέσσερα παιδιά από ένα χωριό της Κέρκυρας, αποφάσισε να εγκατασταθεί οικογενειακά στην Αίγυπτο.

Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται ο αγώνας μιας γυναίκας που είναι μάνα και πατέρας μαζί, με μοναδικά της εφόδια την αγάπη και το αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά της, αλλά συγχρόνως με ελπίδα για τη ζωή και τα απρόσμενά της.



Ο Αναστάσης και η Γιαννούλα (1883) ετοιμάζονται να μετακομίσουν στον Βόλο με τα τέσσερα παιδιά τους, Σπύρο, Κατίνα, Αγγελική, Γιωργάκη για δουλειά. Είναι κυρίως αγχωμένοι, αλλά ελπίζουν πως θα βγάλουν πέρα και πως μάλιστα θα γυρίσουν στο χωριό σύντομα. Στην αρχή του βιβλίου περιγράφεται το ταξίδι με το κάρο και εν συντομία η προσαρμογή και τα πρώτα χρόνια στη δουλειά και στον νέο τόπο. Στη συνέχεια ο αναγνώστης μαθαίνει για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Αναστάση. Η οικογένεια αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στους Λιαπάδες όπου τελικά η Γιαννούλα παίρνει την απόφαση να μετακομίσουν στην Αίγυπτο προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερης ζωής. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, η οικογένεια ξεκινά το ταξίδι. 

Έμφαση δίνεται στην απλότητα των ανθρώπων, στην αθωότητα, στην καλοσύνη, δημιουργώντας ένα ωραίο νοσταλγικό κλίμα. 

Στο πλοίο για την Αίγυπτο γνωρίζεται με τον Στέφανο, που ταξιδεύει με τον γιο του, Σωτήρη, και γίνονται φίλοι. Αποβιβάζονται με την υπόσχεση να μη χαθούν. 

Η οικογένεια εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια στο σπίτι μιας οικογένειας δασκάλων χωρίς παιδιά, την Ελένη και τον Γιάννη, που σιγά σιγά τους μαθαίνουν τις συνήθειες του τόπου και τους στηρίζουν μέχρι να ορθοποδήσουν.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται θέματα όπως η οικογένεια, το πείσμα να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, η αισιοδοξία και αθωότητα μιας περασμένης εποχής.

Αν ψάχνετε ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία, το Από την Κέρκυρα ως την Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα είναι για εσάς. 


Έλενα Παπαδοπούλου