Συνέντευξη με τη Μεταξούλα Φιλιππάτου

Το μυθιστόρημα «Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα» αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς την Αίγυπτο στο τέλος του 19ου αιώνα.

Φιλοδοξία της συγγραφέα είναι να προσθέσει ένα ακόμη πετραδάκι στην μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού. Το έργο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της προγιαγιάς της συγγραφέα, που ως χήρα με τέσσερα παιδιά από ένα χωριό της Κέρκυρας, αποφάσισε να εγκατασταθεί οικογενειακά στην Αίγυπτο.

Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται ο αγώνας μιας γυναίκας που είναι μάνα και πατέρας μαζί, με μοναδικά της εφόδια την αγάπη και το αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά της, αλλά συγχρόνως με ελπίδα για τη ζωή και τα απρόσμενά της.Η Μεταξούλα (Σούλα) Φιλιππάτου γεννήθηκε στο Κάιρο τον Νοέµβριο του 1944. Η σχολική της εκπαίδευση ολοκληρώθηκε στο St. Clare’s College στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου.

Στην Ελλάδα η οικογένεια εγκαταστάθηκε το 1962 στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλική γλώσσα στο Βρετανικό Συμβούλιο.

Αρχικά εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία και αργότερα σε ελληνικές και ξένες εταιρίες, διδάσκοντας Αγγλικά σε ενηλίκους και επιβλέποντας µελέτες και προσφορές ιδιωτικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.  Έχει ταξιδέψει, ιδιωτικά και επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά και τις Η.Π.Α. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά.

Η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, το ‘Μάνα Αγαπηµένο µου Παιδί!’ (© ‘Ανέµη’, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστηµίου Κρήτης, 2020, Μεταξούλα Φιλιππάτου, 2020) είναι αφιερωµένη στην αγαπηµένη της µητέρα και τα παιδικά της χρόνια στην Αίγυπτο, ενώ η παρούσα ανατρέχει στην ιστορία των προγόνων της και την μετανάστευσή τους στην Αίγυπτο, σε αναζήτηση μιας  ‘καλύτερης ζωής’ προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Δραστηριοποιείται ενεργά στον Προσκοπισµό, όπου είναι ενταγμένη από τα παιδικά της χρόνια µέχρι σήµερα. Αγαπάει τη φύση, τα ταξίδια, τα βιβλία, τη δηµιουργική γραφή και τη μετάφραση.

Έχει δυο γιούς και είναι γιαγιά δύο χαριτωμένων αγοριών, 18 και 15 ετών.

 1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου. 

 
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία – αυτή της προγιαγιάς μου. Όταν έμεινε χήρα με τέσσερα μικρά παιδιά, αποφάσισε να αποδεχτεί πρόταση του Δήμου Παγασών (νυν Βόλου) και να εγκατασταθεί στην Αίγυπτο. Ευρύτερα αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων στο τέλος του 19ου αιώνα.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία; 

Με ενέπνευσε το θάρρος και η αυταπάρνηση της πρωταγωνίστριας καθώς και η ανάγκη να καταγράψω τα ήθη μιας εποχής και ενός τόπου που είναι ταυτόχρονα τόσο κοντά μας, αλλά και τόσα μακριά μας.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις; 

Αυτή που θα έδινα και τώρα – να απολαύσει τη διαδικασία της συγγραφής.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις; 

Ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά γενικά μου αρέσει να διαβάζω μια ποικιλία ειδών.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; 

Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; Αδύνατο να επιλέξω ένα, όλοι έχουν σημαντικό, δικό τους ρόλο.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 

Από παιδί μου άρεσε να γράφω…

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; 

Αδύνατο να επιλέξω ένα, καθώς οποιοδήποτε από τα παραπάνω κι’ αν λείπει, το βιβλίο θα υστερεί!

8. Γιατί γράφεις; 

Γιατί νοιώθω πως έχω κάτι να πω ή να διηγηθώ…

9. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; 

Ούτε εγώ το γνωρίζω… η ολοκλήρωση και έκδοση του βιβλίου είναι ένα όμορφο ταξίδι που προς το παρόν θέλω να το ζήσω!

10. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου; 

Στο email μου: soulaphi@otenet.gr