Συνέντευξη με τον Χρήστο Μπακοστέργιο

7 πρόσωπα, 7 συμφωνίες και ένας άγνωστος που ελέγχει το πεπρωμένο τους

Στο (Λος) Έθεραλ, µία χώρα µαγείας και παράξενων πλασµάτων, µία εξαφάνιση θέτει σε κίνηση ένα ντόµινο γεγονότων. Με την εµφάνιση της κόκκινης σελήνης, ένα επικίνδυνο παιχνίδι στήνεται από έναν µυστηριώδη άντρα µε ηµίψηλο καπέλο. Τα πιόνια του έχουν επιλεγεί: ένας πρόθυµος πρίγκιπας που διψά για εξουσία, ένας φιλόδοξος θαλασσοπόρος µε µια κρυφή αγάπη στην καρδιά του, µία µικρή, πονηρή αλεπού που ονειρεύεται την ελευθερία της, µία άρρωστη δολοφόνος που ψάχνει εκδίκηση, ένας γενναίος πολεµιστής που αναζητά τη χαµένη δόξα και µία γοητευτική κοπέλα που θα κινήσει γη και ουρανό για να βρει τη µητέρα της…

Ένας προς έναν και µία προς µία, οι κληρονόµοι των ισχυρών Συντεχνιών που εξουσιάζουν τη χώρα θα χορέψουν στον ρυθµό που ορίζουν οι κλωστές του µαριονετίστα τους, του απρόσιτου και αινιγµατικού Σάιµον, ενόσω µοιραία, οι πόλεις και οι επαρχίες του (Λος) Έθεραλ βυθίζονται σε ένα πρωτοφανές χάος.

Ένας χάος χωρίς επιστροφή…

Όµως η ελπίδα γεννιέται από εκεί που δεν το περιµένει κανείς: από ένα άσηµο παιδί που όλοι έχουν ξεχάσει. Ένα παιδί που, µαζί µε έναν γίγαντα, κρατούν πλέον την εύθραυστη µοίρα του (Λος) Έθεραλ στα χέρια τους…

Η επόµενη µέρα που ξηµέρωσε στη χαµένη χώρα έφερε αλλαγές και αναπάντητα ερωτήµατα. Ποιος δολοφόνησε τον Θεό και Αυτοκράτορα του (Λος) Έθεραλ; Ποιος είναι ο µυστηριώδης άντρας που έκλεινε συµφωνίες µε τους γόνους των ισχυρότερων συντεχνιών; Τι πραγµατικά αναζητούσε; Το κυριότερο: τι θα συµβεί από εδώ και πέρα;
Με τον θρόνο ενός ολόκληρου κόσµου να παραµένει κενός, η Αυτοκράτειρα  θέτει σε εφαρµογή το πρωτόκολλο του πριγκιπάτου, µε σκοπό την ανάδειξη και στέψη του επόµενου Αυτοκράτορα. Οι υποψήφιοι Θεοί του (Λος) Έθεραλ θα αναµετρηθούν µεταξύ τους για την υπεροχή του θριαµβευτή, µέσα από τρεις δοκιµασίες.
Ανάµεσα σε πλεκτάνες, προδοσίες, έρωτες άνευ ορίων, απόπειρες δολοφονιών και αλλοιώσεις χαρακτήρων, οι µαριονέτες θα παλέψουν µε όλες τους τις δυνάµεις για να πετύχουν τον σκοπό τους. Όλα αυτά, την ίδια στιγµή που ο µαριονετίστας παρακολουθεί αµέτοχος τις κινήσεις τους, έτοιµος να ολοκληρώσει το πλήρες σχέδιο του.

Η επιστροφή στο γεµάτο συνωµοσίες, µυστικά και ξέφρενη περιπέτεια σύµπαν Φαντασίας που εξυφαίνει ο Χρήστος Μπακοστέργιος είναι γεγονός. Μετά τον “Σάιµον”… είναι η ώρα του “Τζακ”!

 

Ο Χρήστος Μπακοστέργιος γεννήθηκε στη Αθήνα, όπου αποτελεί και τόπος διαμονής του. Από μικρός είχε κολλήσει το μικρόβιο ενός βιβλιοφάγου ενώ αρκετά χρόνια αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την συγγραφή.

Η αρχή έγινε με το πρώτο μέρος, Σάιμον-οι 7 συμφωνίες, της τετραλογίας, τα Χρονικά του Έθεραλ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος με την ονομασία Τζακ- Ο Νόμος του Πριγκιπάτου.

Και τα δυο βιβλία κυκλοφορούν από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή.

Στον ελεύθερο του χρόνου ασχολείται με την μαγειρική, την ανάγνωση και πολλές φορές στον συνδυασμό και των δυο.

 







1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το πρώτο βιβλίο Σάιμον-Οι 7 συμφωνίες, είναι το αρχικό μέρος της σειράς Χρονικά του Έθεραλ, που αναφέρεται στην διήγηση ορισμένων γεγονότων που συντάραξαν την χώρα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος αναφέρεται στη συστηματική και ενδελεχή δολοπλοκία που ασκεί ένας αρχιερέας με απώτερο σκοπό την αλλαγή ολόκληρου του καθεστώτος που επικρατούσε. Μέσα από 7 συμφωνίες που σφραγίζει ο Σάιμον, με τους ισχυρότερους γόνους των Συντεχνιών, ο αναγνώστης βλέπει σταδιακά την κατάρρευση ενός ακέραιου έθνους.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η συγκεκριμένη ιστορία βασίζεται κυρίως στους ίδιους τους χαρακτήρες της. Οπότε έμπνευση αντλώ από τις κινήσεις και τις σκέψεις τους. Τις περιπέτειες που περνούν, τις σχέσεις που αναπτύσσουν και τις επιλογές που κάνουν. Όπως και επίσης η αρχή έγινε με τον Σάιμον. Αυτός ήτανε ο πρώτος χαρακτήρας που εμπνεύστηκα και πίστευα πως μια ιστορία κρύβεται από πίσω του. Αυτός αν θέλετε ήτανε το εναρκτήριο βήμα.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μένει πιστός στο όραμα και στο στόχο του. Η συγγραφή είναι ένα δύσβατο μονοπάτι και πολλές φορές ανηφορικό. Όμως, η θέα στο τέλος του δρόμου, το συναίσθημα όταν τελειώνεις ένα μυθιστόρημα είναι πραγματικά το κάτι μοναδικό.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Προσπαθώ να έχω μεγάλη γκάμα όσον αφορά τα είδη ανάγνωσης. Τρόμου, κοινωνικά, sci-fi, κλασσική λογοτεχνία, αστυνομική λογοτεχνία, noir και fantasy είναι μόνο μερικά από αυτά. Όσον αφορά την προτίμηση μου στη συγγραφή όμως, είναι σίγουρα το είδος fantasy μιας και λατρεύω την διαδικασία, όπως και το dystopian με το οποίο πειραματίζομαι τελευταία. Στο μέλλον όταν θα έχω ωριμάσει συγγραφικά θα ήθελα να ασχοληθώ και με το sci-fi αν και το θεωρώ από τα πιο δύσκολα είδη.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Έχω μια αδυναμία στους δευτερεύοντες χαρακτήρες η αλήθεια είναι. Στους αφανείς ήρωες που όλοι τους έχουνε δεδομένους και που δεν αποκαλύπτουν τις ικανότητες τους και τις προοπτικές που κρύβουν μέσα τους, παρά μόνο την έσχατη στιγμή. Εκεί, λίγο πριν το τέλος.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στην ηλικία των είκοσι είχα αρχίσει με κάποια διηγήματα αλλά ήτανε σε αρκετή πρώιμη και μη ολοκληρωμένη μορφή. Τη συγγραφή, την πήρα στα σοβαρά, οχτώ χρόνια αργότερα, όταν γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα για τα Χρονικά του Έθεραλ και η ανάγκη μου να ζυμωθεί και να αναπτυχθεί πλήρως σαν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Θεωρώ η σκληρή δουλεία και η αγάπη για αυτό που κάνεις. Ή αλλιώς η φροντίδα και η προσοχή που του δίνεις. Κάθε χαρακτήρας, κάθε κομμάτι της πλοκής οφείλει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με το γενικότερο πλαίσιο που θέλεις να αναπτύξεις. Η επιτυχία, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, έγκειται στις λεπτομέρειες. Αυτές, κάνουν πολλές φορές όλη την διαφορά.



8. Γιατί γράφεις;

Για ολοκλήρωση. Αν με ρωτούσες λίγα χρόνια πριν θα σου απαντούσα από ενθουσιασμό. Από την ομορφιά που κρύβει κάθε τι καινούργιο. Τώρα πια όμως η συγγραφή είναι μέρος του εαυτού μου. Μια καθημερινή μάχη που αγαπάω να δίνω.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Θαρρώ την μυστική ιστορία της Donna Tartt είναι ένα βιβλίο που οφείλει να διαβάσει κάθε συγγραφέας. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων, οι περιγραφές, το κλίμα που δίνει, η ατμόσφαιρα αλλά και η φιλοσοφία που κρύβει μέσα του είναι πραγματικά αξιοζήλευτες.

Όσο για τον κάθε αναγνώστη δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Σίγουρα ο καθένας προτιμάει και αγαπάει το είδος του. Όμως ένα βιβλίο που αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία ή μάλλον η σειρά, είναι το Dune του Frank Herbert. Την θεωρώ την πιο καλογραμμένη σειρά επιστημονικής φαντασίας και είναι η μόνη που μετά το πέρας της, μου άφησε μια συνήθεια που δεν είχα. Να μην κάνω άσκοπη χρήση του νερού.



10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια θα ήθελα να έχω ολοκληρώσει την σειρά Χρονικά του Έθεραλ. Ύστερα από τον Σάιμον- Οι 7 συμφωνίες και Τζακ- Ο νόμος του πριγκιπάτου μας μένουν άλλα δυο μέρη. Από εκεί και πέρα έχω στα σκαριά ένα ακόμη μυθιστόρημα τύπου dystopian που πραγματεύεται την οπτική μεταξύ της έκβασης ενός πολέμου. Μερικές φορές ο ηττημένος έρχεται στη θέση του νικητή και η αλήθεια κρύβει δυο όψεις.



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω τον διαδικτυακών λογαριασμών που διατηρώ, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

Instagram: C.mpak

Facebook: Christos Bakostergios


Goodreads: Χρήστος Μπακοστέργιος