Παρουσίαση Βιβλίου: Σάιμον οι 7 συμφωνίες

 

7 πρόσωπα, 7 συμφωνίες και ένας άγνωστος που ελέγχει το πεπρωμένο τους

Στο (Λος) Έθεραλ, µία χώρα µαγείας και παράξενων πλασµάτων, µία εξαφάνιση θέτει σε κίνηση ένα ντόµινο γεγονότων. Με την εµφάνιση της κόκκινης σελήνης, ένα επικίνδυνο παιχνίδι στήνεται από έναν µυστηριώδη άντρα µε ηµίψηλο καπέλο. Τα πιόνια του έχουν επιλεγεί: ένας πρόθυµος πρίγκιπας που διψά για εξουσία, ένας φιλόδοξος θαλασσοπόρος µε µια κρυφή αγάπη στην καρδιά του, µία µικρή, πονηρή αλεπού που ονειρεύεται την ελευθερία της, µία άρρωστη δολοφόνος που ψάχνει εκδίκηση, ένας γενναίος πολεµιστής που αναζητά τη χαµένη δόξα και µία γοητευτική κοπέλα που θα κινήσει γη και ουρανό για να βρει τη µητέρα της…

Ένας προς έναν και µία προς µία, οι κληρονόµοι των ισχυρών Συντεχνιών που εξουσιάζουν τη χώρα θα χορέψουν στον ρυθµό που ορίζουν οι κλωστές του µαριονετίστα τους, του απρόσιτου και αινιγµατικού Σάιµον, ενόσω µοιραία, οι πόλεις και οι επαρχίες του (Λος) Έθεραλ βυθίζονται σε ένα πρωτοφανές χάος.

Ένας χάος χωρίς επιστροφή…

Όµως η ελπίδα γεννιέται από εκεί που δεν το περιµένει κανείς: από ένα άσηµο παιδί που όλοι έχουν ξεχάσει. Ένα παιδί που, µαζί µε έναν γίγαντα, κρατούν πλέον την εύθραυστη µοίρα του (Λος) Έθεραλ στα χέρια τους…

 Η ιστορία του πρώτου βιβλίου της σειράς του Χρήστου Μπακοστέργιου ακολουθεί τον Σάιμον, μια μυστηριώδη φιγούρα που ταξιδεύει το βασίλειο συνάπτοντας συμφωνίες και σπέρνοντας το χάος. Τα κίνητρά του άγνωστα μα οι γνώσεις του εκτεταμένες, αφού ξέρει ακριβώς τι να προτείνει και σε ποιον, τοποθετώντας τα πιόνα σε μια σκακιέρα που ο ίδιος ελέγχει εξ ολοκλήρου. Μυστήριο, δολοπλοκίες, εξαφανίσεις και δολοφονίες ξεδιπλώνονται μαζί με έναν σύνθετο κόσμο που αξίζει να εξερευνήσετε.
 
Οι επτά συμφωνίες είναι ένα βιβλίο high fantasy, αφού διαδραματίζεται σε έναν τελείως ξεχωριστό κόσμο με δικούς του νόμους, οργάνωση, ήθη κι έθιμα. Αυτό είναι το κομμάτι του βιβλίου που απόλαυσα νομίζω περισσότερο, μαζί με μερικά έξυπνα τρικ της πλοκής που δεν περίμενα καθόλου. Ο κόσμος και οι συντεχνίες έχουν πολύ ενδιαφέρον και θέλω σίγουρα να μάθω περισσότερα για την εξαφανισμένη μαγεία, τα περίεργα αντικείμενα που λάμπουν και τις παράξενες "ενώσεις" υπό το φως του ασυνήθιστου φεγγαριού.
 
Αυτό που κάπως με κούρασε ήταν ο αφηγητής, ο οποίος ακροβατούσε. Άλλες φορές ήταν εστιασμένος σε κάποιον χαρακτήρα και ξαφνικά γινόταν παντογνώστης με αποτέλεσμα να είμαι σε πάρα πολλά κεφάλια ταυτόχρονα. Οι χαρακτήρες ήταν ήδη πολλοί οπότε τα έξτρα ποβ δε με βοήθησαν. Βέβαια, έχει να κάνει και με τις δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις (τι να κάνω, δεν αντέχω πολύ παντογνώστη), αλλά σίγουρα προσωπικά θα ήθελα λίγο μάζεμα στο κείμενο. Επίσης, μου έλειψε λίγο και η ψυχογράφηση των χαρακτήρων, κάτι που ωστόσο κατανοώ λόγω του ότι ήταν μπόλικοι και το βιβλίο εστίασε κυρίως στη σύναψη των συμφωνιών και την πλοκή, για να μείνει ουσιαστικός χρόνος για όλους τους χαρακτήρες.
 
Πάντως, το πρώτο βιβλίο με έβαλε για τα καλά στον κόσμο και θα συνεχίσω τη σειρά με μεγάλο ενδιαφέρον.
 
Έλενα Παπαδοπούλου