Παρουσίαση Βιβλίου - ΛΑΕΦ

 

Ελπίδα

Γιατί μας είναι απαραίτητο να ελπίζουμε; Πώς καταφέρνει η Ελπίδα να επιβιώνει πάντα; Είναι, άραγε, ο φόβος ή η απογοήτευση το αντίθετό της; Σε τι μπορεί να ελπίζει κάποιος, όταν όλα πια έχουν χαθεί; Είναι, εν τέλει, η Ελπίδα μονόδρομος; Η σοφία του χθες καθοδηγεί το σήμερα. Και το ταξίδι αυτό φαίνεται να τονίζει την ανάγκη τής επιστροφής μας στις ρίζες, προκειμένου να κατακτήσουμε το παρόν μας. Αποφθέγματα, μύθοι, δοξασίες, γνωμικά, κείμενα... δεμένα αρμονικά σε ένα συλλεκτικό βιβλίο, ιδανικό δώρο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 Αυτογνωσία

Πόσο δύσκολο είναι το μονοπάτι προς την Αυτογνωσία και πόσο λυτρωτικό; Σχετίζεται με την προσωπική μας ευτυχία, ή είναι απλώς ένας μύθος της εποχής; Μία αποκαλυπτική πορεία προς τη βελτίωση του εαυτού μας, αξιοποιώντας τη δύναμη των 147 δελφικών παραγγελμάτων. Η σοφία του χθες καθοδηγεί το σήμερα. Και το ταξίδι αυτό φαίνεται να τονίζει την ανάγκη τής επιστροφής μας στις ρίζες, προκειμένου να κατακτήσουμε το παρόν μας. Αποφθέγματα, μύθοι, δοξασίες, γνωμικά, κείμενα... δεμένα αρμονικά σε ένα συλλεκτικό βιβλίο, ιδανικό δώρο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Έρωτας

Πώς συνδέεται ο Έρωτας με την Ψυχή; Είναι, πράγματι, εκείνος ο περίφημος ανίκητος θεός; Πώς μπλέκει μία ζωή με μία άλλη; Τι συμβαίνει όταν αφηνόμαστε στη γοητεία του; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον πλατωνικό και τον ανεκπλήρωτο Έρωτα; Η σοφία του χθες καθοδηγεί το σήμερα. Και το ταξίδι αυτό φαίνεται να τονίζει την ανάγκη τής επιστροφής μας στις ρίζες, προκειμένου να κατακτήσουμε το παρόν μας. Αποφθέγματα, μύθοι, δοξασίες, γνωμικά, κείμενα... δεμένα αρμονικά σε ένα συλλεκτικό βιβλίο, ιδανικό δώρο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 Φιλία

Πόσα πρόσωπα έχει η Φιλία; Είμαστε, τελικά, άξιοι φίλοι; Τι πρέπει να παίρνεις και τι πρέπει να δίνεις, για να διατηρείς την ισορροπία σε μία φιλική σχέση; Επιδέχεται η αληθινή Φιλία περιθώρια αμφισβήτησης; Είναι δυνατόν δύο φίλοι να μοιράζονται πάντοτε τα πάντα; Η σοφία του χθες καθοδηγεί το σήμερα. Και το ταξίδι αυτό φαίνεται να τονίζει την ανάγκη τής επιστροφής μας στις ρίζες, προκειμένου να κατακτήσουμε το παρόν μας. Αποφθέγματα, μύθοι, δοξασίες, γνωμικά, κείμενα... δεμένα αρμονικά σε ένα συλλεκτικό βιβλίο, ιδανικό δώρο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Η Ρενέ επιστρέφει με ένα πολύ ενδιαφέρον, διαφορετικό project που παντρεύει Instagram handwritten quotes, γνωμικά αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και στοχαστών, κείμενα που φλερτάρουν με το δοκίμιο, μύθους και παιχνιδιάρικα υστερόγραφα. Αυτή η συλλογή μικρών βιβλίων που διαβάζονται αυτόνομα αλλά και ως σειρά επιχειρούν να μας θυμίσουν ρητά για τον έρωτα, τη φιλία, την ελπίδα και την αυτογνωσία που έχουν διασωθεί ανά τους αιώνες και συνεχίζουν να έχουν μεγάλη αξία. 

Προσωπικά, απόλαυσα περισσότερο από όλα το δεύτερο βιβλίο, που περιείχε 147+3 ρήσεις (Δελφικά Παραγγέλματα), λακωνικούς "κανόνες" ζωές, μερικά "πρέπει" που σε ελάχιστες λέξεις περιέχουν μεγάλα μηνύματα. Οι μεταφράσεις είναι απλές και προσαρμοσμένες στο σήμερα και δε θα σας πάρει πάνω από μερικά λεπτά να το διαβάσετε, αλλά σίγουρα όλο και κάποια ρήση θα τραβήξει το βλέμμα σας και θα σας κάνει να σκεφτείτε πώς κάτι που φαίνεται τόσο απλό μπορεί να είναι τόσο δύσκολο (και για αυτό να έχει και τόσο μεγάλη αξία). 

Μου άρεσε πολύ το "Να ασχολείσαι με την τέχνη" γιατί οι τέχνες υποβαθμίζονται και το βιβλίο κάθε μέρα χάνει και λίγο από το κοινό του. "Να σκέφτεσαι αφού πρώτα ακούσεις". Εδώ δε χρειάζεται να πω τίποτα. Γέμισε η τηλεόραση και τα οικογενειακά τραπέζια ψευτοειδήμονες σε μια εποχή που η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο και η γνώση είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ. "Να στηρίζεις τους φίλους σου", "Να μη λυπάσαι για τα πάντα" και "Να δημιουργείς με υψηλά ιδανικά".

Έλενα Παπαδοπούλου