Συνέντευξη με τη Σουζάννα Άννα Καραχρήστου

Η ποιητική συλλογή «Λευκός Καμβάς» αποτελείται από αυτοτελή ποιήματα ελεύθερου στίχου που πηγάζουν από βιώματα της ίδιας της συγγραφέως. Η δομή των περιεχομένων καθώς και οι συμβολισμοί στους οποίους στηρίζεται η βάση του βιβλίου συνδέονται με το πνεύμα των ποιημάτων τα οποία επικοινωνούν με το συναίσθημα του αναγνώστη. Όλοι και όλες, στην αρχή της ζωής μας, έχουμε έναν λευκό καμβά που σταδιακά γεμίζει με τα χρώματα των ανθρώπων που μας στιγματίζουν και των επιλογών που οι ίδιοι κάνουμε. Έτσι, δημιουργούμε ένα έργο τέχνης γεμάτο χρώματα από ανθρώπους και στιγμές, το οποίο αντανακλά πιο καθαρά από οτιδήποτε στο είδωλο του εαυτού μας. Η ποιητική συλλογή «Λευκός καμβάς» της Καραχρήστου Σουζάννας Άννας κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση τον Φεβρουάριο του 2024.

 

 

Η Καραχρήστου Σουζάννα Άννα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την καλαθοσφαίριση, ενώ επίσης της αρέσει να διαβάζει και να γράφει ποίηση. Ο «Λευκός Καμβάς» αποτελεί την πρώτη της ποιητική συλλογή.


 

 

 

 

 








1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Ο «Λευκός καμβάς» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδω, πρόκειται για μια ποιητική συλλογή με ποιήματα ελεύθερου στίχου τα οποία επικοινωνούν με το συναίσθημα του αναγνώστη. Κύριος θεματικός άξονας είναι τα αισθήματα της αγάπης και του πόνου που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ή την απώλεια. Η αποδοχή των τραυμάτων μας μέσα από το πιο σκοτεινό και δύσβατο μονοπάτι είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στην κάθαρση. Ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο το οποίο να μην πρόκειται μόνο για μια ποιητική συλλογή, αλλά να συμβολίζει και να κρύβει νοήματα που κάθε άνθρωπος θα μεταφράσει με τον δικό του τρόπο. Ο αναγνώστης με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να εμβαθύνει τις σκέψεις του και να αφοσιωθεί στον εσωτερικό του μονόλογο.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε και οποιοσδήποτε. Κυρίως εμπνέομαι από τα βιώματά μου, τις αναμνήσεις μου και τους ανθρώπους μου. Η γραφή μου έχει ένα ύφος μελαγχολικό και νοσταλγικό καθώς με εμπνέουν περισσότερο οι πιο δύσκολες καταστάσεις γιατί στο τέλος μέσα από κάτι γκρίζο δημιουργείται κάτι φωτεινό και όμορφο. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή, το έναυσμα αποτέλεσαν δύο ξεχωριστοί άνθρωποι που είχα στη ζωή μου και η σχέση μου μαζί τους με διαμόρφωσε σαν άνθρωπο τόσο, όσο και η απώλεια αυτής. Στον δικό μου καμβά τα χρώματα των δύο αυτών προσώπων δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα το χρόνου.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Θα έδινα την ίδια συμβουλή που δίνω ακόμη, να γράφει πάντα αυτό που νιώθει, να παρουσιάζει αφιλτράριστα και «καθαρά» τα συναισθήματά του, όποια κι αν είναι αυτά, χωρίς τον φόβο της κριτικής.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει να διαβάζω κυρίως πεζογραφία και να γράφω ποίηση.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Πιστεύω πως όλοι είναι εξίσου σημαντικοί σε ένα έργο καθώς όλοι τους είναι απαραίτητοι για την εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας. Ακόμη και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ασκούν επιρροή με τον δικό τους τρόπο.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

. Άρχισα να γράφω στην ηλικία των 15, στην πρώτη λυκείου, σε μια περίοδο περίπλοκη λόγω εφηβείας. Από τη μέρα που έγραψα το πρώτο μου ποίημα το οποίο μάλιστα είναι το «Κύμα» που περιλαμβάνεται στη συλλογή, δεν πέρασε ποτέ μέρα που να μη διαβάσω ή να γράψω κάτι.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Σίγουρα και τα τρία στοιχεία είναι σημαντικά για τη δημιουργία ενός καλού βιβλίου. Αν ξεχώριζα κάποιο, αυτό θα ήταν η φαντασία γιατί πρόκειται για μια έμφυτη ικανότητα που έχουν κάποιοι άνθρωποι και μέσω της αξιοποίησής της σε συνδυασμό της σκληρής δουλειάς και της ικανότητας γραφής που θα καλλιεργηθεί αφετέρου, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο έργο.


8. Γιατί γράφεις;

Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Πωλ Βαλερύ ότι «Αν ένας ποιητής μπορούσε να πει με ακρίβεια τι γράφει, γιατί γράφει και τί είναι αυτό που τον κάνει να γράφει, δεν θα έγραφε». Νομίζω πως πρόκειται απλά για μια έμφυτη τάση έκφρασης με καλλιτεχνική κλίση.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για τους συγγραφείς θα πρότεινα τα «Ποιήματα» της Κικής Δημουλά και για τους αναγνώστες θα πρότεινα το «Ιδιώνυμο» της Κατερίνας Γώγου.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Δεν έχω σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Όταν εμπνέομαι από ένα γεγονός, μια κατάσταση ή έναν άνθρωπο τότε γράφω ποίηση, και όταν με εντυπωσιάζει μια ιδέα ώστε να «στήσω» μια ποιητική συλλογή γύρω από αυτήν, τότε ξεκινάω να οργανώνω και να αναλύω περαιτέρω όλα τα υπόλοιπα. Μετά την ολοκλήρωση μιας ποιητικής συλλογής ουσιαστικά ένα κεφάλαιο κλείνει, το αφήνεις πίσω σου και συνεχίζεις να εξελίσσεσαι.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου; Οι αναγνώστες μπορούν να με βρουν και να επικοινωνήσουν μαζί μου στον λογαριασμό μου στο facebook (Καραχρήστου Σουζάννα Άννα) και στο Instagram (akarachristou).