Κρυστάλλινες Αλυσίδες (Κεφάλαιο 14) - "Η καλύτερη περίοδος"


ΙΟΥΛΙΟΣ 2008: Ο Αλέξης προσπαθεί συνεχώς να κάνει κάτι ρομαντικό για να ζητήσει απο τη Φαίδρα να τον παντρευτεί. Η εγκυμοσύνη ήταν αρκετά δύσκολη και προτίμησε να περιμένει τον πρώτο καιρό, καθώς οι συγκινήσεις μπορεί να έκαναν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Η Φαίδρα με την Κρυσταλλία τα πήγαιναν πολύ καλά. Πήγαιναν βόλτες για να αγοράσουν πράγματα για το μωρό, έβλεπαν ταινίες ή σίριαλ μαζί, καθόντουσαν ώρες και μιλούσαν σαν καλές φίλες. Η Αναστασία δε πίστευε στα μάτια της. Οι μήνες πέρασαν γρήγορα χωρίς τσακωμούς και φωνές. Ήταν η καλύτερη περίοδος τόσο για την Φαίδρα και τον Αλέξη, που θα αποκτούσαν ένα μωρό, όσο και για την Κρυσταλλία και τους γονείς της, που περνούσαν μια περίοδο ηρεμίας.


2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011: Η Κρυσταλλία πέρασε ένα ήσυχο καλοκαίρι, εκτός απο την μέρα που είδε την Φαίδρα. Έχοντας γυρίσει πλεον πίσω προσπαθεί να διαβάσει για την εξεταστική της. Το μυαλό της όμως ταξιδεύει στις διακοπές.
Έγραφε απο τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη και έπρεπε να διαβάσει πολλά μαθήματα. Όγκώδη βιβλία και πάκοι με σημειώσεις είχαν απλωθεί στο δωμάτιο. Χτύπησε το τηλέφωνο και της διέκοψε τις σκέψεις.

«Έλα Κρυσταλλία μου θέλω να μου πεις το πρόγραμμα της εξεταστικής γιατί δεν μπορώ να το δω απο τον υπολογιστή» αποκρίθηκε η Βιολέτα μόλις άκουσε την φωνή της.
«Ναι Βιολέτα μου σημειώνεις?»
« Ναι πες μου»
« Δευτέρα 10 με 12, Τετάρτη 11 με 13 και 13 με 15, Παρασκευή 14 με 16...»

Κλείνοντας το τηλέφωνο σκεφτόταν. Είχε τόσα πολλά να διαβάσει και οι μέρες περνούσαν γρήγορα. Συνέχιζε να διαβάζει με δυσκολία.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1983: Η Αναστασία δουλεύει στο κομμωτήριο και χτενίζει μια απο τις συχνότερες πελάτισσες της, τη Θάλεια. Η Θάλεια έμενε στην γειτονιά απο όταν ήταν μικρή. Εδώ και δύο χρόνια παντρεύτηκε έναν γιο πολιτικού. Η μητέρα της, η κυρία Πηνελόπη, δούλευε σαν γραμματέας του πολιτικού. Ο γιος του, Ορέστης, γνώρισε τη Θάλεια και ερωτεύτηκαν αμέσως. Ο γάμος τους ήταν πανάκριβος και πλεον ζει στο σπίτι του. Όμως δεν ξεχνάει ποτέ τη γειτονιά και τις φίλες της. Κάθε μήνα τουλάχιστον δυο φορές πήγαινε εκεί και επισκεπτόταν και το κομμωτήριο που δούλευε η Αναστασία. Δίνει μάλιστα αρκετά μεγάλο ποσό κάθε φορά που πηγαίνει σαν πελάτισσα. Αυτές τις μέρες έχει να φτιάξει ξύλινα έπιπλα και έχει επισκευτεί το ξυλουργείο που δουλεύει ο Δαμιανός. Με τον καιρό τους γνώρισε και έγιναν ζευγάρι. Όταν ο Δαμιανός γνώρισε την Αναστασία στους γονείς του, τη συμπάθησαν και μέσα σε μια εβδομάδα πήγε στη μητέρα της, Παρασκευούλα, να τη ζητήσει σε γάμο.

Η Θάλεια που τους γνώρισε, ήταν και εκείνη που τους πάντρεψε. Φρόντισε μάλιστα να τους κάνει έναν αρκετά ακριβό γάμο. Εκείνη την περίοδο περνούσαν πολύ καλά μιας και είχαν και οι δυο μια δουλεία. Την επόμενη χρονιά η Θάλεια και ο Ορέστης έφυγαν μόνιμα για την Γαλλία. Εκεί θα έκαναν μερικές δουλειές που θα τους έφερναν περισσότερα χρήματα. Αλληλογραφούσαν με την Αναστασία και μάθαινε τα νεα τους. Στο τελευταίο γράμμα της η Θάλεια έγραψε πως ο Ορέστης τη χώρισε και έφυγε με κάποια Σουηδή για την πατρίδα της. Εκείνη έμεινε στη Γαλλία και έφτιαχνε κολεξιόν με ρούχα, μιας και ήταν το όνειρο της. Μετά απο εκείνο το γράμμα δεν είχε νεα της ξανά. Της έστελνε γράμματα στην τελευταία της διεύθυνση αλλά γυρνούσαν πίσω με το σημείωμα πως έγινε λάθος. Αναρωτιόταν τι μπορεί να συνέβη και έψαχνε να βρει κάποιον συγγενή για να μάθει νεα της.



Δέσποινα Τ.