Συνέντευξη με τον Άγγελο Μανουσόπουλο

Μια πόλη διαφορετική. Αυτή είναι η Ξενιάδα. Μια πόλη στα σύνορα, περίκλειστη από φράχτες και συρματοπλέγματα, όπου ζουν οι μετανάστες που απελευθερώνονται από τα γειτονικά κέντρα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άδειας διαμονής ή της απέλασης.
Σ' αυτή την πόλη-στρατόπεδο ή πόλη-φυλακή συναντιούνται τα τρία πρόσωπα της ιστορίας: Ο Αλέξανδρος, αστυνόμος της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, που μετατέθηκε στην Ξενιάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει ένα επώδυνο διαζύγιο, η Ζαχρά, που ήρθε στην πόλη αναζητώντας νέα για το γιο της που έδωσε από εδώ τα τελευταία σημεία ζωής, και η Μαριάνα, δικηγόρος και μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά μετανάστες.
Μεταξύ του Αλέξανδρου και της Μαριάνας δημιουργείται μια εξ ορισμού επισφαλής ερωτική σχέση, ενώ η Ζαχρά, αναζητώντας μάταια κάποιο νέο για την τύχη του γιου της, θα συναντήσει τη Μαριάνα, από την οποία θα βρει συμπαράσταση και βοήθεια. Παράλληλα η έρευνα του Αλέξανδρου για την εξαφάνιση θα αποκαλύψει ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξενιάδας.

Ένα μυθιστόρημα για τη μετανάστευση; Ή μήπως ένα δυστοπικό μυθιστόρημα; Ερωτική ιστορία; Αστυνομικό μυστήριο; Το "Στην πόλη των ξένων" είναι όλα αυτά μαζί. Κυρίως όμως είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που -για τον δικό του λόγο ο καθένας- αισθάνονται ξένοι στην ίδια τους τη ζωή και που κατά σύμπτωση συναντήθηκαν σε μια πόλη που δημιουργήθηκε για ξένους.







Ο Άγγελος Μανουσόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1971. Σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους και έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Η συλλογή "Ο πόνος της επιστροφής", με νοσταλγικά κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο ιστολόγιό του, κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή. Το "Στην πόλη των ξένων" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.







1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το μυθιστόρημα «Στην πόλη των ξένων» (εκδόσεις Bell) διαδραματίζεται στην Ξενιάδα, μία φανταστική πόλη στα σύνορα, περίκλειστη από φράχτες και συρματοπλέγματα, όπου κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τις συναντήσεις, τις σχέσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ τριών ατόμων: ενός αστυνόμου της δίωξης παράνομης μετανάστευσης, μια δικηγόρου μέλους Μ.Κ.Ο. που βοηθά μετανάστες και μιας μετανάστριας που αναζητά τον χαμένο της γιο.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Συνήθως η έμπνευση μπορεί να έλθει από παντού: από ένα απλό περιστατικό (ένας καυγάς στον δρόμο) ή ένα όχι τόσο απλό (ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου), από ένα όνειρο, από οτιδήποτε. Ακόμη κι ένας χώρος μπορεί να πυροδοτήσει τη φαντασία. Νομίζω ότι ένας συγγραφέας πρέπει να βλέπει τα πάντα γύρω του σαν αφορμές για το ξεκίνημα μιας ιστορίας.
Η συγκεκριμένη ιστορία –το σχεδιάγραμμά της για την ακρίβεια– γράφτηκε στο πλαίσιο μιας άσκησης σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής και η έμπνευσή του προήλθε από την εργασία μου που έχει σχέση με αλλοδαπούς.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Όταν σου έρθουν στο μυαλό ερωτήματα του τύπου «γιατί το κάνω αυτό;», «αφορά κάποιον;», «έχουν σημασία αυτά που γράφω;», «θα αρέσουν;» προσπέρασέ τα και συνέχισε.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω κυρίως αυτό το είδος που καλύπτεται από τον πολύ γενικό τίτλο «κοινωνικό». Φυσικά δεν είναι σπάνιο να απολαύσω ένα μυθιστόρημα που ανήκει σε ειδικότερη κατηγορία, κυρίως αστυνομικά αλλά και άλλα (επιστημονική φαντασία, ρομαντικό, τρόμου). Γενικά προσπαθώ να μην έχω προκαταλήψεις απέναντι στα λογοτεχνικά είδη. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πλαίσια των κατηγοριών πολλές φορές είναι θολά κι ένα μυθιστόρημα μπορεί να ανήκει σε πολλά είδη.  

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Χωρίς πρωταγωνιστή δεν υπάρχει ιστορία. Όμως χωρίς δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ανταγωνιστή η ιστορία σπανίως έχει ενδιαφέρον.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Σε ηλικία οκτώ ετών. Εντούτοις, πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αποφασίσω να ασχοληθώ σοβαρά με το θέμα της συγγραφής.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Αν πρέπει να επιλέξω οπωσδήποτε ένα από τα τρία θα επέλεγα το τρίτο, γιατί μόνο η σκληρή δουλειά ενδέχεται να αναπληρώσει τα άλλα δύο όταν είναι μειωμένα ή όταν λείπουν.

8. Γιατί γράφεις;

Γιατί συνέχεια σκέφτομαι ιστορίες. Συνήθως ιστορίες πολύ απλές ή ανολοκλήρωτες. Αραιά και πού, όμως, μία ιστορία που φαίνεται ενδιαφέρουσα τυχαίνει να ολοκληρωθεί στο μυαλό μου. Αν ωριμάσει αρκετά μέσα μου, στο τέλος δεν μπορώ παρά να τη μεταφέρω στο χαρτί, δηλαδή στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Δεν είμαι ο τύπος που πρέπει οπωσδήποτε να γράφει κάτι κάθε μέρα. Περισσότερο δουλεύω με το μυαλό μου, πρώτα ολοκληρώνω τα πάντα νοερώς και ακολουθεί η μετατροπή τους σε κείμενο.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Την «Κυρία Κούλα» του Μένη Κουμανταρέα θα πρότεινα ειδικά σε ένα νέο συγγραφέα για να διδαχθεί πώς με ανεπιτήδευτη γλώσσα μπορείς να δώσεις αβίαστη συγκίνηση (το ίδιο ισχύει και για τη «Βιοτεχνία Υαλικών» του ίδιου). Σε αναγνώστη δυστυχώς δεν μπορώ να προτείνω μόνο ένα.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον πολύ πιθανή είναι μία συνέχεια του πρώτου μου μυθιστορήματος. Θα έχει τίτλο «Επιστροφή στην πόλη των ξένων». Για αργότερα υπάρχουν σχέδια για τρία μυθιστορήματα τα οποία είναι αμιγώς κοινωνικά. Το ένα είναι ήδη γραμμένο σε μορφή σεναρίου, τα άλλα δύο είναι ήδη σε μορφή σχεδιαγράμματος έτοιμου προς ανάπτυξη.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο email a.manousopoulos@gmail.com, στο facebook (προφίλ: Άγγελος Μανουσόπουλος και σελίδα: Aggelos Manousopoulos) και δια ζώσης, αν στείλουν ένα μήνυμα εγκαίρως όταν βρεθούν στη Λάρισα.




Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.