Crown of Blood (Κεφάλαιο 17)

Όλα στο παλάτι κυλούν με τους ρυθμούς της καθημερινής ρουτίνας, στην οποία προστίθεται ο γάμος του βασιλιά και της Έλενας, που φόρτωσε σε όλο το προσωπικό ακόμη μια δουλειά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε. Μια δουλειά ιδιαίτερα απαιτητική και κουραστική, γιατί τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια, χωρίς λάθη.

Μόλις πέφτει η νύχτα, και τη θέση της παίρνει ξανά η μέρα, οι δουλειές του παλατιού αρχίζουν. Οι κουζίνες παίρνουν φωτιά για να ετοιμάσουν το καθημερινό πρωινό του βασιλιά που αποτελείται από χίλια δυο πράγματα. Οι πρωινοί φρουροί αλλάζουν βάρδιες με τους βραδινούς. Οι καμαριέρες, αφού πρώτα παίρνουν καθαρά σεντόνια, πηγαίνουν στα δωμάτια του βασιλιά και της Έλενας για να τους ξυπνήσουν και να στρώσουν τα κρεβάτια.

Ο Αλφ φοράει τα καθημερινά του ρούχα και κατευθύνεται γρήγορα στο γραφείο του χωρίς να φάει πρωινό, μιας και αυτό που ετοιμάζεται να ανακοινώσει στον λαό είναι ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο για κάθε πολίτη. Οι βοηθοί του τον περιμένουν εκεί, έχοντας στα χέρια τους τα απαραίτητα σχέδια και διάφορες προτάσεις πάνω στη βασική ιδέα. Είναι έτοιμοι να προτείνουν στον βασιλιά τροποποιήσεις και να διορθώσουν τυχόν ατέλειες στην ιδέα που τόσο καιρό επεξεργαζόταν.

Η Έλενα από την άλλη σήμερα δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Σηκώνεται από το κρεβάτι της, φτιάχνει τα μαλλιά της ώστε να είναι πιο ωραία και λαμπερά, φοράει ένα κόκκινο φόρεμα σαν τη φωτιά και ολοκληρώνει το σύνολο με διάφορα κοσμήματα που της έκανε δώρο ο αρραβωνιαστικός της. Όταν είναι έτοιμη, κατεβαίνει στην τραπεζαρία, κάθεται στο τραπέζι και περιμένει να της σερβίρουν το πρωινό της. Αφού τρώει αργά, όπως αρμόζει σε μια κυρία του επιπέδου που θέλει να δείξει, αποφασίζει να κάνει μια βόλτα στον μεγάλο κήπο του παλατιού, που είναι στολισμένος με λουλούδια διαφόρων ειδών και μπόλικα δέντρα.


Η ώρα για την ανακοίνωση της «Μεγάλης Ιδέας» φτάνει και ο Αλφ περιμένει με ανυπομονησία να δει τις εκφράσεις των πολιτών. Οικογένειες σιγά σιγά μαζεύονται στην αυλή του παλατιού, έχοντας τα κεφάλια τους υψωμένα στο πιο ψηλό μπαλκόνι, στο οποίο θα βγει σε λίγα λεπτά ο βασιλιάς τους. Πράγματι, δεν αργεί να εμφανιστεί.


«Σας κάλεσα εδώ σήμερα, όχι για να σας κουράσω ή να σας πω κάτι αδιάφορο για εσάς. Σας κάλεσα εδώ για να σας ενημερώσω για το λαμπρό μέλλον τούτης εδώ της χώρας» λέει ο Αλφ και κοιτάει τον λαό. «Από την πρώτη μέρα που κάθισα σε αυτόν τον θρόνο, πρώτο μου μέλημα ήταν να αναβαθμίσω την ασφάλεια του παλατιού και τον στρατό, γιατί αποφάσισα να δημιουργήσω ένα κράτος τόσο ισχυρό, που κανένας δε θα καταφέρει ποτέ να νικήσει. Ένα κράτος που μόνο στη σκέψη του, η κήρυξη πολέμου θα σπέρνει τρόμο» σταματάει πάλι να μιλάει για πολύ λίγο, ίσα ίσα για να παρατηρήσει τις εκφράσεις του λαού. Παρότι είναι πολύ ψηλά, βλέπει καθαρά πολλά ανοιχτά στόματα ως αντίδραση σε όσα λέει.
«Για να μη σας κουράζω και για να μην πολυλογώ, τόση ώρα μιλάω για την ένωση της Αγγλίας και της γενέτειράς μου, της Γερμανίας. Και για να σας λύσω την απορία, θα δημιουργηθεί μια μεγάλης έκτασης γέφυρα, της οποίας η αρχή θα είναι στο Κέιμπριτζ ενώ το τέλος της θα βρίσκεται στη Βρέμη». Οι άνθρωποι από κάτω του τώρα πια περισσότερο μιλούν μεταξύ τους πάρα ακούν τον βασιλιά.
«Η νέα αυτή χώρα που δημιουργώ θα ονομάζεται Ειρήνη. Το όνομα αυτό το έδωσα για δύο λόγους: πρώτον, για να δείξω πως από εδώ και πέρα θα έχουμε ειρήνη. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την πολυαγαπημένη μου γυναίκα, που έχει αυτό το πανέμορφο όνομα. Τέλος, για να κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από εδώ και στο εξής η επίσημη γλώσσα του κράτους θα είναι τα αγγλικά. Επίσης, από σήμερα, απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ δύο Άγγλων ή δύο Γερμανών, διότι για να δημιουργηθεί μια νέα φυλή, θα πρέπει να παντρεύονται μόνο Άγγλοι με Γερμανούς. Αν διαπιστωθεί γάμος ο οποίος απαγορεύεται, θα τεθεί πρόστιμο στις οικογένειες και το ζευγάρι θα μπει φυλακή για έξι μήνες» λέει και αποχωρεί από το μπαλκόνι αφήνοντας τους πάντες άναυδους.


Οι εργασίες για τη γέφυρα αρχίζουν αμέσως και ο επικεφαλής των έργων ενημερώνει τον βασιλιά ότι σε ενάμιση χρόνο, το μεγαλειώδες έργο θα είναι έτοιμο και ο κόσμος θα μπορεί να μετακινείται με ασφάλεια. Μόλις ο Αλφ τελειώνει την ομιλία του, πηγαίνει να βρει την Έλενα, για να κανονίσουν την ημερομηνία του γάμου τους. Δεν αργεί να τη βρει, καθισμένη δίπλα από κάτι κόκκινα τριαντάφυλλα, θαυμάζοντάς τα.
«Αγάπη μου!» της λέει ο Αλφ, κοιτώντας τη στα μάτια και κόβοντας ένα τριαντάφυλλο για να της το προσφέρει.


«Πώς πήγε η ομιλία σου;» τον ρωτάει η Έλενα και παίρνει στα χέρια της το τριαντάφυλλο.


«Δεν ήρθα να συζητήσουμε αυτό» της λέει πιάνοντάς της το ελεύθερο χέρι. «Ήρθα για να κανονίσουμε την τελετή του γάμου μας».


«Εμ, δεν ξέρω…» του απαντάει.


«Μην αγχώνεσαι. Όλα θα είναι τέλεια και εσύ θα είσαι μια βασίλισσα» της λέει δίνοντάς της ένα φιλί στο μάγουλο.


«Όποτε θες εσύ, εγώ δεν έχω θέμα» του λέει και του αφήνει το χέρι για να καθίσει σ’ ένα παγκάκι.


«Ωραία! Σε έναν μήνα από τώρα, όλα θα είναι έτοιμα και εσύ θα γίνεις μέσω του ιερού αυτού μυστηρίου η βασίλισσα Ειρήνη Λενζ» της λέει χαρούμενος, δίνοντάς της ένα ακόμη φιλί, αυτή τη φορά στα χείλη.

Γιάννης Θεοδωρόπουλος