Το μαύρο ρόδο (Κεφάλαιο 38)

Παρασκευή 14 Ιουλίου, 9:00
Δεκαέξι μέρες αργότερα.

"Άγγελε, φεύγω!", του πέταξε η Χλόη και έκλεισε την πόρτα του διαμερίσματος πίσω της χωρίς να περιμένει απάντηση. Προτίμησε να κατέβει από τις σκάλες, παρά να πάρει τον ανελκυστήρα για δύο ορόφους.
Δύο βδομάδες είχαν περάσει από το τέλος της μικρής εκείνης περιπέτειας με το Μαύρο Ρόδο και μέσα σε αυτές η ζωή της είχε αλλάξει αρκετά και προς το καλύτερο. Είχε αρχίσει να περνάει περισσότερο χρόνο με τη Γαλήνη και τους ανάδοχους γονείς της, τον Τόνι και τη Λούσι, πράγμα που τους χαροποίησε ιδιαίτερα και τους τρεις τους. Θα τολμούσε να πει πως ήταν σαν βιολογική οικογένεια. Εξάλλου, για να θεωρείς κάποιον οικογένεια, δεν είναι απαραίτητο να σας συνδέει το αίμα.
Η Ζωή είχε αναρρώσει πλήρως από το ατύχημα και έβγαιναν σχεδόν κάθε μέρα. Της είχε εξηγήσει τα πάντα για τη ζωή της και όταν της αποκάλυψε τη σχέση της με τον Άγγελο, είχε κοντέψει να την πνίξει με την αγκαλιά της και έβαλε τα κλάματα από τη χαρά της. Για τρεις μέρες παραμιλούσε πως είχε δίκιο που τους ήθελε μαζί από την πρώτη στιγμή που τους αντίκρισε στο ίδιο δωμάτιο και πόσο πολύ ταιριάζανε. Κλασική Ζωή.
Από την άλλη, η υπόθεση της δολοφονίας στην οποία ήταν η κύρια ύποπτος έκλεισε την επόμενη κιόλας βδομάδα. Τα στοιχεία εναντίον του διοικητή της αστυνομίας ήταν αδιάσειστα και αυτό χάρη στον επιθεωρητή Τόνι Γκρέις και την επιθεωρήτρια Μπρέντα Τζόουνς και την επίλεκτη ομάδα τους. Είχαν διεξάγει μία έρευνα με βάση το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και τελικά έβγαλαν άκρη και έπιασαν τον πραγματικό ένοχο. Σε αυτό, φυσικά, βοήθησε και ο στρατηγός Νέργκααρντ, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του διοικητή και υπέρ της Χλόης, μετά από παρακάλια και ικεσίες του Άγγελου.
Από την οργάνωση του Μαύρου Ρόδου και τον Άρθουρ Μέι, η κοπέλα δεν άκουσε τίποτα ξανά. Ήταν λες και είχε ανοίξει η γη και τους είχε καταπιεί. Αλλά, ο αδερφός του Άρθουρ, ο Άλεξ, έφυγε από το Ρόδο και ξεκίνησε να ζει μία φυσιολογική ζωή και έγινε το αγόρι της Γαλήνης, μιας και κανένας από τους δύο δεν είχε χάσει τα αισθήματα που έτρεφε για τον άλλον.
Όσο για τα Φαντάσματα, είχε καταλάβει πως ήταν φίλοι με τον Άγγελο, αλλά μετά το τέλος της ιστορίας τους είχε δει μόνο δύο φορές.

Το φανάρι για τους πεζούς άναψε πράσινο και η Χλόη πέρασε απέναντι και στη συνέχεια έστριψε αριστερά. Προορισμός της ήταν το κτίριο της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης, για τέταρτη φορά μέσα σε αυτές τις δύο βδομάδες, καθώς το είχε ρίξει στην ανάγνωση βιβλίων. Δανειζόταν τρία τη φορά, με διαφορετικό περιεχόμενο το καθένα και τα τελείωνε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο Άγγελος είχε τρομάξει με τις ικανότητές της στην ανάγνωση βιβλίων. Με την ταχύτητα με την οποία τα τελείωνε και μετά ζητούσε κι άλλα.

Σταμάτησε στιγμιαία μπροστά από μία βιτρίνα ενός καταστήματος με ρούχα και χάζεψε. Έβαλε στο μάτι το ανοιχτόχρωμο τζιν σορτσάκι και ένα κόκκινο μπικίνι. Θα τα αγόραζε κάποια άλλη φορά.
Συνέχισε το δρόμο της, με το βλέμμα της να πλανάται παντού και να απορροφά την κάθε λεπτομέρεια που τύχαινε να μπει στο οπτικό της πεδίο.
Άνθρωποι με διαφανή πλαστικά ποτήρια γεμάτα με καφέ και φορώντας γυαλιά ηλίου, κυκλοφορούσαν στο δρόμο. Μερικοί αργοπορημένοι στις δουλειές τους και μερικοί όχι.

Το κτίριο της βιβλιοθήκης εμφανίστηκε επιβλητικό μπροστά της και ασυναίσθητα, η Χλόη τάχυνε το βήμα της. Το μέρος το είχε αγαπήσει και προς έκπληξή της, με τη βιβλιοθηκάριο, τη Μυρτώ, έγιναν φίλες. Εξάλλου, τους ένωνε και το περιστατικό με την Αννίτα Κασακιάν, τρεις βδομάδες πριν.
Η κοκκινομάλλα γνώριζε πως το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που της χάρισε την ελευθερία της το είχε στείλει η Μυρτώ στον επιθεωρητή Γκρέις, αλλά στην κοπέλα δεν το ανέφερε. Το είχε υποσχεθεί στον Τόνι.

Άνοιξε τη γυάλινη πόρτα της βιβλιοθήκη και η δροσιά από το κλιματιστικό τη χτύπησε ευχάριστα στο πρόσωπο, μιας και έξω είχε αρκετή ζέστη παρά το νωρίς της ώρας.
"Καλημέρα, Μυρτώ!", χαιρέτησε τη νεαρή βιβλιοθηκάριο που καθόταν στο γραφείο της υποδοχής.

"Καλημέρα, καλημέρα!", απάντησε τραγουδιστά η κοπέλα και σήκωσε το βλέμμα της από το τετράδιο που είχε μπροστά της.

"Έχεις κέφια, βλέπω"

Έβγαλε από την τσάντα της τρία βιβλία και τα άφησε πάνω στο ξύλινο έπιπλο.

"Ω ναι! Είναι η τελευταία μου μέρα πριν την καλοκαιρινή μου άδεια, βλέπεις!", είπε και δεν έκανε καν τον κόπο να κρύψει τον ενθουσιασμό της.

"Δηλαδή, θα κλείσετε για ένα μήνα;", ρώτησε η Χλόη, παρόλο που γνώριζε ήδη την απάντηση.

"Ναι"

"Άρα, πρέπει να δανειστώ αρκετά βιβλία για αυτό τον μήνα"

Η Μυρτώ γέλασε, καθώς έγραφε κάτι στην κάρτα, η οποία υπήρχε στο οπισθόφυλλο από το πρώτο βιβλίου. "Με το ρυθμό που διαβάζεις, θα πρέπει να δανειστείς τουλάχιστον είκοσι! Αλλά ο κανονισμός της βιβλιοθήκης είναι μέχρι πέντε τη φορά"

"Το ξέρω", αναστέναξε η Χλόη. "Και αυτό με λυπεί, βαθύτατα" παύση "πού θα πας για διακοπές;"

"Σε γειτονικές παραλίες παρέα με τον αγόρι μου, το μεγάλο μου αδερφό και την κολλητή μου. Εσύ;"

"Δεν έχω ιδέα", απάντησε η κοκκινομάλλα.

Η γυάλινη πόρτα άνοιξε, φανερώνοντας μία παρέα τριών ατόμων. Δύο αγόρια, το ένα ψηλό με καστανά μαλλιά, το δεύτερο μερικούς πόντους πιο κοντό με μαύρα μαλλιά, αλλά ήταν εξίσου γυμνασμένοι και οι δύο. Τα μάτια τους δεν μπορούσε να τα δει, γιατί τα κάλυπταν γυαλιά ηλίου. Η κοπέλα ήταν μετρίου αναστήματος με μακριά ίσια καστανόξανθα μαλλιά και ανοιχτά καστανά μάτια και γυαλιά μυωπίας. Και οι τρεις τους φορούσαν σαγιονάρες, ρούχα παραλίας και καπέλα.

"Έκπληξη!", αναφώνησε η κοπέλα και αγκάλιασε τη Μυρτώ.

"Μα, καλά, τι κάνετε τέτοια ώρα εδώ όλοι εσείς;"

"Τι θες να κάνουμε;", έκανε ο πιο ψηλός και έβγαλε τα γυαλιά του, φανερώνοντας γαλανά μάτια. "Ήρθαμε να σε πάρουμε να πάμε θάλασσα!"

Η Χλόη ένιωσε πως τα είχε ξαναδεί αυτά τα μάτια, αλλά λογικά θα ήταν η ιδέα της.
Στο μεταξύ και ο δεύτερος νεαρός είχε βγάλει τα γυαλιά του, τα μάτια του οποίου ήταν πράσινα. Και αυτά γνωστά.

"Πριν από λίγο έπιασα δουλειά! Δε γίνεται να φύγω!", δήλωσε κατηγορηματικά η κοπέλα με τα γκρι μάτια. "Έχω να εξυπηρετήσω και τη Χλόη"

Τρία ζευγάρια μάτια καρφώθηκαν πάνω στην κοκκινομάλλα, κάνοντάς την να νιώσει άβολα.

"Εμ, γεια"

"Λοιπόν, παιδιά, από εδώ η Χλόη, Χλόη, από εδώ τα παιδιά", έκανε τις συστάσεις η Μυρτώ.

"Πω πω, τώρα η κοπέλα μας γνωρίζει ως 'παιδιά', μπράβο Μυρτώ, είσαι φοβερή!", ειρωνεύτηκε ο Μαξ.

"Το 'αστείο' παιδί, από εδώ, είναι ο μεγάλος μου αδερφός ο Μαξ", είπε η Μυρτώ και ο νεαρός έσκασε ένα χαμόγελο στη Χλόη.

"Χάρηκα πολύ, ωραία μου κυρία!", έτεινε το χέρι του και η Χλόη το πήρε. Εκείνος το σήκωσε και της άφησε ένα απαλό φιλί στην αναστροφή της παλάμης της, κάνοντάς την να κοκκινίσει.

"Γόη, μαζέψου, η κοπέλα είναι πιασμενη!", σχολίασε η αδερφή του.

"Αυτό που την πέφτεις σε οτιδήποτε κινείται, πρέπει να σταματήσει, ξέρεις", δήλωσε η κοπέλα με τα γυαλιά. "Παρεμπιπτόντως, εγώ είμαι η Ηλιάνα. Χαίρομαι που σε γνωρίζω, επιτέλους!"

"Κι εγώ, η Μυρτώ μου έχει πει πολλά για σας!", απάντησε η Χλόη και ανταπέδωσε το χαμόγελο της Ηλιάνας.

"Και μη δίνεις και πολλή σημασία στον Μαξ"

"Τώρα, πληγώνεις τον ανδρισμό μου", σχολίασε δήθεν θιγμένος.

"Ναι, ναι, την έχουμε ξανακάνει αυτή την κουβέντα και δεν καταλήξαμε πουθενά!"

"Λάθος!", αναφώνησε ο νεαρός. "Καταλήξαμε πως είμαι η αδυναμία σου!"

"Όχι, δεν είσαι!"

"Ναι, είμαι!"

Ο δεύτερος νεαρός πλησίασε τη Μυρτώ και τη Χλόη που απλά παρακολουθούσαν το σόου.

"Την επόμενη φορά να φέρουμε ποπ κορν", σχολίασε και στη συνέχεια γύρισε προς τη Χλόη. "Είμαι ο Κρίστοφερ, αλλά μπορείς αν θες να με φωνάζεις Κρις, όπως οι υπόλοιποι. Είμαι το αγόρι της πανέμορφης μαντάμ από εδώ"

Στο άκουσμα της τελευταίας φράσης του, η Μυρτώ κοκκίνισε ελαφρώς και χαμογέλασε ντροπαλά.

"Χάρηκα, πολύ, Κρις", απάντησε η κοπέλα και τα βλέμματά τους διασταυρώθηκαν. Θα ορκιζόταν πως τόσο τα γαλανά μάτια του Μαξ όσο και τα πράσινα του Κρίστοφερ τα είχε ξαναδεί. Και οι φωνές τους κάτι της θύμιζαν.

"Κρις, προχτές δεν έλεγε πως είμαι η αδυναμία της;", ρώτησε ο Μαξ, σαν ένα μικρό παιδάκι.

"Αν θυμάμαι καλά, εσύ το έλεγες αυτό"

"Πες τα, χρυσόστομε!", σχολίασε η Ηλιάνα.

"Αυτό δεν αλλάζει ότι είμαι η αδυναμία σου", δήλωσε και ένα μειδίαμα ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του.

Η κοπέλα του έριξε ένα δολοφονικό βλέμμα. "Δεν είσαι, είπαμε!"

"Ω, μην είσαι τόσο ντροπαλή, ηλιαχτίδα μου, παραδέξου το επιτέλους!"

Πήγε να της τσιμπήσει το μάγουλο, αλλά η κοπέλα του χτύπησε το χέρι πριν το κάνει. "Είμαστε σε δημόσιο χώρο, Μαξ. Όταν θα είμαστε μόνοι, ίσως και να παραδεχτώ κάποια πράγματα", είπε η Ηλιάνα και του χαμογέλασε πονηρά. "Και πού ξέρεις, μπορεί και να είσαι όντως η αδυναμία μου" του έκλεισε το μάτι και δάγκωσε το κάτω χείλος της επιδεικτικά. Ο Μαξ δεν ήταν ο μόνος που είχε βλέψεις για ηθοποιός.

"Δε θέλω να φανώ αδιάκριτη", είπε η Χλόη στη Μυρτώ, "αλλά αυτοί οι δύο είναι ζευγάρι;"

Η κοπέλα γέλασε πριν της εξηγήσει. "Όχι, είναι απλά φίλοι"

"Καρυόφιλοι", σχολίασε ο Κρίστοφερ και του ξέφυγε ένα γελάκι και το βλέμμα του πλανήθηκε στους αγκαλιασμένους Μαξ και Ηλιάνα.

Η γυάλινη πόρτα του κτιρίου άνοιξε για ακόμα μία φορά, φανερώνοντας τον Άγγελο.
"Ωπ! Ο Άγγελος!", αναφώνησε ο νεαρός με τα γαλανά μάτια χωρίς να αφήνει από το κράτημά του την κοπέλα.

"Γεια! Πώς και είστε όλοι μαζεμένοι εδώ;"

Την απάντηση την έδωσε ο Κρίστοφερ. "Ήρθαμε να πάρουμε τη Μυρτώ από τη δουλειά για να πάμε παραλία, αλλά είχε πιάσει ήδη δουλειά, εξυπηρετώντας τη Χλόη"

"Α, βλέπω γνώρισες τους φίλους μου, Χλόη!", αναφώνησε ο Άγγελος και πέρασε το μπράτσο του γύρω από τους ώμους της κοπέλας του.

"Δεν ήξερα ότι γνωρίζεστε, μωρό μου"

"Μισό, αυτός είναι το αγόρι σου, πού μου έλεγες;", έκανε σαστισμένη η Μυρτώ και η κοκκινομάλλα έγνεψε καταφατικά.

"Εγώ είμαι αυτός"

"Πόσο καιρό είστε μαζί;", ρώτησε η Ηλιάνα.

"Δεκαέξι μέρες; Καλά, τα λέω, Χλόη μου;"

"Καλά τα λες", απάντησε εκείνη και του έδωσε ένα φιλί στα χείλη.

Ο Κρίστοφερ άπλωσε την παλάμη του προς τον Μαξ. "Τα λεφτά μου", απαίτησε.

"Ποια λεφτά σου;"

"Αυτά που μόλις έχασες"

"Παίζεις βρώμικα, Κρις", απάντησε ο νεαρός. "Δε σου τα δίνω"

"Τι; Αφού το έχασες το στοίχημα! Είχες πει μία βδομάδα και τα παιδιά είναι μαζί παραπάνω από δύο!", έκανε ο Κρίστοφερ.

"Καλά, είστε ηλίθιοι; Βάζετε στοίχημα πόσο θα αντέξει η σχέση μου;", είπε ο Άγγελος εκνευρισμένος.

"Ναι", απάντησαν ταυτόχρονα οι δύο νεαροί.

"Για την ακρίβεια, βάλαμε στοίχημα πόσο καιρό θα σε αντέξει η Χλόη", ομολόγησε ο Κρίστοφερ.

"Είστε σοβαροί;"

"Δεν είναι", απάντησε η Ηλιάνα.

"Εσύ, ηλιαχτίδα με ποιον είσαι τώρα;", αναρωτήθηκε ο Μαξ και ύψωσε επιδεικτικά το φρύδι του.

"Με το ζευγάρι που βάλατε στο μάτι εσύ και ο άλλος, σα δε ντρέπεστε!"

Ο Κρίστοφερ τοποθέτησε την παλάμη του πάνω από την καρδιά του και ο Μαξ τον μιμήθηκε. "Κι εσύ δεν είχες βάλει στοίχημα με τον Μαξ πριν από δύο χρόνια, όταν τα είχαμε πρωτοφτιάξει με τη Μυρτώ;"

"Ηλιάνα, αλήθεια είναι αυτό;", ρώτησε σαστισμένη η Μυρτώ την κολλητή της, ελπίζοντας να πάρει αρνητική απάντηση.

"Το δαιμόνιο ο αδερφός σου ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το στοίχημα και βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως το ίδιο ισχύει και τώρα!", απάντησε η Ηλιάνα.

"Δε σε είδα, όμως, να αρνείσαι", αποκρίθηκε γελώντας ο Μαξ.

"Εγώ προτείνω να βάλουμε στοίχημα για το πόσο θα τον αντέξει η Σόνια, τον κύριο έξυπνο", είπε ο Άγγελος.

Τα μάτια του Κρίστοφερ έλαμψαν. "Ναι!", συμφώνησε και τα κορίτσια έγνεψαν καταφατικά.

Στο μεταξύ η Χλόη είχε μετατραπεί σε έναν απλό θεατή και μόνο τα ποπ κορν της έλειπαν. Η αλήθεια είναι πως το απολάμβανε το θέαμα.

"Τι; Εμείς δεν τα έχουμε καν!", διαμαρτυρήθηκε ο νεαρός με τα γαλανά μάτια.

"Α, α, α! Δεν έχει τέτοια, Μαξ!", αποκρίθηκε ο Άγγελος. "Λοιπόν, ακούω στοιχήματα"

"Εγώ λέω μία βδομάδα!", σχολίασε ο Κρίστοφερ.

"Τρεις μέρες!", έκανε η Μυρτώ. "Εσύ Άγγελε τι λες;"

"Δύο μέρες"

"Έι, έι! Δεν είναι δυνατόν-", άρχισε να λέει ο Μαξ, αλλά τον διέκοψε ο ήχος του γέλιου της Ηλιάνας. "Πού το βρήκες το αστείο;"

"Στις προτάσεις τους!", είπε ανάμεσα από τα γέλια της και όλοι την κοίταξαν ερωτηματικά.

"Τι εννοείς;", μίλησε για πρώτη φορά έπειτα από αρκετή ώρα η Χλόη.

Η Ηλιάνα πήρε μία βαθιά ανάσα για να ηρεμήσει πριν μιλήσει. "Τα στοιχήματα που βάλατε είναι πολύ υψηλά. Η κοπέλα θα τον αντέξει ΤΟ ΠΟΛΥ μία ώρα", δήλωσε.

"Τώρα υπερβάλλεις, ηλιαχτίδα μου!", είπε ο νεαρός με τα γαλανά μάτια.

"Καθόλου!"

Εκείνος σταύρωσε τα μπράτσα του κάτω από το στέρνο του. "Α μπα! Και αν 'με αντέξει' παραπάνω από μία ώρα, τότε εγώ τι κερδίζω;"

"Μία καυτή νύχτα με τα καλοριφέρ στο φουλ!", απάντησε αισθησιακά η κοπέλα.

"Έκλεισε!", έτεινε το χέρι του για χειραψία και η Ηλιάνα το πήρε, σφραγίζοντας τη συμφωνία τους. Ο Μαξ την τράβηξε από το χέρι, φέρνοντάς την κοντά του και με μία κίνηση την είχε πετάξει πάνω από τον ώμο του σαν σακί με πατάτες.

"Μααξ!", φώναξε εκείνη. "Κατέβασέ με κάτω αμέσως!"

"Όχι!", απάντησε ο νεαρός, γελώντας και η κοπέλα άρχισε να τον χτυπάει στην πλάτη με τις γροθιές της. "Εμείς θα σας περιμένουμε στο αυτοκίνητο! Μην αργήσετε!"

Με την Ηλιάνα ακόμα στον ώμο του, βγήκε από το κτίριο.

"Και μετά από αυτό το ευχάριστο διάλειμμα, επιστρέφουμε πίσω στην κανονική ροή του προγράμματός μας", σχολίασε σαν τηλεοπτική παρουσιάστρια η Μυρτώ. "Λοιπόν, Χλόη", είπε και ένωσε μεταξύ τους τις παλάμες της, "θα ήθελες να δανειστείς κανένα βιβλίο;"

"Δε θέλει!", την πρόλαβε ο Άγγελος, κλείνοντας το στόμα της με την παλάμη του.

"Νομίζω πως η Μυρτώ ρώτησε τη Χλόη και όχι εσένα, Άγγελε", σχολίασε ο Κρίστοφερ. "Και αν έχεις την καλοσύνη να την αφήσεις"

"Αν την αφήσω, θα δανειστεί βιβλία και δεν το θέλω αυτό"

"Γιατί;", ρώτησε η Μυρτώ.

"Επειδή της πήρα μία δωροεπιταγή με ένα αρκετά σεβαστό ποσό από το αγαπημένο της βιβλιοπωλείο", παραδέχτηκε και την άφησε.

Η Χλόη τον κοιτούσε έκπληκτη. "Αλήθεια;"

"Ναι"

Έπεσε πάνω του, κοντεύοντας να τον ρίξει. "Σ'ευχαριστώ πολύ!", τσίριξε και τον έσφιξε στην αγκαλιά της, ενώ τον ένιωσε να γελάει.

"Δεν κάνει τίποτα", της απάντησε και της άφησε ένα φιλί στην κορυφή του κεφαλιού της.

Αφού χαιρέτησαν τον Κρίστοφερ και τη Μυρτώ και έδωσαν ραντεβού αργότερα μέσα στη μέρα στην παραλία, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική λεωφόρο της πόλης με προορισμό το αγαπημένο βιβλιοπωλείο της Χλόης.
Ο Άγγελος άνοιξε την πόρτα και ένα κουδούνι αντήχησε στο χώρο, αναγγέλοντας την άφιξή τους. Έκανε στην άκρη για να περάσει πρώτα η κοκκινομάλλα, η οποία έλαμπε ολόκληρη από χαρά κι αυτός χαιρόταν να τη βλέπει ευτυχισμένη.
Η Χλόη πήρε ένα τυχαίο βιβλίο από τα ράφια και του έδειξε τον τίτλο. Του είπε κάτι και γέλασαν και οι δύο.

Αυτός ήταν ο παράδεισός τους.

Τέλος.


Ξανθίππη Γιωτοπούλου