Συνέντευξη με τον Μάκη Ρουσομάνη: "Είμαι βιβλίο ανοιχτό για τον καθένα"

Συνέντευξη με τον Μάκη Ρουσομάνη



Θέλω να γράψω διηγήματα. Μικρές ''γιορτινές'' ιστορίες που θα ξεκινούν παραμονή Χριστουγέννων και θα τελειώνουν ανήμερα.
Θέλω, όμως, να αναφερθώ στην άλλη πλευρά των Χριστουγέννων, τη σκοτεινή. Και οι ιστορίες που θα διηγηθώ δεν έχουν πάντα χαρούμενο φινάλε.
Γι' αυτό και το ερωτηματικό, στον τίτλο.
Ελπίζω και ζητώ, αρχικά, να σας αγγίξουν τα συναισθήματα των ηρώων μου, και όχι η εξέλιξη της κάθε ιστορίας.
Επτά οι ιστορίες μου. ΕΠΤΑ και Να Προσέχεις.
7 Θαύματα του Κόσμου, 7 Θανάσιμα Αμαρτήματα,7 Ημέρες της Εβδομάδας,7 Χρώματα του Ουράνιου Τόξου,7 Νάνοι,7 Νότες,7 Τσάκρα,7 Φωνήεντα, 7 Μυστήρια της Εκκλησίας,7 Μέρες Δημιουργίας, και ΕΠΤΑ τα δικά μου διηγήματα σε τούτο το βιβλίο.
7 =Ζ', Ζ= Ζεύς, Ζωή !!

"Ένας μικρός γράφει στον ’γιο Βασίλη. Μια κοπέλα βοηθά μια ετοιμοθάνατη γυναίκα. Ένας άνδρας ψάχνει το δικό του Θεό.
Ένας αμανές είναι αιτία να συμβεί κάτι κακό. Μια παντρεμένη γυναίκα αναζητά τον άνδρα της. Μια γριά σπέρνει τον τρόμο σε μια επαρχιακή πόλη.
Μια μάνα διαλύει τον αρραβώνα του παιδιού της" Και όλα αυτά συμβαίνουν την ημέρα των Χριστουγέννων.
Τελικά το φωτεινό άστρο, θα είναι γιορτινό;




Ο Μάκης Ρουσομάνης, γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό στη Φρεγάτα Ήπειρος, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Κρήτης. Ανήσυχη καλλιτεχνική φύση από μικρή ηλικία, συμμετείχε σε θέατρα, παραστάσεις, μουσικά σχήματα και βοηθούσε αφιλοκερδώς όλους τους φίλους καλλιτέχνες. Συλλέκτης της καλής ελληνικής μουσικής με πολλαπλούς δίσκους βινυλίου, και cd. Στο αρχείο του υπάρχουν σπάνια μουσικά ντοκουμέντα και ανέκδοτες ηχογραφήσεις. Είναι τακτικό μέλος της ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδας.


1. Πες μας κάτι που δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου. 

Αν και είμαι βιβλίο ανοιχτό για τον καθέναν που θα με πλησιάσει, στο βιογραφικό μου δεν υπάρχει η δουλειά μου, η φιλανθρωπική μου δραστηριότητα και η συμμετοχή μου σε διάφορες οργανώσεις για τον κάθε συνάνθρωπό μας. Αλλά αυτό δε νομίζω να αφορά και κανέναν. 

2. «Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;» Μίλησέ μας για τον τίτλο. 

Παράξενος τίτλο που ήρθε από κάποιον φίλο μου, όταν του ανακοίνωσα το περιεχόμενο του νέου μου βιβλίου. Πρόκειται για επτά ιστορίες που διαδραματίζονται σε επτά πόλεις τις Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κατερίνη, Καβάλα, Γιάννενα, Νάουσα, Χανιά. Είναι επτά διηγήματα που φωτίζουν την άλλη όψη της πιο φωτεινής γιορτής. Την κακή πλευρά των Χριστουγέννων, γι' αυτό και ο τίτλος από τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, που στο τέλος είναι με ερωτηματικό. Οι επτά αυτές -όχι τόσο χαρούμενες- ιστορίες ξεκινούν παραμονή Χριστουγέννων και τελειώνουν ανήμερα. Δύο ημέρες δηλαδή δράσης, με κινηματογραφικούς ρυθμούς, ανατροπές και μια δόση ελπίδας και φωτεινού φινάλε. 

3. Τα διηγήματα στο τελευταίο σου βιβλίο διαδραματίζονται ανήμερα και παραμονή Χριστουγέννων. Θεωρείς ότι το αναγνωστικό κοινό μπορεί να «βυθιστεί» στο κείμενο όλο το χρόνο, παρά το γεγονός ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα γιορτινές μέρες; 

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο διαλέξαμε με τον εκδότη μου στις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ ένα εξώφυλλο που να μην έχει σχέση με έλατα, αστεράκια και λοιπά. Που θα παραπέμπει σε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο με ημερομηνία λήξης. Θεωρώ λοιπόν πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι παντός καιρού και διαβάζεται κάθε εποχή του χρόνου. Η ιστορίες του μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Διάλεξα τις γιορτινές ημέρες, γιατί στα δύσκολα χρόνια της κρίσης -όχι μόνο οικονομικής- είναι περισσότερα τα τραγικά, αν θέλετε, περιστατικά που συμβαίνουν στον κόσμο. Απλά δεν ακούγονται... 

4. Τι σημαίνει αυτό το βιβλίο για σένα; 

Να σας πω αρχικά πως αυτό το βιβλίο με δυσκόλεψε όσο κανένα άλλο έργο μου κατά την διάρκεια της συγγραφής του. Ξέρετε είναι πολύ πιο δύσκολο τεχνικά αν θέλετε, να μπορέσει ο συγγραφέας να πει πολλά, να γράψει μια ιστορία με αρχή, μέση και ανατρεπτικό φινάλε, μέσα σε περιορισμένες σελίδες που πρέπει να έχει ένα διήγημα. Τώρα το τι σημαίνει ....πραγματικά όπως όλα μου τα βιβλία σημαίνουν πολλά και τίποτα. Πολλά, γιατί θα πάει σε αναγνώστες που θα το αγαπήσουν ή θα το κατακρίνουν. Ίσως νιώσουν όπως νιώθω, μπορεί πάλι να λάβουν μηνύματα που ίσως υπάρχουν μέσα στις σελίδες του και να ταξιδέψουν με τους ήρωες μου και να ταυτιστούν με τις αλήθειες τους. Τίποτα, γιατί θα είναι ένα ακόμη δικό μου βιβλίο, που θα βάλω στη βιβλιοθήκη μου. 

5. Στις 23 Μαρτίου έχει κανονιστεί παρουσίαση του «Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;» στην πόλη της Κατερίνης. Τι θα πρέπει να περιμένει το ντόπιο κοινό από σένα εκείνη τη μέρα; 

Η Κατερίνη είναι πλέον η δεύτερη πόλη μου. Ενώ δε ζω στην πόλη αυτή μόνιμα, την επισκέπτομαι πολύ συχνά. Έχω πολλούς φίλους που αγαπώ. Έχω καταστήματα από τα οποία ψωνίζω και έχω πια κάνει μόνιμα στέκια. Δεν είναι ξένοι οι άνθρωποι εκεί και πιστεύω ξέρουν τι θα δουν. Εξάλλου δεν πέρασαν τρεις μήνες από την προηγούμενη παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου μου, του "Άυλος Έρωτας", που ήταν άψογη. Στις 23 Μαρτίου λοιπόν, στο "Αλλο Καφενείο", στους αγαπημένους μου φίλους Μιχάλη και Ζωή, στις 8 το βράδυ, θα κάνουμε την παρουσίαση του νέου μου βιβλίου. Η χαρά μου είναι μεγάλη, γιατί θα κάνει τον συντονισμό η δημοσιογράφος Εύη Μιχώλου και θα έχω την τιμή να τραγουδήσω και εγώ 2 από τα 7 τραγούδια που συνοδεύουν τις επτά ιστορίες μου, παρέα με τον μεγάλο τραγουδιστή Παναγιώτη Τουρνά. Θα είναι μια μουσική εκδήλωση, παρά μια κοινότυπη παρουσίαση βιβλίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Χρύσα Λουλοπούλου, η Μαρία Ραπουτίκα και η Γιώτα Δαμιαλή. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Έλλη Σαχινίδου, η Ζωή Γαλαξίδου και η Γιώτα Παπαδοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και περιμένουμε όλο τον κόσμο. 


6. Μετά από τόσα βιβλία και τόσες παρουσιάσεις έχεις ακόμα άγχος; 

Πάντα. Όχι για το αν θα με τιμήσει ο κόσμος και αν θα πουληθούν βιβλία. Η αγωνία μου και το άγχος έχει να κάνει με το αν θα λειτουργήσουν όλα άψογα και όπως πρέπει. Στις παρουσιάσεις μου κάνω πολλές πρόβες με τους συνεργάτες μου, αφού δε κάνω παρουσιάσεις απλές, αλλά εκδηλώσεις με μουσική, τραγούδι, ομιλίες, ανάγνωση και τα λοιπά. Έχω μουσικούς, επαγγελματικό ήχο και άλλα. Αυτό, λοιπόν, είναι το μόνιμο άγχος. Θέλω ο κόσμος που θα με τιμήσει να περάσει όμορφα, να το ευχαριστηθεί και αν κάνουν "κλικ" στην ψυχούλα του αυτά που θα ακούσει, ας αγοράσει και το βιβλίο μου. 

7. Τι κάνει μια παρουσίαση να ξεχωρίζει; Πώς κρατάς το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο; 

Είναι όλα όσα σου είπα πιο πάνω. Ο επαγγελματισμός επίσης. Έχω δει συγγραφείς που φτάνουν πέντε λεπτά πριν την ώρα έναρξης στο χώρο της παρουσίασης. Εγώ είμαι εκεί τρεις ώρες πριν. Θέλω όλα να περάσουν από την δική μου ματιά. Έχω λόγο για το καθετί, και έχω και απαιτήσεις από τον ιδιοκτήτη του χώρου για την βραδιά. Θέλω να φύγουν με γεμάτες μπαταρίες όσοι βρεθούν κοντά μου. Τα υπόλοιπα από κοντά στο "Αλλο Καφενείο" της Κατερίνης στις 23 Μαρτίου.

8. Το πρώτο σου βιβλίο «Σα να είχε δει φάντασμα» κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια και στην περίληψη αναγράφεται ότι θα μπορούσε να είναι «σενάριο για ταινία αγάπης... μυστηρίου», ενώ παράλληλα δεν μαθαίνουμε πολλά για την ίδια την ιστορία, όσο για το πως την εμπνεύστηκες. Δώσε μας λίγα περισσότερα στοιχεία γι αυτό το βιβλίο. 

Όλα μου τα έργα έως τώρα και αυτά που έχουν εκδοθεί, αλλά και εκείνα που είναι υπό έκδοση, έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Εξελίσσονται με κινηματογραφικούς ρυθμούς, χωρίς περιττές περιγραφές για να γεμίσω σελίδες και να κουράζουν τον αναγνώστη. Είναι το χάρισμα και η τεχνική που υπήρχε μέσα μου από το πρώτο κιόλας βιβλίο μου που αναφέρεις. Η ιστορία του υπήρχε μέσα μου από πολύ μικρό παιδί και όταν ήρθε ο καιρός γράφτηκε μέσα σε έναν μήνα. Στάθηκα πολύ τυχερός, γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα εκδοτικός οίκος, χωρίς να χρειαστεί να βάλω το χέρι στη τσέπη για να κυκλοφορήσει το πρώτο μου βιβλίο. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών που πληρώνουν για να βγάλουν ένα βιβλίο τους. Το "Σα να είχε δει φάντασμα" μιλά για μια ιστορία που ξεκινά το 1946 στη Θεσσαλονίκη και τελειώνει το 2013 στο Άγιο όρος. Με την τεχνική της χρονικής μετατόπισης, τα γνωστά μου «πισωγυρίσματα» στον χρόνο,  η ιστορία καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. 

9. Το δεύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε με την υπογραφή σου είναι το «Ο Μελένιος το αηδόνι, και ο τυφλός ποντικός». Τι μηνύματα περνάει στους αναγνώστες και τι θα πρέπει να ελπίζουν οι γονείς ότι θα μάθουν τα παιδιά τους μέσα απ’ αυτή την ιστορία; 

Περνά μηνύματα αγάπης και παντοτινής φιλίας. Θα μάθουν οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, πως το διαφορετικό πάντα υπήρχε και θα υπάρχει στη ζωή, και δε θα πρέπει κανείς να το σχολιάζει, να το κοροϊδεύει και να ρίχνει ευθύνες... 

10. Πώς ήταν ξαφνικά να αλλάζεις κοινό και να απευθύνεσαι σε μικρά παιδιά; 

Τα παιδιά είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τα παιδιά πάντα τα αγαπούσα. Ακόμα περισσότερο αν μιλάμε για παιδιά με ιδιαίτερα χαρίσματα... Ήταν μια πρόκληση να γράψω ένα παιδικό βιβλίο. Το τόλμησα και δεν το έχω μετανοιώσει. Ήταν ένα δώρο που έκανα σε μένα και στους γονείς μικρών παιδιών με ειδικές ανάγκες. 

11. Το εξώφυλλο του πρώτου σου παραμυθιού δημιουργήθηκε από μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης. Τι σε έκανε να πάρεις μια τέτοια απόφαση; 

Είναι τα παιδιά που βλέπω καθημερινά λόγο της δουλειάς μου και όταν ήταν έτοιμο το παραμυθάκι μου, ζήτησα από τις δασκάλες και από τους μαθητές να σχεδιάσουν σε εδικό χαρτί για άτομα με προβλήματα όρασης μια ζωγραφιά που θα γίνει το εξώφυλλο του πρώτου μου παιδικού βιβλίου. 

12. Από την περίληψη του τελευταίου σου μυθιστορήματος «Άυλος έρωτας» καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα βιβλίο που καθηλώνει τον αναγνώστη. Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι συμβάλουν σε αυτό; 

Η ιστορία βασίζετε σε έναν αστικό μύθο, πολύ γνωστό σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας. Η συγγραφή είναι χάρισμα. Δε σπουδάζεται και δε μαθαίνεται σε σεμινάρια και διαλέξεις. Εκεί, στο χάρισμα αυτό, οφείλετε και η επιτυχία της κάθε ιστορίας που θα πει ο συγγραφέας. Ή το έχεις ή δε το έχεις. 

13. Το «Σα να χει δει φάντασμα» και το παραμύθι σου «Ο μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός», καθώς και το τελευταίο σου βιβλίο «Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Όστρια, ενώ το «Άυλος Έρωτας» από τις εκδόσεις Έξη. Υπάρχει κάποιος λόγος που άλλαξες εκδοτικό; 

Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε από την “Ελληνική πρωτοβουλία”. Ήταν ο οίκος που με σύστησε σα συγγραφέα και που πάντα θα ευχαριστώ. Στη συνέχεια οι εκδόσεις “Όστρια” και οι εκδόσεις “Έξη”. Ο συγγραφέας ψάχνει και ψάχνεται με τους εκδοτικούς οίκους. Απ' όλους τους εκδότες κάτι πήρα και κάτι έλαβαν. Έχω μια άριστη σχέση και πάντα θα τους ευχαριστώ. 

14. Μίλησέ μας για τη συμμετοχή σου στην ποιητική ανθολογία των εκδόσεων Όστρια, καθώς και για την ανθολογία από τις εκδόσεις Μέθεξις και Εχέδωρος εκδοτική. 

Οι συμμετοχές μου είναι σε διάφορους εκδοτικούς οίκους με διάφορα ποιήματά μου. Είναι συλλογές με Έλληνες ποιητές και μέσα υπάρχουν και δικά μου στιχάκια. 

15. Πώς θα χαρακτήριζες τη συγγραφική σου καριέρα μέχρι στιγμής; 

Δόξα τω Θεώ, στάθηκα πολύ τυχερός. Υγεία να υπάρχει και όλα θα έρθουν... όσα ονειρευτήκαμε και όλα όσα ποθούμε θα πραγματοποιηθούν. 

16. Πέρα από τη λογοτεχνία έχεις στενή σχέση και με τη μουσική, αλλά και με το θέατρο. Ποιά απ’ αυτές τις τέχνες έχεις περισσότερο μέσα στην καρδιά σου; 

Νομίζω την μουσική. Αυτή με εκφράζει. Ακόμη και όταν γράφω έχω ένα τραγούδι στο στόμα. Ακούω καλά, και τραγουδάω καλά, κατά κοινή ομολογία. Γι' αυτό και στις παρουσιάσεις μου παίρνω το μικρόφωνο και λέω και εγώ ένα δυο τραγούδια. 
17. Είσαι χρόνια συγγραφέας. Απάντησε μας μια ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει ποτέ

Πόσο χρονών είμαι. 

Και σου απαντώ με το χέρι στην καρδιά. Είμαι σαράντα τεσσάρων. 

18. Το Moonlight Tales δημοσιεύει ιστορίες νέων ελλήνων λογοτεχνών, διεξάγει συνεντεύξεις και δημιουργεί συμβουλευτικά συγγραφικά άρθρα, πέρα από τις συνεχείς κληρώσεις βιβλίων. Πώς κρίνεις αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύεις ότι οι νέοι συγγραφείς μπορούν να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της καριέρας τους και νομίζεις ότι εσύ θα είχες αποκομίσει πολλά από το blog πριν εκδόσεις τα βιβλία σου; 

Κάθε ανάλογη κίνηση νομίζω είναι εμπειρία για κάθε πρωτοεμφανιζόμενο. Τους μαθαίνει ο κόσμος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη και την μετέπειτα πορεία του συγγραφέα. Είναι σαν να έχει κάποιος καλή φωνή και να ξεκινά από μικρά μαγαζιά και μουσικές σκηνές, με στόχο να φτάσει, ας πούμε, στο μέγαρο μουσικής. Ένα μεγάλο μπράβο σε σας που δίνετε το βήμα στην έκφραση του κάθε λογοτέχνη. 

19. Πώς αντιμετωπίζεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου; 

Δεκτές όλες οι κριτικές, καλές και κακές. Αλίμονο... δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας μπορεί να λέει, να γράφει, και να πιστεύει ό,τι θέλει για το έργο μου. Αν μια κριτική μου αρέσει θα την κρατήσω. Την κακή απλά θα την διαβάσω. 

20. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον; 

Με το νέο χρόνο θα κυκλοφορήσει το νέο μου μυθιστόρημα. Μια ιστορία που εξελίσσετε στη Σμύρνη του 2015, και στην αρχαία Πέργαμο του 160π.Χ. και που θα είναι αφιερωμένο στην μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια, που πρώτη μου έμαθε τα Σμυρνέικα τραγούδια. Έχω έτοιμα δυο ακόμη μυθιστορήματα, τα οποία θεωρώ πως είναι τα αγαπημένα μου. Και είναι έτοιμη μια ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή με είκοσι ποιήματά μου, ενώ παράλληλα γράφω δύο μυθιστορήματα, που πιστεύω, ειδικά το ένα, θα προκαλέσει συζητήσεις και κριτικές. 

21. Που θα βρούμε τα βιβλία σου και πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; 

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία υπάρχουν. Και αν δεν υπάρχει, μπορεί ο πελάτης να το παραγγείλει στο βιβλιοπωλείο και μέσα σε λίγες ημέρες να του το φέρουν. 

“ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ” Λ.ΡΙΑΝΚΟΥΡ 13 

 Τηλέφωνο: 2114111078 

“ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ” ΧΕΥΔΕΝ 3 ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ 

Τηλέφωνο: 2112136882

Το Moonlight Tales θέλει να ευχαριστήσει τον Μάκη Ρουσομάνη για τη άριστη συνεργασία του και να του ευχηθεί τα καλύτερα στα μελλοντικά του σχέδια. 

Αν το βιβλίο του "Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;" σας τράβηξε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ.



Σα Να Είχε Δει Φάντασμα
Μάκης Ρουσομάνης

Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (2013)

Ιστορίες παλιές, αστείες, τραγικές... Για αγάπες και έρωτες... Για νεράιδες, νύφες, φαντάσματα και θανάτους, που έτυχε να ακούσω σαν παραμύθια, από μικρό παιδί από συγγενείς, γιαγιάδες και θείους σα νανουρίσματα, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ.
Παιδάκι τότε, με αυτιά σφουγγάρια, θυμάμαι άκουγα ιστορίες και παραμύθια, και φανταζόμουν γεγονότα, πλέκοντας στο μυαλό μου διάφορα σενάρια..
Όλα αυτά τα ακούσματα, έγιναν ένα, και να σου το πρώτο μου βιβλίο.
Μια πραγματικά Απίστευτη Ιστορία, 
που θα μπορούσε να είναι σενάριο για ταινία αγάπης.. μυστηρίου..

"Λίγα λόγια..."
Ήταν 10 Δεκέμβρη, όταν γεννήθηκε εκείνη και φώτισε το φτωχό σπιτικό, στην οδό Αναπαύσεως 69, της Θεσσαλονίκης.
Ήταν η Στέλλα...
Ήταν 10 Δεκέμβρη, όταν εκείνου η ματιά αντίκρισε για πρώτη φορά τον ήλιο, σ' ένα χωριουδάκι στους πρόποδες του Ολύμπου.
Ήταν ο Παναγιώτης...
Ήταν 10 Δεκεμβρίου 20 χρόνια μετά όταν συναντήθηκαν!!!
Μόνο που...


Ο Μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (παιδικό)
Μάκης Ρουσομάνης

Εκδόσεις Όστρια (2014)

Σε μια απόκρυφη πλαγιά στο βουνό Όλυμπος,που είναι και η κατοικία των δώδεκα θεών της μυθολογίας ζούνε διάφορα ζώα.
Ένα αηδόνι και ένας τυφλοπόντικας δίνουν μαθήματα ζωής και παντοτινής φιλίας μέσα από την αγάπη για την μουσική.
Μια νυφίτσα και μια αλεπού δημιουργούν εντάσεις ενώ δυο πελαργοί είναι η αιτία να γίνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο.
Η Δόμνα,ο Χρόνης και ο Σίμωνας μπλέκουν σε περιπέτειες εξαιτίας της μελωδικής φωνής του Μελένιου που μέσα από την ιστορία και το πάθημα έρχεται η γνώση.
Κάποιος κάτι θα πάθει και έτσι μόνο θα μάθει...




Άυλος Έρωτας
Μάκης Ρουσομάνης

Εκδόσεις Έξη (2015)

Στέλλα, μια όμορφη κοπέλα που πίστεψε στην αγάπη. Γιάννης, ένας χαρισματικός νέος που ήθελε να ζήσει. Μια τυχαία συνάντηση που θα επιφυλάξει σε αυτόν και στην οικογένειά του πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, όταν θα ξετυλιχθεί το σκοτεινό κουβάρι του παρελθόντος και αποκαλυφθούν τρομερά μυστικά.

Ποια είναι η ταυτότητα και η ζωή της γιαγιάς του; Ποιος πραγματικά είναι ο πατέρας του; Ποια είναι η Στέλλα; Τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν για να κατευθύνουν τη ζωή όλων όσοι έπαιξαν κάποτε το ρόλο τους. Μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη, μια σκοτεινή δολοφονία το 1971, ο θρήνος μια μάνας για τη χαμένη κόρη της και η γνωριμία του Γιάννη με μία παράξενη κοπέλα.
Κομμάτια ενός παζλ διάσπαρτα στο χρόνο,που ενώνονται για να σχηματίσουν μια ιστορία που ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ.




Ανθολόγιο Ποιήσεως

(ποιητική συλλογή)
Πανανθρώπινες Αξίες
(ποιητική συλλογή)   
Ποίηση και Πεζογραφία
Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος 

 (ανθολογία)

συμμετέχει ο Μάκης Ρουσομάνης

Φωτογραφίες: Μαρίνα Καραμπάση

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτή η συνέντευξη. Μέχρι την επόμενη, keep reading!