Πώς να επιλέξετε τίτλο για την ιστορία σας.

Το άρθρο μας αυτή την εβδομάδα ασχολείται με τους τίτλους. Υπάρχουν μεγάλοι, γεμάτοι ρήματα αλλά και πιο συνοπτικοί. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να τον βρεις, λες και το μυαλό σου ξεχνάει αυτομάτως τα γράμματα και τη σύνταξη που θα έπρεπε να ακολουθήσεις. Όμως υπάρχουν και εκείνες οι φορές που απλά τον ξέρεις από την αρχή… (μερικές και ελάχιστες αυτές οι στιγμές νομίζω.)

Ένας τίτλος, συνήθως, θεωρώ πως είναι σωστό να αποτελείται από λίγες λέξεις και να μην περιέχει ρήματα. Να είναι τόσο περιεκτικός όσο χρειάζεται για να καταφέρει να αποδώσει το περιεχόμενο της ιστορίας επί της ουσίας και να μην κουράσει.

Ένας τίτλος αρχικά, είναι απαραίτητος γιατί κάνει μια ιστορία περισσότερο ολοκληρωμένη. Δηλαδή φανταστείτε να μην είχατε όνομα, δε θα ήταν σαν να μην έχετε ταυτότητα; Έτσι φαίνεται να γίνεται και μ’ έναν τίτλο!!!
Σίγουρα προτιμούμε ο τίτλος να συνάδει με το είδος και το περιεχόμενο του κειμένου μας και αυτό γιατί θα δώσει, μαζί με το εξώφυλλο, μια πρώτη εικόνα γι’ αυτό που έχουμε δημιουργήσει και γνωρίζω πως οι περισσότεροι συγγραφείς θέλουν να μαγνητίσουν και να κερδίσουν τον οποιοδήποτε αναγνώστη από την πρώτη ματιά.

Επίσης, μερικές φορές θέλουμε ο τίτλος μας να είναι ελκυστικός. Να έχει τις κατάλληλες λέξεις  που θα δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα. Χαρά, πόνο ή και μερικές φορές θυμό. 

Θα μπορούσε ακόμα ένας τίτλος να περιέχει σημεία στίξης, και κατά τη γνώμη μου, το πιο συνηθισμένο είναι τα αποσιωπητικά, όταν ο συγγραφέας θέλει να εννοηθεί κάτι ή να κάνει ένα δικό του έμμεσο σχολιασμό.

Επιπλέον θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο (το, τη, η) και να ακολουθεί ένα ουσιαστικό. Να είναι κάτι πολύ απλό, που θα μπορεί να αποτυπώνει σε δυο λέξεις το περιεχόμενο του κειμένου που θα έχει μπροστά του ο αναγνώστης και έτσι σίγουρα δε θα κουραστεί.

Βέβαια καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα ρήματα, τα επιρρήματα και οι τίτλοι που στο περιεχόμενό τους υπάρχουν παραπάνω από τέσσερις λέξεις. Και αυτό είναι αναγκαίο να συμβαίνει, γιατί χρειάζεται να παρακινήσεις τον αναγνώστη να ανοίξει και την πρώτη σελίδα του βιβλίου σου, να αφήσεις γύρω από αυτό να αιωρείται ένα μυστήριο. Όχι τόσο λίγο που τελικά θα καταλήξει στην αδιαφορία, αλλά όχι και τόσο πολύ που θα κουράσει ώστε ο αναγνώστης να ασχοληθεί με κάποιο άλλο βιβλίο.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ερωτήσεις, που συνοψίζουν τα παραπάνω λεγόμενα, τις οποίες θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας πριν ή αφού έχετε γράψει έναν τίτλο:

  • Ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό μου;
  • Αποτελείται από τέσσερις και λιγότερες λέξεις;
  • Περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα ρήματα, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από ουσιαστικά;
  • Θέλω να έχει σημεία στίξης;
  • Θέλω να αναφερθώ στον τίτλο μου σε κάποιον από τους βασικούς πρωταγωνιστές
Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κάθε τίτλο μπορεί να τον σκεφτούμε ακόμα και κάποια στιγμή της καθημερινότητάς μας που δεν το περιμένουμε, να τον εμπνευστούμε από κάτι που δε θεωρούσαμε ότι θα μας προσφέρει κάτι τέτοιο. 

Νομίζω κάλυψα τα πάντα. Ελπίζω να βοήθησα και -όπως πάντα- για οποιαδήποτε ερώτηση αφήστε σχόλιο.

Σωτηρία_Αγάπη