Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλου

Η αγάπη εμπεριέχει δύο συστατικά, τη μαγεία και τη δύναμη... άθροισμα αυτών, η αγάπη. Ένα συναίσθημα που από κάποιους αμφισβητείται δικαιολογημένα είτε λόγω της άυλης σύστασής της, είτε επειδή δεν την έχουν γνωρίσει πραγματικά. Πόση δύναμη μπορεί να έχει η αγάπη; Ο χρόνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές ή απλά καταφέρνει να τις κουκουλώσει; 


Έλλη... Αυτό το όνομα ποτέ δεν βγήκε από τα χείλη των ανθρώπων που αγαπούσε. Υπήρχε στ’ αλήθεια κάποιος που να αγαπούσε την Έλλη ή η ίδια να τον αγαπούσε; Αυτή η κοπέλα, αν και είχε κάτι το όμορφο, αγνό και ιδιαίτερο, η ζωή πάντα την τραβούσε πίσω και την καταρράκωνε. 
Χαμένη στους ονειρικούς κόσμους των βιβλίων, περιμένει τη στιγμή που κάτι θα αλλάξει στη ζωή της και προσεύχεται γι’ αυτό. Η αγάπη ήταν αυτό που δεν είχε ποτέ και το αναζητούσε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο…
Ώσπου όλα ξαφνικά άλλαξαν μετά από ένα ατύχημα. Ένας μυστηριώδης άντρας, τέλειος απ’ όλες τις πλευρές, μπήκε στη ζωή της. Όταν τα βλέμματά τους συναντήθηκαν, η Έλλη ένιωσε μια έκρηξη μέσα της. Ενώ προσπαθεί να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, πέφτει στα δίχτυα του έρωτα. Αυτό που τελικά ανακαλύπτει δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Τι ήταν εκείνο που αναζητούσε εντέλει;




Ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής το 1970. Φοίτησε στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Κορυδαλλού και σπούδασε Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αναλυτής συστημάτων με ειδικότητα marketing.

Από μικρός του άρεσε η φανταστική λογοτεχνία και τα ταξίδια του νου σε παράξενους τόπους. Το πρώτο του φανταστικό παραμύθι το έγραψε σε ηλικία 8 ετών. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Φιλόσοφο». Έχει γράψει πολλά φανταστικά μυθιστορήματα, καθώς και νουβέλες, που πάντα κρατούσε στο συρτάρι του.
Το πρώτο βιβλίο με τίτλος «Φύλακας Άγγελος» -μέρος της «Τριλογίας των Αγγέλων» από τις εκδόσεις «ΑΛΚΥΩΝ»- εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2015.
Το νέο βιβλίο «Φίλα με άγγελέ μου... Φύλα με...» δεν αποτελεί μέρος της «Τριλογίας των Αγγέλων». Πρόκειται για ένα αισθηματικό-φανταστικό μυθιστόρημα που υμνεί την αξία της αγάπης και το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και δύναμης.


Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο

1. Δεν αναφέρονται πολλά πράγματα στο βιογραφικό σου. Μίλησέ μας για σένα.

Ο στόχος δεν είμαι εγώ . Δεν νομίζω ότι έχει σημασία το ποιος είμαι και το τι κάνω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό που δίνω στον κόσμο. Αν τα βιβλία που γράφω έχουν να πουν κάτι στις καρδιές των αναγνωστών, τότε οι ίδιοι μπορούν να καταλάβουν πολλά για εμένα. Τα βασικά στοιχεία που αφορούν τον συγγραφέα έχουν δοθεί σε λίγες γραμμές και νομίζω ότι είναι αρκετό. 

2. Πες μας λίγα πράγματα για το καινούριο σου βιβλίο «Φίλα με, άγγελέ μου... Φίλα με...»

Υμνεί την δύναμη της αγάπης. Σε μία κοπέλα, την Έλλη που έχει βιώσει την μιζέρια σε όλο της το μεγαλείο. Την αποξένωση και την αντικοινωνικότητα τις είχε ως φίλους. Όλα αυτά άλλαξαν ξαφνικά με έναν παράξενο τρόπο . Αυτός ο τρόπος της ροής των πραγμάτων έφερε την υπέρτατη αναστάτωση στην ζωή της και… την αγάπη. Εκεί όλα γίνονται διαφορετικά. Αντλεί από μέσα τις θάλασσες δύναμης για να υπερασπιστεί αυτό που έχει. Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που μπορεί να δώσει στον αναγνώστη ένα φως για να μπορέσει να δει με άλλο μάτι την έννοια της αγάπης και θα μπορούσε να ανοίξει τις καρδιές πιο εύκολα για να φωλιάσει η αγάπη μέσα τους. Έχει γραφτεί τους καλοκαιρινούς μήνες και κουβαλάει σε υπερθετικό βαθμό την αύρα των διακοπών. 

3. Το προηγούμενο βιβλίο που εκδόθηκε με την υπογραφή σου έχει τίτλο «Φύλακας Άγγελος» και είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Η Τριλογία των Αγγέλων». Γιατί επέλεξες να ξεκινήσεις μια σειρά βιβλίων; Ποιές θα έλεγες ότι είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας με ένα τέτοιο εγχείρημα;

Αλήθεια; Δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι. Δεν επέλεξα ποτέ να ξεκινήσω με κάτι. Η Τριλογία των αγγέλων γράφτηκε για προσωπική τέρψη και μόνο. Ούτε που κατάλαβα πως έφτασε στο τυπογραφείο. Όταν το είδε ο εκδοτικός ( μέσα σε δύσκολους καιρούς για τις εκδώσεις ) δεν το συζήτησε καθόλου. Το πήρε αμέσως και το έβγαλε στην κυκλοφορία. Οι δυσκολίες… κυρίως οι ερωτήσεις για το πότε έρχεται η συνέχεια και για τους χαρακτήρες του έργου. Αυτά με ρωτάνε . Αργότερα κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα να ξεκινήσεις με μια τριλογία, αλλά τότε όλα για εμένα είχαν πάρει τον δρόμο τους . 

4. Δηλώνεις λάτρης του φανταστικού και τα βιβλία σου το αποδεικνύουν αυτό. Τι έχει αυτό το είδος που το κάνει ιδιαίτερο για σένα;

Έχει πολλά . Κυρίως οι γραφές μου έχουν να κάνουν με την φαντασία. Με όλα αυτά που νιώθεις και μπορείς να τα αποτυπώσεις στο χαρτί χωρίς να χρειάζεται να υποδείξεις στον άλλον κάτι. Του δίνεις εικόνες και τον αφήνεις να πάρει αυτός τις αποφάσεις του . Εδώ θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή μεταξύ της λογοτεχνίας και της φανταστικής λογοτεχνίας και εγώ περνά πότε από την μια και πότε από την άλλη πλευρά. Ποτέ δεν πάω παραμέσα, στα βάθη τους. Μέσα από την λογοτεχνία μπορείς να δώσεις αλήθειες και πραγματικά συναισθήματα. Από την πλευρά του φανταστικού μπορείς να δώσεις την πραγματοποίηση του απίθανου. Στο τελικό αποτέλεσμα αυτό που δίνω ως φανταστικό πολλές φορές ξεχνιέται και έχεις την αίσθηση ότι αν αλλάξεις λίγα πραγματάκια, όλο αυτό βγαίνει αληθινό. 

5. Υπάρχουν πολλοί που κατακρίνουν την λογοτεχνία του φανταστικού. Τι θα έλεγες σε αυτούς και επίσης πιστεύεις ότι δίνονται αρκετές ευκαιρίες σε συγγραφείς που προτιμούν αυτό το είδος στην Ελλάδα;

Ο καθένας έχει τις απόψεις του και είναι σεβαστό . Έχει τύχει πολλές φορές να μου λένε ότι δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο είδος κι εγώ απλά τους λέω να μην το διαβάσουν. Κάθε βιβλίο είναι για τους αναγνώστες που αρέσκονται σε αυτό και μπορούν να πάρουν κάτι. Αν ένα βιβλίο δεν σου κάνει, τότε το καλύτερο θα ήταν να το αφήσεις στην άκρη. 

6. Το «Φίλα με, άγγελέ μου... φίλα με...» είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα. Γενικά, θεωρείς ότι μια ιστορία αγάπης, πάνω στην οποίο βασίζεται ένα ολόκληρο βιβλίο, είναι αρκετή για να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουν οι αναγνώστες και μόνο. Η έννοια της αγάπης όμως είναι τόσο μεγάλη με τόσες πολλές πτυχές που δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να κουραστεί. Αυτό που παίζει ρόλο για εμένα είναι ο τρόπος που το δίνεις. Κυρίως αν η πτυχή που αναλώνεις την γραφή σου έχει να κάνει με κάτι που ενδιαφέρει. 

7. Τι θα μοιραζόσουν με τους συγγραφείς του blog μας σχετικά με την εμπειρία της έκδοσης;

Δεν θα μπορούσα να μοιραστώ και πολλά. Δεν ασχολούμαι καθόλου με την έκδοση. Νομίζω ότι ο συγγραφές έχει μόνο σκοπό να γράφει και ο εκδότης να εκδίδει. Αν αυτά τα δύο μπλεχτούν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο. 

8. Έχεις κάποια συγγραφική παραξενιά; Συγκεκριμένη ώρα συγγραφής, μέρος, γραμματοσειρά; 

Παραξενιές δεν θα το έλεγα. Όταν μια ιστορία μου αρέσει, απλά δεν μπορώ να μην την γράψω. ανυπομονώ να έρθει η ώρα που θα κάτσω να της αφοσιωθώ. Μπορεί να είναι πρωί , απόγευμα, βράδυ. Μπορεί σε χαρτί, στο λάπτοπ, στον υπολογιστή. 

9. Τι σε εμπνέει;

Τα πάντα! Κυρίως οι συζητήσεις με την γυναίκα μου και αφορμές από την καθημερινότητα. 

10. Από τι πιστεύεις ότι πρέπει να αποτελείται μια ιστορία για να αξίζει να ειπωθεί;

Από τα πάντα! Από κάτι απλό ως κάτι ειδικό. Αρκεί να έχει να πει κάτι. Να μπορεί να δώσει μια αίσθηση , μια σκέψη , κάτι που μπορεί να πάει τον αναγνώστη παρακάτω. 

11. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει ως τότε;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω. Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη και δεν είμαστε εμείς οι καθοριστικοί παράγοντες. Από την άλλη δεν θέλω να πετύχω και κάτι. Γράφω γιατί μου αρέσει . Αυτό με κάνει να μην έχω «στόχους» αυτού του είδους . 

12. Φαντασία, αγάπη για τη συγγραφή ή ταλέντο; Τι πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό για έναν συγγραφέα;

Χωρίς να είμαι ιδικός, πιστεύω πως η φαντασία είναι το σημαντικότερο. Όλα τα άλλα έρχονται ή φτιάχνονται. 

13. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales;

Είναι μια υπέροχη πρωτοβουλία που βοηθάει τους συγγραφείς και τα βιβλία. Μακάρι αυτό να το ακολουθούσαν και άλλοι!

14. Δώσε μια λογοτεχνική συμβουλή στους συγγραφείς μας του Moonlight Tales.

Να γράφουν με την ψυχή τους και μόνο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει την διαφορά. 

15. Πέρα από τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται άρθρα με tips και συμβουλές για συγγραφείς, όπου καλύπτονται ποικίλα θέματα. Σε μια τέτοια στήλη εσύ ποιο θέμα θεωρείς σημαντικό να αναλυθεί;

Ο τρόπος έκφρασης και η συνοχή είναι τα σημαντικότερα για εμένα. Το να κάνει κοιλιά ένα βιβλίο είναι ό,τι χειρότερο. 

16. Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου;

Κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Και καλή και κακή φτάνει να είναι αληθινή. 

17. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Αυτό … Δεν το ξέρω ούτε κι εγώ. Να είστε σίγουροι όμως πως ό,τι συμβεί θα το μάθετε… 

18. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; Πού θα βρούμε το βιβλίο σου;

Στο προφίλ μου στο facebook. Στην σελίδα μου. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα public, στον Ποθητό, σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε από τον εκδοτικό ή μικρότερα βιβλιοπωλεία. 

Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον. 

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales για 1 αντίτυπο του "Φίλα με, άγγελέ μου... Φύλα με...", πατώντας εδώ.



Φύλακας Άγγελος (μυθιστόρημα)

Σε μια πανέμορφη ευρωπαϊκή πόλη, ένας μεσόκοπος άντρας αποφασίζει να δώσει τέλος στη ρημαγμένη και ανούσια ύπαρξή του βουτώντας με ορμή στο κενό, επιζητώντας τον λυτρωτικό θάνατο. Μαζί του, όμως, βουτάει και ο καλοντυμένος άντρας που τον συνοδεύει σε κάθε βήμα του, ακόμα και σε αυτό που δεν έχει γυρισμό…

Σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι, χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου γκρεμού, ο υπέργηρος μοναχός, αποφασίζει να αφήσει το προστατευτικό κουκούλι του μοναστηριού όπου πέρασε όλη του τη ζωή. Η αποστολή του μία και μοναδική: να προσφέρει την υπεραιωνόβια ζωή του ως θυσία στον βωμό του Θεού, που υπηρέτησε πιστά από παιδί…

Ένας καθολικός ιερέας λογομαχεί με δύο ακόμα ανθρώπους του σχήματος μέσα σε έναν ναό κοντά στο Βατικανό. Αγνοώντας την αρνητική απάντησή τους, εξακολουθεί το επίπονο και επικίνδυνο έργο του: να πραγματοποιεί εξορκισμούς δαιμόνων με μόνο όπλο του την ακλόνητη πίστη του στον Θεό…
Ενώ συμβαίνουν αυτά, ο πλανήτης κλονίζεται από τεράστιες οικολογικές καταστροφές. H φύση εκδικείται με τον χειρότερο τρόπο, το μέλλον για το ανθρώπινο είδος φαντάζει ζοφερό, προοιωνίζοντας την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας. Οι Δαίμονες είναι αποφασισμένοι να κυριαρχήσουν στις ανθρώπινες ψυχές, ενώ οι ’γγελοι είναι πολύτιμοι αρωγοί στους λίγους εναπομείναντες θνητούς που έχουν το σθένος να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πολεμήσουν...