Κρυστάλλινες Αλυσίδες (Κεφάλαιο 13) - "Καλοκαιρινές διακοπές"

6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1990: Εκείνο το καλοκαίρι η Αναστασία ήταν κολλημένη στην Κρυσταλλία. γιατί φοβόταν μετά απο το χειρουργείο πως θα τη χάσει. Η Φαίδρα ζήλευε και προσπαθούσε να γυρίσει την προσοχή επάνω της με κάθε δυνατό τρόπο. Η Αναστασία νευρίαζε και τιμωρούσε συνεχώς τη Φαίδρα, ενώ ο Δαμιανός φώναζε για να βρει λίγη ησυχία στο σπίτι. Όταν κοιμόντουσαν τα κορίτσια κατάφερναν να ξεκουράζονται και εκείνοι. Προσπαθούσαν να βρουν χρόνο για να ηρεμούν απο την καθημερινότητα αλλά η κατάσταση είχε δυσκολέψει πολύ.


28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005: Εκείνο το καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο μιας και είχαν πολλά έξοδα στις εξετάσεις της Κρυσταλλίας. Έμειναν στο Λασίθι, στο σπίτι των γονιών του Δαμιανού. Κάθε καλοκαίρι πήγαιναν εκεί. Φέτος θα πήγαιναν λιγότερες μέρες διακοπές, αυτό στεναχωρούσε τα κορίτσια και έφερνε περισσότερες εντάσεις, η Φαίδρα νευρίαζε γιατί αισθανόταν οτι εξαιτίας της Κρυσταλλίας δεν θα έκανε τις διακοπές που ονειρευόταν. Εκείνο το καλοκαίρι τσακώθηκαν περισσότερο απο κάθε άλλη φορά με την Κρυσταλλία. Αναγκάζονταν να τις χωρίζουν και σύντομα δεν μιλιόντουσαν καθόλου για μερικές μέρες.

16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011: Η Κρυσταλλία πήγε για καλοκαιρινές διακοπές στη Σαλαμίνα. Έκλεισε σε ένα φοιτητικό δωμάτιο και έμεινε δυο εβδομάδες. Μαζί της ήταν οι φίλες και συμφοιτήτριες της, Βιολέτα Ελισάβετ και Ζωή.
Στη Σαλαμίνα έκαναν πολλά μπάνια και βόλτες στην περιοχή. Πήγαιναν σε διαφορετικά μέρη για φαγητό ή για καφέ. Ένα βράδυ έκατσαν σε μια ταβέρνα με θέα τη θάλασσα. Σε ένα κοντινό τραπέζι όμως καθόταν η Φαίδρα, ο Αλέξης και οι φίλοι τους. Είχαν πάει για διακοπές στο εξοχικό της κολλητής της Φαίδρας. Η Κρυσταλλία πάγωσε όταν την είδε. Έκαναν πως δεν γνωρίζονται και μόνο ο Αλέξης τη χαιρέτησε απο μακριά. Η Φαίδρα τον αγνόησε, για να αποφύγει τον τσακωμό. Η Κρυσταλλία του έγνεψε και γύρισε το βλέμμα της στην θάλασσα.

«Είσαι καλά?» τη ρώτησε η Ζωή
« Καλά είμαι. Απλώς χαζεύω τη θάλασσα» είπε η Κρυσταλλία, προσπαθώντας να κρύψει την ενόχληση της.

Ήταν η πρώτη φορά μετά απο καιρό που βλέπονταν με τη Φαίδρα και ήταν αρκετό για να αναστατώσει την Κρυσταλλία. Είχε όλο το βράδυ νεύρα, προσπαθούσε να το ξεχάσει και ευχόταν να μην ξαναπέσει επάνω τους για το υπόλοιπο των διακοπών.

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009: Η Κρυσταλλία έχοντας πάει διακοπές στο Λασίθι με την οικογένεια της, αποφάσισε να γράψει ένα ημερολόγιο. Ξεκίνησε εκείνη τη μέρα και έγραφε μέχρι αργά το βράδυ. Τις επόμενες μέρες έγραψε όλα οσα πέρασε απο τότε που θυμόταν τον εαυτό της. Γέμισε πολλές σελίδες με όλα όσα ήθελε να θυμάται είτε για να χαίρεται, είτε για να την βοηθάει να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη. Καθόταν στη θάλασσα και τη γαλήνευε ο ήχος του κύματος. Στο νερό καθρευτιζόταν το μισοφέγγαρο και τα φώτα απο το δρόμο. Κάθε τόσο σταματούσε και πετούσε πέτρες στο νερό. Τις παρατηρούσε καθώς έπεφταν στο βυθό και χανόταν στις σκέψεις της.

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007: Η Φαίδρα και ο Αλέξης γνωρίζονται αρκετούς μήνες τώρα και αποφασίζουν να πάνε διακοπές μόνοι τους. Ταξίδεψαν στην Κύπρο και γύρισαν όλο το νησί. Έμειναν σε ένα ξενοδοχείο στην Πάφο. Στο ξενοδοχείο που έμειναν είχε θέα μια απέραντη παραλία με άμμο. Λίγα μέτρα μετά είναι το γκαζόν με φοίνικες, τραπέζια και καρέκλες για τους πελάτες. Σε μια τεράστια έκταση βρίσκεται το ξενοδοχείο με διάφορες σουίτες. Τα δωμάτια ήταν πανάκριβα αλλά ο Αλέξης είχε αναλάβει τα λογιστικά του ιδιοκτήτη και έτσι τους έκανε έκπτωση. Η Φαίδρα αισθανόταν πως περνούσε το πιο όμορφο καλοκαίρι της ζωής της. Μερικές μέρες που έμειναν ήταν αρκετές για να μείνει έγκυος και να κάνει ευτυχισμένο τον Αλέξη.

Δέσποινα Τ.