Συνέντευξη με τον Γιώργο Αγγελίδη


Μια προφητεία κρυμμένη στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Ένα αεροπλάνο που εξαφανίζεται δίχως ίχνος.
Μια συνωμοσία σφυρηλατημένη στις σκιές.
Κι εκείνος.
Ο Άλφρεντ είναι ένας έφηβος όπως όλοι οι άλλοι. Ή τουλάχιστον αυτό νομίζει, μέχρι που τα πάντα καταστρέφονται μέσα μόλις σε μια στιγμή. Ο πατέρας του βρίσκεται νεκρός, η μητέρα του δολοφονείται και ο αδερφός πέφτει θύμα απαγωγής. Κι ο Άλφρεντ είναι ο μόνος που μπορεί να τον σώσει. Πώς όμως; Τι πρέπει να κάνει; Τι μπορεί να κάνει όταν ανακαλύπτει πως τίποτε δεν είναι όπως πίστευε; Πως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όλα αποτελούν μέρος ενός σχεδίου. Ενός σχεδίου που έχει παραμείνει μυστικό μέσα στους αιώνες. Ενός σχεδίου που είτε θα σώσει τον κόσμο είτε θα οδηγήσει στο χαμό του. Ένα ξέρει μονάχα. Αυτό που του είπαν. Όλες οι απαντήσεις που αναζητά τον περιμένουν εκεί. Σε μια πανάρχαια Αυτοκρατορία κρυμμένη στο εσωτερικό της Σελήνης. Στην Αυτοκρατορία του Φεγγαριού.




Ο Γιώργος Αγγελίδης γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό.
Από πολύ μικρός ανακάλυψε τη λατρεία του για την ανάγνωση και όχι πολύ αργότερα την κλίση του στη λογοτεχνία. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ξεκίνησε τη συγγραφή του πρώτου του ολοκληρωμένου λογοτεχνικού έργου, της παρούσας τριλογίας, την οποία ολοκλήρωσε σε ηλικία δεκαεννέα ετών.
Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του έργο, την «Καρδιά του Δαίμονα», αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ενώ το 2016 συμμετείχε με διηγήματά του σε δύο λογοτεχνικές συλλογές. Το 2017 υπέγραψε το σενάριο της δημοφιλούς παράστασης ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ, η οποία απέσπασε το βραβείο κοινού στα 6α Queer Theater Awards.


1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

«Η Καρδιά του Δαίμονα» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας fantasy  «Η Αυτοκρατορία του Φεγγαριού». Στο πρώτο αυτό βιβλίο ακολουθούμε το ταξίδι του Άλφρεντ, ενός ορφανού εφήβου, αφότου χάνει ξαφνικά την οικογένεια του και βρίσκεται μπλεγμένος σε μια πανάρχαια συνομωσία, έναν ανοιχτό πόλεμο ανάμεσα στο φώς και το σκοτάδι. Ο Άλφρεντ γνωρίζει πως ο αδερφός του είναι ζωντανός και προσπαθεί να τον σώσει από τα χέρια της μοχθηρής γυναίκας που τον κρατάει αιχμάλωτο. Θεωρεί πως τότε όλα θα φτιάξουν και πάλι. Σύντομα, όμως, συνειδητοποιεί πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Όχι μόνο πρέπει να βρει τον αδερφό του αλλά συνάμα είναι ο μόνος ικανός να εμποδίσει την ανάσταση του σκοτεινού δαίμονα Παλαμνέρσους, την ώρα που κάποιοι προσπαθούν μανιωδώς να ενώσουν τα κομμάτια της καρδιάς του και να τον επαναφέρουν στη ζωή. Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, με τίτλο «Η Φυλακή των Χαμένων Ψυχών» που κυκλοφορεί από μέρα σε μέρα από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, η αναζήτηση της αλήθειας γύρω από την Αυτοκρατορία του Φεγγαριού και τα μυστικά της συνεχίζεται, ταξιδεύοντας μας ακόμη παραπέρα στα βάθη του χρόνου, ενόσω η τελική μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι πλησιάζει επικίνδυνα.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η συγκεκριμένη ιστορία γεννήθηκε μέσα μου ως ένα όνειρο που συνέχισε να εκτυλίσσεται στο νου μου, ακόμη κι όταν ξύπνησα. Η σκιές αυτής της σύντομης ονειρικής αναλαμπής, άρχισαν σύντομα να αποκτούν ονόματα, προσωπικότητες και η ιστορία τους άρχισε να ξεδιπλώνεται στο μυαλό μου. Όπως μου συμβαίνει με ό,τι γράφω, ανεξαρτήτως λογοτεχνικού είδους, η έμπνευση προέρχεται αναπόφευκτα από τον κόσμο γύρω μου. Μυριάδες αντικείμενα, όψεις, στιγμές της καθημερινότητας αναμοχλεύουν τους μυθοπλαστικούς μου νευρώνες, δίνοντας μου αστείρευτο υλικό για να αντλήσω κάθε φορά, προσθέτοντας, αφαιρώντας ή παραποιώντας. 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Όταν ξεκίνησα να γράφω, ήμουν αρκετά τυχερός ώστε ο παππούς μου, ο πρώτος που διάβασε τις χειρόγραφες σελίδες που έγιναν η αφετηρία της τριλογίας, να μου δώσει τη συμβουλή που θεωρώ θα έδινα εγώ σήμερα στον τότε εαυτό μου: Η συγγραφή είναι σαν μια τσάπα. Μονάχα που με το στυλό ή το πληκτρολόγιο σου δε σκάβεις τη γη, αλλά το νου και την ψυχή σου. Όσο περισσότερο εξασκήσεις τη λαβή σου, τόσο βαθύτερα θα φτάσεις και τόσο πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείς να εκφράσεις. Και κάτι ακόμη: Μικρές, μεστές και ολοκληρωμένες προτάσεις. Νομίζω αυτό το τελευταίο εξακολουθεί να μου το επισημαίνει όταν έρχεται η συγγραφή στη συζήτηση.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήμουν ερωτευμένος με το fantasy, σε βαθμό να έχω αμελήσει ίσως κάποια άλλα λογοτεχνικά είδη. Κι αυτό ήταν το πρώτο είδος που έγραψα κιόλας. Αργότερα, όντας φοιτητής του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη λογοτεχνία, οι ορίζοντες μου διευρύνθηκαν και σε άλλα είδη, κυρίως στο κοινωνικό μυθιστόρημα –σύγχρονο ή κλασικό– και αυτό ήταν το επόμενο είδος με το οποίο καταπιάστηκα, έστω και θεατρικά. Σειρά είχαν τα βιβλία μυστηρίου και εκεί κατατάσσεται η, ακόμη ανέκδοτη, πρώτη μου μυθιστορηματική προσπάθεια μετά την Αυτοκρατορία του Φεγγαριού. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ούτε ότι δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσω fantasy –το έκανα πρόσφατα– ούτε ότι δεν πρόκειται να ξαναγράφω κάτι σε αυτό το είδος αν κάποια έμπνευση μου χτυπήσει τις θύρες του νου. Απλώς όταν διαβάσεις βιβλία σε ένα είδος που σε μαγεύουν, επόμενο είναι να παρασυρθείς από αυτό το χειμαρρώδες συναίσθημα και να γεννηθεί μέσα σου η επιθυμία να πειραματιστείς.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Κάθε χαρακτήρας σε μια ιστορία νομίζω έχει ένα ρόλο να παίξει. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα από τα παραπάνω, όμως, θα επέλεγα τον πρωταγωνιστή. Αυτός είναι ο πρώτος συνοδοιπόρος του συγγραφέα και του αναγνώστη σε κάθε ιστορία. Κι είναι εκείνος που «επιλέγει» ποιοι θα είναι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες με βάση την προσωπικότητα και την ταυτότητα του ενώ αντίστοιχα «επιλέγει» ποιος θα είναι ο ανταγωνιστής του. Ο φίλος ενός πρωταγωνιστή θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο ανταγωνιστής κάποιου άλλου και αντίστροφα. Κάθε ιστορία είναι ο κόσμος του πρωταγωνιστή. Το ποιον συναντάμε εκεί και υπό ποιο πρίσμα, καθορίζεται από εκείνον.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Την «Αυτοκρατορία» ξεκίνησα να τη γράφω στα 14 και την ολοκλήρωσα στα 19 (το 2014). Πρώτη φορά έγραψα δικό μου κείμενο όταν ήμουν εννέα ετών και θέλησα να πάρω μέρος σε έναν διαγωνισμό παιδικού παραμυθιού, γνωστού εκδοτικού οίκου. Ωστόσο, ούτε και τότε ήταν η πρώτη φορά που πειραματίστηκα με τη μυθοπλασία. Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, τα Σάββατα το βράδυ που πήγαινα να μείνω στη γιαγιά και τον παππού μου, καθόμασταν στο χαλί μπροστά από το παλιό πικ-απ του και ηχογραφούσαμε στο μαγνητόφωνο μια «εκπομπή» στην οποία πλάθαμε διάφορες ιστορίες. Ο παππούς έλεγε μια ιδέα, εγώ την επόμενη κι έτσι προχωρούσε η ιστορία. Νομίζω πως από τότε είχε γεννηθεί μέσα μου η λατρεία της συγγραφής.


7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όπως είπα και παραπάνω η συγγραφή είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Χωρίς δουλειά, το οποιοδήποτε ταλέντο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Άλλωστε, η συγγραφή έχει ένα μέσο έκφρασης αρκετά ποικιλόμορφο και απαιτητικό: τη γλώσσα. Νομίζω πως με σκληρή δουλειά (όχι μόνο γράφοντας αλλά κυρίως διαβάζοντας) μπορεί να καλλιεργηθεί και η ικανότητα γραφής και η φαντασία. Η ανάγνωση σου χαρίζει άφθονο λεκτικό υλικό και ταυτόχρονα σε κάνει πιο ευαίσθητο σε ερεθίσματα της φαντασίας.

8.    Γιατί γράφεις;

Γράφω για να ζήσω πράγματα που διαφορετικά δε θα ζούσα. Για να γνωρίσω ανθρώπους που αλλιώς δε θα γνώριζα. Για να κάνω ταξίδια που μόνο με τη φαντασία μπορείς να κάνεις. Γράφω γιατί αυτός είναι ο τρόπος μου να αλλάξω τον κόσμο. Γράφω γιατί αν δεν έγραφα δε θα ήμουν εγώ.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Στα αμέτρητα βιβλία που έχουν γραφτεί είναι ακατόρθωτο να διαλέξει κανείς αντικειμενικά μονάχα ένα να προτείνει. Κι επίσης ο κάθε συγγραφέας είναι και αναγνώστης, οπότε ο διαχωρισμός κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Για να απαντήσω όμως, θα διαλέξω (για τους συγγραφείς) ένα βιβλίο που θεωρώ μου έμαθε πολλά για τον συγγραφικό κόσμο και αυτό είναι το «Περι Συγγραφής» του Stephen King. Σε αντίθεση με άλλα «καθοδηγητικά» βιβλία αυτό ξεχώρισε μέσα μου διότι ήταν απόλυτα ειλικρινές, δεν έδινε κενές συμβουλές, αλλά μετέφερε τους πραγματικούς άθλους ενός συγγραφέα. Για του αναγνώστες τα πράγματα μπλέκονται. Κι αυτό διότι το τελευταίο έτος μόνο διάβασα τουλάχιστον είκοσι βιβλία που θα ήθελα να προτείνω. Θα προτείνω, λοιπόν, αυτό που διαβάζω αυτή τη στιγμή, το Origin του Dan Brown. Αν έπρεπε να προσθέσω κι έναν λόγο για την πρόταση αυτή, θα έλεγα ότι είναι μοναδικό το ταλέντο του Brown να μπλέκει το πραγματικό, αληθινά σκηνικά, πραγματικά ιστορικά γεγονότα, με τη φαντασία. Η συρραφή είναι συχνά τόσο καλή που, εκτός κι αν μελετήσεις εκτενώς τα αντικείμενα με τα οποία κάθε φορά καταπιάνεται, οι «ραφές» θα είναι σχεδόν αόρατες, χαρίζοντας μοναδικές αναγνωστικές εμπειρίες.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ περήφανος να ανακοινώσω ότι ανήκω πλέον στη συγγραφική ομάδα της σελίδας “Will oWisps” που καταπιάνεται με κάθε είδους θέμα γύρω από το φανταστικό! Παράλληλα, ετοιμάζω τη μετάφραση της Αυτοκρατορίας του Φεγγαριού στα Αγγλικά καθώς και μια ταινία (πολύ) μικρού μήκους. Αμέσως μετά, σειρά στην to-do list μου έχουν δυο παραστάσεις, μια εκ των οποίων βασίζεται σε μια από τις πολλές ιστορίες που μου έλεγε ο παππούς μου όταν ήμουν μικρός ενώ η άλλη σε μια ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο, περίπου μία δεκαετία νωρίτερα.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Το προφίλ μου στο φέισμπουκ είναι ανοιχτό για όλους τους φίλους αναγνώστες, όπως και η προσωπική μου σελίδα αλλά και η σελίδα του βιβλίου με τίτλο, φυσικά, «Η Αυτοκρατορία του Φεγγαριού». Θεωρώ πολύ σημαντικό να ακούς απόψεις και κριτικές από αναγνώστες, ίσως ακόμη περισσότερο και από έμπειρους κριτικούς. Όποιος διαβάσει, λοιπόν, την Αυτοκρατορία και θέλει να μοιραστεί μαζί μου τις εντυπώσεις του, δεν έχει παρά να μου στείλει μήνυμα!


Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο Αγγελίδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του «Η Αυτοκρατορία του Φεγγαριού», πατώντας εδώ.