Συνέντευξη με την Τατιάνα Τζινιώλη


Σεμπάστιαν
Πώς συνεχίζεις όταν χάνεις τον κόσμο σου;
Πριν έξι χρόνια έχασα τον δικό μου και από τότε τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Λένε πως δεν ήταν δικό μου λάθος. Κανείς τους όμως δεν ήταν εκεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορώ να ξεχάσω.
Μέχρι που εκείνη
τα άλλαξε όλα.


Λέξι
Πίστευα πως όταν γύριζα από το Λονδίνο, τα πάντα θα ήταν όπως όταν έφυγα.
Τίποτα όμως δεν είναι.
Εκείνος είναι ο κολλητός του αδελφού μου.
Είναι χαμένος στα σκοτάδια του και εγώ δεν θέλω δεσμεύσεις.
Οι δυο μας είμαστε μία καταστροφική ιδέα.
Ή μήπως όχι;



«Η Τατιάνα µας έχει ήδη αποδείξει πόσο το ‘χει µε τους έρωτες φαινοµενικά αταίριαστων ανθρώπων, που όµως αποδεικνύονται δύο µισά που αναζητούν την ολοκλήρωση, ήδη από το προηγούµενο βιβλίο της, το Road Trip.» 
– Χρύσα Βασιλείου – αναγνώστρια στο Goodreads για το «Ένα βράδυ»



Η Τατιάνα Τζινιώλη γεννήθηκε ένα κρύο µεσηµέρι Ιανουαρίου το 1987. Αφού θέλησε να γίνει αστροναύτης, τραγουδίστρια, ηθοποιός και ψυχολόγος, τελικά κατέληξε στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του Οµίλου ANT1 στο τµήµα σκηνοθεσίας. Για δύο χρόνια εργάστηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός της οµογένειας της Αµερικής. Η κριτική κινηµατογράφου και η αρθρογραφία την είχαν ήδη κερδίσει όµως, και µερικά χρόνια αργότερα αποφοίτησε από το Εργαστήρι Επαγγελµατικής Δηµοσιογραφίας. Μετά από διάφορες συνεργασίες σε εφηµερίδες και περιοδικά, το 2012 ξεκίνησε το site τοπικού ενδιαφέροντος Alimos Online και το 2016 ένα site αποκλειστικά για τον µαγικό κόσµο των βιβλίων, το Book City. Το 2014 κυκλοφόρησε το e-book «Το Ηµερολόγιο µιας νύφης» και την ίδια χρονιά πραγµατοποίησε την πρώτη της έκθεση φωτογραφίας στον Ιανό, µε θέµα την αγαπηµένη της πόλη, τη Νέα Υόρκη. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της µυθιστόρηµα από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, «Road Trip» και το 2016 το πρώτο µέρος της ερωτικής τριλογίας µε γενικό τίτλο Manhattan, «Ένα βράδυ». Λατρεύει τα κουνέλια, τα bagels και το word της, ειδικά τα ξηµερώµατα, όταν πάνω του δηµιουργούνται διάφορες ιστορίες.


Περισσότερα για εκείνη θα βρείτε στo: www.tatianaginioli.gr




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το «Μετά τα Μεσάνυχτα» είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Manhattan». Το κάθε βιβλίο είναι αυτοτελές και το μόνο τους κοινό είναι πως διαδραματίζονται και τα τρία στη Νέα Υόρκη. Στο «Μετά τα Μεσάνυχτα» βλέπουμε την ιστορία της Λέξι και του Σεμπάστιαν. Εκείνος ζει με το πένθος τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ εκείνη δε θέλει τις δεσμεύσεις και βρίσκεται σε ένα σημείο στη ζωή της που θέλει να δει τι θα κάνει επαγγελματικά. Ο Σεμπάστιαν είναι ο κολλητός του αδελφού της και όπως λέει και εκείνη «οι δυο τους είναι η χειρότερη ιδέα». 

Το πρώτο βιβλίο της σειράς ονομάζεται «Ένα Βράδυ» και τον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει το τελευταίο, «Πριν το ξημέρωμα».


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ήθελα πολύ να ασχοληθώ με το πένθος. Επειδή φοβάμαι τον θάνατο ήταν όσο πιο κοντά μπορούσα να φτάσω στο να τον εξετάσω. Είναι γραμμένο σε α’ ενικό και ενεστώτα, και έτσι βίωσα και γω μαζί με τον Σεμπάστιαν την απώλεια, τις αναμνήσεις, την αγκίστρωση στο παρελθόν και εικόνες που κανείς μας δε θέλει να ζήσει. Από την άλλη, η Λέξι είναι η ‘νότα’ που χρειαζόμουν ώστε να κάνω μερικά μικρά διαλλείματα. 





3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Θα του έλεγα «Ξέρω πως τώρα φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά κάποια στιγμή θα γράψεις τη λέξη ‘Τέλος’». Βασικά, ακόμη και τώρα θα μου το έλεγα γιατί η κάθε αρχή ενός βιβλίου είναι και από τα πιο δύσκολα σημεία του.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;



Απολαμβάνω πολλά είδη ως αναγνώστης, κυρίως όμως το σύγχρονο ερωτικό (contemporary romance). Το είδος που αρέσει περισσότερο σε έναν συγγραφέα να διαβάζει είναι και εκείνο που γράφει, πιστεύω. Κυρίως, γιατί τον ελκύει και το απολαμβάνει περισσότερο από τα άλλα, οπότε είναι αναπόφευκτο σχεδόν να γράψει μία ιστορία του σε ένα είδος που εκείνος απολαμβάνει περισσότερο.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Όλοι οι χαρακτήρες απαρτίζουν τον κόσμο της ιστορίας και χωρίς κάποιον από αυτούς δεν θα ήταν η ίδια. Σίγουρα ο πρωταγωνιστής/ρια είναι ένα από τα κυριότερα σημεία του γιατί τη δική του/της ζωή, περιπέτειες και καταστάσεις διαβάζουμε ως αναγνώστες και εκείνη την οπτική επιλέγει ο συγγραφέας να μας δώσει.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;



Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Με θυμάμαι να σημειώνω διάφορα σε τετράδια και η πρώτη απόπειρα ήταν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, μία τύπου νουβέλα για ένα στοιχειωμένο σπίτι. Είναι γραμμένη σειρά παρά σειρά και με γράμματα γεμάτα ουρές.



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Νομίζω η συνέπεια, τα άλλα έρχονται. Αν βάλεις πρόγραμμα και κάθεσαι μπροστά στην οθόνη, -ακόμη και μπροστά σε μία κενή σελίδα για ώρες- κάτι θα βγει πάνω σε αυτή, ακόμη και μετά από ώρες. Αν την επόμενη ημέρα δεν σου αρέσει, υπάρχει πάντα το backspace. 


8. Γιατί γράφεις;



Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

Θα σου απαντήσω απολύτως ειλικρινά. Όσο περισσότερο διαβάζει κάποιος, τόσο το καλύτερο. Ότι κι αν είναι. Επιπλέον, κανείς μας δεν κάνει την ίδια ανάγνωση σε ένα βιβλίο, ούτε τον αγγίζει με τον ίδιο τρόπο. Συμβουλή μου λοιπόν, είναι να διαβάζει κάποιος όσο μπορεί και βιβλία που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Κλασικής αλλά και σύγχρονης λογοτεχνίας.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ελπίζω πολλά ακόμη βιβλία και ελπίζω ωραίες ιστορίες.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω των social media. Πάντα κάποιο έχω ανοιχτό, γιατί περνάω την ημέρα μου έχοντας 500 tabs ταυτόχρονα ανοιχτά.






Ευχαριστούμε πολύ την Τατιάνα Τζινιώλη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο της σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Manhattan #2: Μετά τα Μεσάνυχτα" πατώντας εδώ.