Συνέντευξη με την Κονδυλία Θεοδωροπούλου

Αγαπιούνται και ανταλλάσσουν
τα γλυκά λόγια της αγάπης... 
Το Παραμύθι των Αστεριών

Το δώρο μου είναι ότι θα αντικρίζω 
το φως της μέρας, την μαγεία της νύχτας 
και τα πρόσωπά σας χαμογελαστά...
Ένα Αστέρι Πέφτει

Αρκεί να μη μου λες πως έχω στραβά πόδια...
Η Τόλμη του Ονείρου

Όταν σου προσφερθεί κάτι, δώσε κι εσύ...
Η Χιονότρυπα

Μην με βλέπεις μικρό, 
θα μας πάει η δύναμή μας...
Το Φωτεινό Σύννεφο

Έλα μόνο αν θελήσεις να βοηθήσεις...
Το Αρκουδοβούνι

Η Αγάπη όλα τα γεννά 
κι όλα τα κάνει να κυλούν αλλιώτικα...
Η Αγάπη Ενώνει

Ένα  βιβλίο με  εφτά  παραμύθια, όπου σε  τρεις  από τις  ιστορίες  φιλοξενούνται και ζωγραφιές των  παιδιών  από το καλλιτεχνικό  εργαστήρι  ζωγραφικής  του  Πολιτιστικού Συλλόγου   Κάτω  Αχαΐας  «Παλεία»  του  Δήμου Δυτικής  Αχαΐας, που  με την  καθοδήγηση του δασκάλου τους  Γιώργου  Ράλλη,  αφού  άκουσαν  τα παραμύθια της συγγραφέας δημιούργησαν τα έργα  τους και τα  πρόσφεραν  για  τον  εμπλουτισμό  της  εικονογράφησης  του βιβλίου.
Παραμύθια  που μιλούν  για τον  σεβασμό  και την αγάπη προς την  μάνα   γη, την  αρετή  της προσφοράς, την  σημασία  της  ομαδικότητας  απέναντι  σ’ έναν  κίνδυνο  για την  αντιμετώπισή  του,  για  το  αίσθημα  της  αλληλοβοήθειας,  για  ανεκπλήρωτα  όνειρα  που πραγματοποιούνται  μα  και  για  την  δύναμη   της αγάπης  που  όλα τ’ αλλάζει… 



Η Κονδυλία Θεοδωροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης στην Πάτρα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα πάνω στο θέατρο από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Κατή και μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του ζωγράφου Στάθη Ανδρουτσάκη. Στην συνέχεια, παρακολούθησε την τέχνη της αφήγησης παραμυθιών από τον Γιώργο Ευγενικό, την Σύλβια Βενιζελέα και την Μάνια Μαράτου στο Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και με τον Στέλιο Πελασγό στο εργαστήρι Μαιρηβή. Ακόμη, διδάχτηκε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού από τον Λάκη Κουρετζή και την Αφροδίτη Παρζακόνη. Από το 2010 αφηγείται λαϊκά παραμύθια και παραμύθια που έχει γράψει η ίδια σε πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας και σε κοινωφελή ιδρύματα της Πάτρας. Από το 2013 έως το 2016, έλαβε μέρος σε Φεστιβάλ αφήγησης παιδικού βιβλίου, που διοργανώνεται στον χώρο της Αχαΐας Κλάους στην Πάτρα, καθώς και στο αντίστοιχο ετήσιο Φεστιβάλ «Τα παραμύθια της Νερομάνας», που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο στην Κρήνη Πατρών. Το 2016 έλαβε μέρος στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο θέατρο Παραμυθίας, με τα έργα της «Ένα Αστέρι πέφτει» και «Αγάπης Φως», με το οποίο βραβεύτηκε ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας. Με την βράβευσή της, έδωσε τον τίτλο στον 2ο κύκλο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού με το καινούριο παραμύθι της «Η Αγάπη ενώνει»!



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Η πρώτη μου συλλογή με παραμύθια φέρει τον τίτλο «Τα παραμύθια των Αστεριών» και υπότιτλο «όταν σου προσφερθεί δώσε και συ…» απ’ τις εκδόσεις Οσελότος με εικονογράφηση της Αναστασίας Σοφέτη. Είναι μια συλλογή με εφτά παραμύθια, όπου σε τρεις από τις ιστορίες φιλοξενούνται και ζωγραφιές των παιδιών από το καλλιτεχνικό εργαστήρι ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου   Κάτω  Αχαΐας  «Παλεία»  του Δήμου Δυτικής  Αχαΐας.  Παραμύθια που μιλούν για τον σεβασμό  και  την αγάπη  προς  την  μάνα γη, την αρετή της προσφοράς, την σημασία της ομαδικότητας  απέναντι  σ’ έναν  κίνδυνο για την αντιμετώπισή του, για το αίσθημα της  αλληλοβοήθειας, για ανεκπλήρωτα  όνειρα  που πραγματοποιούνται  μα  και  για  την δύναμη της  αγάπης  που  όλα τ’ αλλάζει…


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Εμπνέομαι κυρίως από συναισθήματα που  μου γεννιούνται μέσα από καταστάσεις που βιώνω και από απλές εικόνες της καθημερινότητας, που συναντώ και με συντροφεύουν στο πέρασμα της μέρας!



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μην απογοητεύεται από όνειρα που δεν υλοποιούνται την στιγμή που τα ζητώ. Η αρνητική κριτική συνήθως με βοηθάει να εξελίσσομαι καθώς επίσης και πολλές φορές γίνεται πηγή έμπνευση για νέες ιστορίες…


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Εννοείται πως διαβάζω παραμύθια κυρίως λαϊκά, θεωρώ πως τα παραμύθια μεταφέρουν άγραφους νόμους για τη σωστή πορεία της ζωής μας στην κοινωνία. Επίσης διαβάζω κάποια μυθιστορήματα, ιστορικά βιβλία ~ ιστορικά μυθιστορήματα και φιλοσοφία.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Θεωρώ πως το πιο σημαντικό σε κάθε ιστορία είναι η δομή της πλοκής της και το ύφος γραψίματος.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στα επτά μου. Αρχικά έγραφα ποιήματα τα οποία έχουν διαβαστεί σε ποιητικές βραδιές. Έπειτα  ένα μυθιστόρημα  και στα δεκαεπτά μου ξεκίνησα να γράφω παραμύθια  και να τα αφηγούμαι σε  διάφορους πολιτιστικούς και κοινωνικούς χώρους.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η επίτευξη ενός καλού βιβλίου πιστεύω πως είναι ένας συνδυασμός από τον τίτλο που θα δοθεί, την ικανότητα γραφής, την δομή της πλοκής και γενικώς από το όλο στήσιμο του βιβλίου.


8. Γιατί γράφεις;

Η γραφή  αποτελεί ένα ταξίδι προς τον εαυτό μας, τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας. Το γράψιμο για μένα αποτελεί ένα  ταξίδι γνωριμίας  με τα βαθύτερα συναισθήματά μου αλλά και εξωτερίκευσης-γνωστοποίησης αυτών προς το ευρύ κοινό.  





9. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πέρα από την έκδοση των υπόλοιπων παραμυθιών, την έκδοση του μυθιστορήματος που έχω γράψει, την συμμετοχή μου σε μια θεατρική παράσταση ενός παραμυθιού που ετοιμάζετε, συμμετοχή μου σε αφηγήσεις παραμυθιών σε πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας ή Αθήνας όπου και ήδη συνεργάζομαι, συμμετοχή μου σε εκθέσεις ζωγραφικής μέσο της ομάδας Artiste όπου έχω ενταχθεί και γιατί όχι μελοποίηση ποιημάτων ~ τραγουδιών που έχω γράψει.   

10. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Οι αναγνώστες μαζί μου μπορούν να επικοινωνούν μέσω του email μου το οποίο είναι:
1kondylia.theodoropoulou@gmail.com ή μέσω της σελίδας του βιβλίου μου στο facebook: «Τα παραμύθια των Αστεριών, όταν σου προσφερθεί κάτι δώσε κι εσύ».




Ευχαριστούμε πολύ την Κονδυλία Θεοδωροπούλου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.


Αν το βιβλίο της σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Τα παραμύθια των Αστεριών" πατώντας εδώ.