Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Ζιάκα

Όταν η Νύχτα μπήκε στο δωμάτιό της για να της πει πως πρέπει να μεγαλώσει, άρχιζε για την Κρυστάλλινη Πριγκίπισσα μια παράξενη πορεία αναζήτησης. Όσα γεννιούνται στη χώρα της φαντασίας, έχουν ένα κρυμμένο νόημα ή, τουλάχιστον, έτσι συμβαίνει στα όνειρα και τα παραμύθια. Αν μεγαλώσει όμως, θα θυμάται το μυστικό; Αυτό είναι το μόνο πράγμα που της ζητάει το αγόρι με τα χρυσά μαλλιά. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στην άκρη μιας άγνωστης θάλασσας και, καθώς τη νύχτα συμβαίνουν θαύματα, οι δυο τους θα αναμετρηθούν με όλα τα ερωτήματα της ύπαρξης…

"Η Κρυστάλλινη Πριγκίπισσα" του Παναγιώτη Ζιάκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως με εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα, είναι ένα ταξίδι εικόνων, νοημάτων και σκέψεων. Ένα ταξίδι φιλοσοφικό. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού εγείρονται ερωτήματα και αναζητούνται απαντήσεις για τη ζωή και το νόημά της, για την ύπαρξη και την ουσία της, για τον άνθρωπο και τον χρόνο, για τον πόνο, τη χαρά και τη λύπη, σε τελική ανάλυση για το Καλό και το Κακό.

Ο συγγραφέας δημιουργεί μία ονειρική και ταυτόχρονα απολύτως ρεαλιστική ατμόσφαιρα, παραδίδοντας ένα βιβλίο έμπλεο συμβολισμών, κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.




Ο Παναγιώτης Ζιάκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ερασιτέχνης ιστιοπλόος. Σήμερα εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το ανά χείρας έργο, «Η Κρυστάλλινη Πριγκίπισσα», είναι το πρώτο βιβλίο του που εκδίδεται.





1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου. 


Είναι ένα μικρό βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση από την Δήμητρα Πέππα, μια αλληγορία για την απώλεια της παιδικής ηλικίας κατά τη συνάντηση με τον παράδοξο κόσμο των ενηλίκων. 


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία; 

Η βασική πηγή έμπνευσης είναι η πραγματικότητα, που ξεπερνάει κάθε φαντασία, αν και τις περισσότερες φορές το κάνει χωρίς φειδώ και φινέτσα. 


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις; 

Διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε… 


4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις; 

Μου αρέσουν οι πολυεπίπεδες ιστορίες στις οποίες επιστρέφεις συνεχώς μιας και πάντα έχουν κάτι καινούργιο να σου πουν. 


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Δεν υπάρχει ιστορία χωρίς κάποιον από τους παραπάνω. Είναι όλου εξίσου σημαντικοί. 


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 

Στην νηπιακή ηλικία των 35 ετών. 


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; 

Η φαντασία και οι ικανότητα έρχονται γράφοντας. Με εξαίρεση τους χαρισματικούς συγγραφείς, για όλους τους υπόλοιπους η σκληρή δουλειά είναι το πλέον σημαντικό. 


8. Γιατί γράφεις; 

Γιατί κάποτε θα πεθάνω. Και γιατί τίποτε δεν συγκρίνεται με τη χαρά που σου δίνει μια ολοκληρωμένη παράγραφος. 


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας κι ένα κάθε αναγνώστης. 

Την μεταμόρφωση του Κάφκα, αμφότεροι. 


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; 

Ιστορίες. Ελπίζω όχι για αγρίους. Ή μάλλον, τώρα που το καλοσκέφτομαι, κυρίως για αυτούς. 


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου; 

Η καλύτερη επικοινωνία που είχα και έχω με τους συγγραφείς που αγαπώ είναι τα βιβλία που διαβάζω. Τους αισθάνομαι φίλους μου, μέρος του κόσμου μου, του σκέφτομαι, έχω συναισθήματα για αυτούς. Τα βιβλία τα λένε όλα. Αν πάλι οι αναγνώστες δεν μπορούν να κρατηθούν, ε τότε, οι εκδόσεις Λυκόφως, στις οποίες χρωστάω ευγνωμοσύνη, μπορούν να τους δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες…





Eυχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη Ζιάκα για τη συνέντευξή του και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον. 





Αν το βιβλίο σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο του "Η Κρυστάλλινη Πριγκίπισσα", πατώντας εδώ.