Συνέντευξη με την Αργυρώ Χαρίτου


Στη Νέα Υόρκη του σήμερα ζει ανάμεσα στους θνητούς μια αρχαία φατρία με υπερδυνάμεις, οι Πλανευτές: αλλάζουν μορφές για να ζουν στην αφάνεια και για να τραφούν.
Τώρα όμως καλούνται να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο και να πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο που άρχισε χιλιετίες πριν. Αντίπαλός τους, η πανίσχυρη Νεφελίμ που παρακολουθεί κάθε τους κίνηση με τις μαγικές της δυνάμεις. Ο θνητός Έντριαν και η Πλανεύτρα Γιασμίν θα πρέπει να θυσιάσουν πάρα πολλά, πολλά περισσότερα από τον έρωτα ανάμεσά τους που δεν μπορούν να ζήσουν, για να κερδίσουν έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησαν αλλά πρέπει να τελειώσουν... 









Η Αργυρώ Χαρίτου γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας και ζει στο Κιλκίς με την οικογένειά της. Από μικρή ηλικία αποτύπωνε τις σκέψεις της στο χαρτί είτε με τη ζωγραφική είτε με τον γραπτό λόγο. Μεγαλώνοντας, την κέρδισε το γράψιμο: Στην αρχή ήταν η αποτύπωση των σκέψεών της, έπειτα οι φανταστικοί ήρωες που ήθελαν να πουν την ιστορία τους και την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της μυθιστορήματος. Είναι συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για τον τρόμο και το φανταστικό Nyctophilia.gr, όπου παρουσιάζει κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με Έλληνες συγγραφείς. Διηγήματά της που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς συγγραφής, υπάρχουν στα συλλογικά έργα: "Κόρες της Νύχτας" (2016), "Το Έπος της Φαντασίας: Αδιέξοδο" (2017).










1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Επειδή αγαπώ τρομερά τους ήρωες μου, όταν αρχίσω να μιλάω γι’ αυτούς μπορεί να πω πράγματα που δεν πρέπει ή να πλατειάσω, οπότε καλύτερα να σας παραπέμψω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Οι κυριότερες πηγές έμπνευσης είναι τα πάντα μια συζήτηση με φίλους, ένας στίχος, η μουσική ενός τραγουδιού ή ακόμα και μία σκιά που θα δω. Όλα είναι πηγή έμπνευσης.
Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκίνησε με την επιθυμία να γράψω για ένα είδος που δεν είναι τόσο διαδεδομένο και να χτίσω πάνω του την δική μου κοσμοπλασία. 

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μην δημιουργώ πολλούς χαρακτήρες. 

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αγαπημένο μου είδος είναι η λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά διαβάζω σχεδόν τα πάντα. Προτιμώ να γράφω για φανταστικά και τρομακτικά πλάσματα, δημιουργώντας νέος κόσμους.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Μου βάζεις δύσκολα. Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις, ιδίως ανάμεσα στον πρωταγωνιστή και στον ανταγωνιστή. Ο ένας αποκαλύπτεται μέσα από τα μάτια του άλλου. Όμως, αφού πρέπει να διαλέξω ένα θα πω τον ανταγωνιστή.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ιστορίες και σκόρπιες ιδέες είχα ξεκινήσει από πολύ μικρή. Συνειδητά, όμως, ξεκίνησα να γράφω πριν από 12 χρόνια περίπου. 

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Ασυζητητί, η σκληρή δουλειά, αν πρέπει να επιλέξω ένα. Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως όταν μιλάμε για τέχνη, κανένα από τα τρία αυτά μόνο του δεν αρκεί. Στην τέχνη, χρειάζεται πάντα και κάτι έμφυτο, φαντασία ή ταλέντο, για να δουλέψεις πάνω του.

8. Γιατί γράφεις;

«Γιατί αναπνέεις;». Αυτό σκέφτομαι όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Για εμένα, η γραφή είναι ανάσα. 

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

Δεν θα μπορούσα να προτείνω μόνο ένα, είναι πολλά τα αναγνώσματα που μπορούν να ωφελήσουν όλους μας, είτε συγγραφείς είτε αναγνώστες.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Έχω ακόμα πολλές ιστορίες φαντασίας να σας διηγηθώ - μικρές ή μεγάλες. 

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook.



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.