Συνέντευξη με τη Κωνσταντίνα Μόσχου


Τι είναι αυτό που κρατά σφραγισμένα τα στόματα στο Λίθι; 

Στο μικρό απομονωμένο χωριό της Ηπείρου, πίσω από τα δαντελωτά κουρτινάκια των κλειστών παραθύρων, κάποιοι παραμονεύουν όμοια με ακρίδες, ακίνητες, έτοιμες να χιμήξουν. Όταν είναι πολλές μπορεί να γίνουν μία από τις δέκα πληγές του φαραώ.

Και μπορούν να σκοτώσουν τις αθώες παιδικές ψυχές της Αννούλας και του Νεόφυτου. Όπως κάποιος σκότωσε τη μητέρα τους.
Η δημοσιογράφος Ξένια Μαρίνη είναι εκείνη που θα χαλάσει τη σιωπηλή συμφωνία τους. Γιατί οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν. Δεν αρκεί όμως να μάθει ποιος είναι ο φονιάς. Πρέπει να μάθει γιατί το έκανε. Έτσι μόνο θα σταματήσει το μίσος.
Η Ξένια είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να φτάσει στην κάθαρση, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής της. Νερό και στάχτη…



Η Κωνσταντίνα Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε στον έντυπο καθημερινό και περιοδικό Τύπο, ενώ από το 2008 ασχολείται με τη συγγραφή, συμμετέχοντας παράλληλα σε πολιτιστικές δράσεις για το βιβλίο.

Έργα της που έχουν εκδοθεί είναι τα μυθιστορήματα Ο Θησαυρός του Ποσειδώνα (2008), Η Πόλη της Υδράηρας (2012), Όσο υπάρχει Ανατολή (2014) και Λέμον Πάι (2018), τα διηγήματα Τα Καλά Παιδιά Κοιμούνται Νωρίς (στο συλλογικό έργο Ο Τόπος Πρόδωσε τον Ένοχο [2014]) και Memories (στο Θρύλοι του Σύμπαντος IV [2015]), και, με συν-συγγραφέα τη Γεωργία Παπαλυμπέρη, τα μυθιστορήματα Αγάπησα τον Δολοφόνο μου (2011) και Όλα για τη Ζωή μου (2013).








1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το «Σταχτόνερο» είναι ένα μυθιστόρημα για τις αλήθειες και τα ψέματα που κρύβουν οι κλειστές κοινωνίες, μέσα από την ιστορία μιας δημοσιογράφου που ψάχνει τα αίτια της δολοφονίας μιας νεαρής μητέρας σε απομακρυσμένο χωριό.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Μια φίλη μου αφηγήθηκε μια συγκλονιστική ιστορία, με αποδέκτες της τραγωδίας δύο μικρά παιδιά. Αμέσως με άγγιξε αυτό το θέμα και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι των αληθινών γεγονότων. Το υπόλοιπο ήταν μυθοπλασία για να μου δοθεί η ελευθερία να εκφραστώ.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να γράφω όσο πιο απλά γίνεται, να μη φορτώνω το κείμενο με στολίδια και πολλούς χαρακτήρες. Η αμεσότητα είναι η αλήθεια του συγγραφέα. Δύσκολο να το πετύχεις.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω όλα τα είδη, και επίσης επιλέγω να γράφω διαφορετικού ύφους και είδους κείμενα. Η ποικιλία είναι το καλύτερο ταξίδι στα βιβλία, δεν πρόκειται να σε κουράσει ποτέ.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Όλοι οι παραπάνω χαρακτήρες δένουν μια καλή ιστορία, με δράση και αντίδραση. Όμως ο κεντρικός ήρωας είναι αυτός που δίνει το στίγμα του βιβλίου.  Είναι –ας πούμε– το δοξάρι, χωρίς αυτό δεν παίζεις βιολί.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα από το δημοτικό με κόμικ και θεατρικά, στην εφηβεία με ποίηση. Το αληθινό ξεκίνημα όμως ήρθε πολλά χρόνια μετά, γιατί δεν ήταν ευνοϊκό το περιβάλλον.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Δίνω ένα προβάδισμα στην ικανότητα γραφής, γιατί αυτός που γράφει καλά, έχει σκεφτεί, έχει φανταστεί, έχει σπαταλήσει ώρες. Ας δώσουμε σε έναν ευφάνταστο ζωγράφο ένα πινέλο και ας δουλεύει με τις ώρες τον πίνακά του. Εάν δεν έχει ταλέντο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

8. Γιατί γράφεις;

Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση, όπως σε κάθε μορφή επικοινωνίας με την τέχνη ή τον λόγο. Είναι μια έκρηξη που βγαίνει προς τα έξω, δεν μπορεί να κρυφτεί, κάποτε θα ξεσπάσει.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Θα πρότεινα για τους συγγραφείς το Γκιάκ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, για τον αξιοθαύμαστο τρόπο γραφής του. Και για τους αναγνώστες, τη Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, γιατί έχει μια ιδιαίτερη δυναμική μέσα στην παρανοϊκότητά του.
  
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ετοιμάζεται για έκδοση ένα ακόμα μυθιστόρημα, με ενδιαφέρουσα πλοκή, χιούμορ και δράση. Είναι η νέα περιπέτεια του ντετέκτιβ Στάθη Παντελιά και ελπίζω αυτή τη φορά να είναι καλύτερος από ποτέ.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Είναι χαρά μου η επικοινωνία με ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο. Εδώ η διεύθυνσή μου στο facebook:



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.