Συνέντευξη με τη Νεκταρία Μαρκάκη


Εκείνος, ένας μικρός θεός του πολέμου που διψάει για τον έρωτα.
Εκείνη, μια μούσα του έρωτα σε πόλεμο με τον εαυτό της.
Η μοίρα τους φέρνει κοντά, ο φόβος και ο πόνος τους κρατάνε σε απόσταση, όμως η καρδιά είναι εκείνη που θ’ αποφασίσει. 
Γιατί η φλόγα του έρωτα και του πολέμου θα σιγοκαίει πάντα, όσο κι αν προσπαθήσουν και οι δύο να τη σβήσουν.






Η Νεκταρία Μαρκάκη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο νησί των Φούρνων, εκεί αναπτύχθηκε και η ζωηρή της φαντασία. Από νεαρή ηλικία, έδειξε καλλιτεχνική ευαισθησία. 

Στην εφηβεία, άρχισε να γράφει για να ξεφύγει από την πεζή πραγματικότητα, όμως για ένα μεγάλο διάστημα παραμέρισε την αγαπημένη της ασχολία για να αφιερωθεί στη σπουδή της άλλης της μεγάλης αγάπης, της φωτογραφίας. Όμως, η ανάγκη της για έκφραση επανήλθε πριν έξι χρόνια, όταν και αποφάσισε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Χωρίς Χάρτη", το οποίο κυκλοφορεί πλέον στο Amazon. Όπως λέει η ίδια, είναι μία ρομαντική ψυχή που δυστυχώς, ζει έναν κυνικό κόσμο που δεν της ταιριάζει, γι' αυτό, της αρέσει να δημιουργεί νέους κόσμους γεμάτους ελπίδα και αγάπη.


 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Καταρχάς, ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

Το βιβλίο μου αφορά μία γυναίκα, την Ερατώ, που δεν αγαπάει τον εαυτό της γιατί έχει αφήσει τον περίγυρο της να την πείσει πως δεν αξίζει. Έχει πάψει να βλέπει την ομορφιά όχι μόνο πάνω της, αλλά και γύρω της, γιατί έχει κουραστεί να την κρίνουν από την εμφάνισή της. Όταν κάποια στιγμή πιάνει πάτο, αποφασίζει πως πρέπει να περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό της και τις φοβίες της, μήπως και ξεπεράσει τον αρνητισμό που καθορίζει τη ζωή της. Εκεί, γνωρίζει τον Άρη, έναν άντρα απογοητευμένο από τη ζωή που έχει βιώσει την εγκατάλειψη και που τρέφεται από τη θλίψη γιατί έτσι μόνο νιώθει ζωντανός. Οι δύο τους έρχονται κοντά εξαιτίας μία γυναίκας που μοιράζεται μαζί τους την ιστορία της, όμως έχουν και οι δύο πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν και πολλές φοβίες που πρέπει να βάλουν στην άκρη αν θέλουν να ευτυχίσουν.

Είναι μία ιστορία με κοινωνικά και ρομαντικά χαρακτηριστικά που ελπίζω να αγγίξει το αναγνωστικό κοινό.

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κύρια πηγή της έμπνευσής μου ήταν πως ήρθα στη θέση που ήρθε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, ουκ ολίγες φορές. Ήθελα να καταγράψω την επιρροή που μπορεί να έχουν τα αρνητικά σχόλια στην ψυχολογία ενός ανθρώπου και πως μπορούν να τον επηρεάσουν. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν μπορούν όλοι να ξεχάσουν με ευκολία λόγια που πληγώνουν κι ήθελα καιρό τώρα να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτό, αλλά και το πως μπορεί να αλλάξει η ζωή κάποιου αν ένας έστω άνθρωπος δει πέρα από το παρουσιαστικό του. Ξέρω πως θα υπάρξουν άτομα που θα ταυτιστούν με την Ερατώ, όπως ξέρω πως οι περισσότεροι θα τη θεωρήσουν υπερβολική, αλλά είναι μία αλήθεια που μπορεί πολλοί να μην ζουν, όμως δεν θα έπρεπε να αγνοούμε.

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μην επηρεάζεσαι τόσο πολύ από αρνητικά σχόλια, ειδικά από εκείνα που γίνονται με σκοπό να σε πληγώσουν κι όχι με σκοπό να σε βοηθήσουν να βελτιωθείς. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί κακοπροαίρετοι άνθρωποι που δεν θα σεβαστούν τον κόπο σου, τις ατέλειωτες ώρες συγγραφής, που δεν θα δουν λίγο πιο βαθιά σε αυτά που γράφεις και θα μείνουν στην επιφάνεια. Απλά συνέχισε να γράφεις, πρώτα από όλα, για σένα.

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Λατρεύω να διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα, βιβλία φαντασίας και αστυνομικά. Γενικά μου αρέσει οτιδήποτε με ταξιδεύει στο χρόνο και σε νέους κόσμους, αλλά και που με βάζει να σκεφτώ και να προβληματιστώ. Μου αρέσει να γράφω διαφορετικά είδη βιβλίων. Στο προφίλ μου στο Wattpad μπορεί κάποιος να βρει από ρομαντικές κωμωδίες και κοινωνικού/ρομαντικού περιεχομένου βιβλία ως και φαντασίας, περιπέτειας και αστυνομικά. Είναι ένα ρίσκο που παίρνω, θα έλεγα, αλλά λατρεύω να προκαλώ τον εαυτό μου. 

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δύσκολη ερώτηση. Θεωρώ πως και τα τρία παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά αφού πρέπει να διαλέξω ένα, θα έλεγα οι δευτερεύοντες χαρακτήρες γιατί μπορούν να διαμορφώσουν την ιστορία αλλά και τις κινήσεις του πρωταγωνιστή, με διακριτικότητα αλλά ουσιαστικά. Έχω διαβάσει βιβλία που λάτρεψα τους δευτερεύοντες χαρακτήρες πολύ περισσότερο από τους πρωταγωνιστές.

 

6.   Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στην εφηβεία. Πρέπει να ήμουν δεκαπέντε ή δεκάξι αν θυμάμαι καλά. Σηκώθηκα ένα πρωινό κι έτρεξα σ’ ένα ψιλικατζίδικο κοντά στο σπίτι μου όπου αγόρασα ένα τετράδιο εκατό φύλλων και δύο στυλό Bic γιατί ένιωσα τεράστια ανάγκη να εκφραστώ με κάποιον τρόπο. Δυστυχώς, σταμάτησα μετά τα είκοσι λόγω σπουδών και δουλειάς, αλλά στα τριάντα μου ένιωσα πάλι την ίδια ανάγκη και αυτή τη φορά, δεν άφησα τον εαυτό μου να αφήσει την μεγαλύτερή μου αγάπη.

 

7.   Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Δεν είναι ένα από τα τρία, είναι και τα τρία. Θα έλεγα πως η σκληρή δουλειά, πάνω από όλα. Η συγγραφή θέλει πολύ διάβασμα, αλλά και ατέλειωτο γράψιμο. Θέλει έρευνα και συγκέντρωση. Θέλει να αφιερώνεις τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σε αυτή. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι εξελίχθηκα και συνεχίζω να εξελίσσομαι.

 

8.    Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί έτσι μόνο νιώθω πως ζω πραγματικά. Ταξιδεύω μέσα από τη συγγραφή, μαθαίνω και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Εκφράζω προβληματισμούς και προβληματίζω όσους διαλέγουν να διαβάσουν τη δουλειά μου. Έρχομαι κοντά με άτομα που ίσως να μη γνώριζα ποτέ, μαθαίνω μέσα από έρευνες για τον κόσμο και κουλτούρες... γράφω γιατί νιώθω πιο γεμάτη σαν άνθρωπος, πιο ολοκληρωμένη.

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Δύσκολη ερώτηση. Δεν θα ήθελα να προτείνω ένα βιβλίο γιατί από κάθε βιβλίο μπορεί και ο συγγραφέας αλλά κι ο αναγνώστης, να αντλήσουν πράγματα, συναισθήματα, να μάθουν και να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες στο μυαλό τους. Θα μιλήσω για μένα προσωπικά και θα πω ότι κάποια από τα βιβλία που με συνάρπασαν και σαν αναγνώστη, αλλά κυρίως με ενθουσίασαν συγγραφικά, είναι τα “Οι πύλες της φωτιάς” του Στήβεν Πρέσφιλντ,  “Οχτώ” της Κάρθριν Νέβιλ, “Το κορίτσι με τα πορτοκάλια” του Γιοστάιν Γκάρνερ και “Στυλοβάτες της Γης” του Κεν Φόλετ. Η μαεστρία των συγγραφέων αυτών των βιβλίων, είναι μοναδική, κατά τη γνώμη μου.


10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πραγματικά δεν ξέρω! Είχα εμμονή πάντα με το μέλλον και όλο μου το άγχος ανέκαθεν ήταν αυτό, αλλά πρόσφατα εξαιτίας ενός άσχημου γεγονότος που συνέβη, που με συγκλόνισε και που θα κάνω καιρό να ξεπεράσω, συνειδητοποίησα πως πρέπει να με απασχολεί το παρόν λιγάκι περισσότερο. Δεν θέλω να σκέφτομαι το μέλλον. Ελπίζω να είμαι τριγύρω συγγραφικά για πολύ καιρό ακόμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Προς το παρόν απολαμβάνω το νέο ταξίδι και τη νέα συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Γράφημα και μετά... βλέπουμε.

 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Οι αναγνώστες μου μπορούν να με βρουν στο Facebook στη σελίδα μου, στην εφαρμογή Wattpad όπου αναρτώ κάποιες ιστορίες δωρεάν και στο Instagram το οποίο βομβαρδίζω με φωτογραφίες των γατιών μου, του παπαγάλου μου και του χωριού μου

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω για τη δουλειά μου!


Αν το βιβλίο σας κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να πάρετε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram.