Αναρούσες - Κώστας Ανετάκης

 Αναρούσες

Κώστας Ανετάκης


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η καριέρα του Δάμου Σαρμάκου, πολυδιαβασμένου συγγραφέα, έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες. Τώρα, με πρόσκληση ενός παλιού του φίλου, ο Δάμος ταξιδεύει στην Πικρολίμνη, σε αναζήτηση έμπνευσης. Η μικρή λουτρόπολη, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, που βρίθει από γραφικούς θρύλους, υπόσχεται να του προσφέρει διέξοδο από το συγγραφικό μπλοκάρισμα, καθώς κι ανακούφιση απ’ τις περιπέτειες του πρόσφατου διαζυγίου. Ή, τουλάχιστον, έτσι πιστεύει εκείνος.
Όταν οι εφιαλτικοί μύθοι, που ψιθυρίζουν διστακτικά οι ντόπιοι, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, ποιος θα ’ναι αυτός που θα λύσει το γρίφο και θα φέρει τη λύτρωση; Ο ηγούμενος της μονής, που τα σκονισμένα του κιτάπια τους έχουνε προλέξει; Ο αρχαιολόγος που, βασισμένος στην επιστήμη του, δεν βλέπει παρά μόνο φυσικά φαινόμενα; Οι ντόπιοι, που γνωρίζουν περισσότερα απ’ όσα λένε; Όλα εξηγούνται με τη λογική, βάσει των φυσικών φαινομένων. Μα τούτα πάντοτε έχουν σκοτεινές πτυχές, που η ανθρώπινη αντίληψη αδυνατεί να προσεγγίσει.
Καταμεσής στη μάχη με δαίμονες και πανάρχαιες θεότητες, ο πρωταγωνιστής παρασύρεται σε μια ψυχοδηλωτική ατραπό, μέσα απ’ την έκσταση και τη συμφορά, στη μεθόριο της ζωής και του θανάτου, που τον οδηγεί στην επίγνωση και του χαρίζει το προνόμιο της ελεύθερης επιλογής.
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το κλασικό θρίλερ με τη λαογραφία, τις φυσικές επιστήμες, την ψυχολογία, το δαρβινισμό και τη θεωρία των μιμιδίων, πέρα και πάνω από κάθε μεταφυσική προσέγγιση.Ο συγγραφέας:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 κι ελάχιστα έχει ξεκουνηθεί από τα πάτρια εδάφη, τουλάχιστον σωματικώς. Σπούδασε Βιολογία και Νανοτεχνολογία και δούλεψε σ’ ένα σωρό άθλια επαγγέλματα, βοηθός λογιστή, περιπτεράς, δάσκαλος σε φροντιστήρια, ΙΕΚ και ΤΕΙ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο, εργαστηριακός σε φασονατζίδικο, έμπορος, βαρκάρης, εργάτης σε φάμπρικα κι ακροβάτης του τρόμου.
Όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο για έναν τέτοιο πολυτεχνίτη, κατέληξε ερημοσπίτης άνεργος και βέβαια συγγραφέας, όπως κάθε ρεμάλι που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του. Πεζογραφεί από το 2014, κι έχει βραβευτεί σε κάποιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του φανταστικού και του ρεαλιστικού χώρου. Έργα του έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους.
Το 2007 χρίστηκε Δούκας του Μεγάλου Χάους και του απονεμήθηκε το μυητικό παρανόμι Όττο, χάρη στη μοναδική ικανότητα του νου του να παράγει τάξη μέσα από αλλοπρόσαλλες χαοτικές ατραπούς, που κανονικά οδηγούν στην τρέλα και στην καταστροφή. Πρόσφατα ανακάλυψε πως τελικά δεν απέφυγε ούτε τη μια ούτε την άλλη…