Συνέντευξη με τον Άγγελο Αναγνωστόπουλο

Η δημιουργία της Λάεεν αποτελούσε το ύψιστο επίτευγμα του Δημιουργού Γκαράκουε. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο Δημιουργός έφτιαξε τον κόσμο της Λάεεν, τα όντα τα οποία θα τον βοηθούσαν να τον κάνει αψεγάδιαστο και ισορροπημένο, καθώς κι εκείνα που θα τον κατοικούσαν.

Από τη δημιουργία της, η Λάεεν δεν είχε γνωρίσει τίποτε άλλο παρά εξέλιξη, ευημερία και ως επί το πλείστον ειρήνη. Οι τρείς λαοί, Ντάνταρον, Μάλλιντορ και Ναράνταρ, ζούσαν φιλήσυχα στα βασίλειά τους και ο καθένας φρόντιζε για τη δική του ευημερία.

 Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν στην ήπειρο της Λάεεναρ, μια αλλαγή στην φυσική τάξη των πραγμάτων θα διαταράξει την ειρήνη μεταξύ των φυλών και θα προκαλέσει έναν αιματηρό πόλεμο. Αυτοί που αποκαλούνταν αδελφοί θα γίνουν αδελφοκτόνοι, ενώ άλλοι θα καταπατήσουν τις αρχές στις οποίες ήταν κάποτε πιστοί.

 Μια ιστορία με φαντασία, προδοσία, ανδρεία και μάχες θα αλλάξει για πάντα τη Λάεεναρ, αλλά και τη Λάεεν στο σύνολό της, ενώ θα αποδείξει πως, εν τέλει, τίποτα δεν είναι εξ ολοκλήρου άσπρο ή μαύρο. Ποιός τελικά αξίζει να έχει στα χέρια του τη δύναμη για να εξουσιάζει τη Λάεεναρ; Θα επικρατήσει το καλό ή το κακό, το φως ή το σκότος;

 

Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και πλέον ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η ενασχόληση του με το είδος του φανταστικού από μικρή ηλικία, όσον αφορά ταινίες, παιχνίδια και –φυσικά- βιβλία τον ώθησε στο να ξεκινήσει να συγγράφει δικές του ιστορίες με γνώμονα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. «Η Λάεεν και το Μεγαλείο της» είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, μια απόπειρα που έχει ξεκινήσει από τα σχολικά του χρόνια και έχει στόχο της να γίνει μια σειρά βιβλίων φαντασίας. Όταν ξεκίνησε να συγγράφει, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, κάτι δικό του που θα ήταν όσο γίνεται αποστασιοποιημένο από τις συμβατικές έννοιες του κόσμου του φανταστικού. Ήθελε να φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο, με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του ιδιοσυγκρασία, με το ανάλογο βάθος που αρμόζει σε κάτι τέτοιο. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία των αγαπημένων του συγγραφέων, παίζει επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ασχολείται με τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες.

 


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το «Έπος της Λάεεναρ» είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Η Λάεεν και το μεγαλείο της» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής. Είναι μια ιστορία επικής φαντασίας που εκτυλίσσεται στον κόσμο της Λάεεν, τον οποίο έχω φτιάξει ο ίδιος. Μπορώ να πω πως το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος, περιγράφεται η δημιουργία του κόσμου, από τον Δημιουργό Γκαράκουε, με λεπτομέρεια και παρουσιάζονται οι βασικές θεϊκές οντότητες που συνέβαλλαν σε αυτό. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται ο πρώτος μεγάλος πόλεμος που έγινε στην ήπειρο της Λάεεναρ εξαιτίας μιας αλλαγής στη φυσική τάξη των πραγμάτων και άλλαξε εν τέλει τη Λάεεν στο σύνολό της. Είναι μια ιστορία με προδοσία, μάχες και ανατροπές που πιστεύω πως αξίζει να ειπωθεί!

Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
 
Η κυριότερη πηγή έμπνευσης μου είναι η καθημερινότητα και το διάβασμα. «Αποθηκεύω» στιγμιότυπα από διάφορα συμβάντα που μου κάνουν εντύπωση στην καθημερινή μου ζωή τα οποία με παρακινούν στο να γράψω, είτε τα χρησιμοποιώ εν τέλει στην ιστορία μου είτε όχι. Το διάβασμα άλλων λογοτεχνικών βιβλίων αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσής μου. Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω τη συγκεκριμένη ιστορία ήταν η απόπειρά μου στην Α’ λυκείου να διαβάσω το Σιλμαρίλλιον του Tolkien. Φυσικά δεν κατάφερα να διαβάσω πάνω από τρία κεφάλαια, αλλά αυτή η ιδέα της δημιουργίας ενός κόσμου από την αρχή μου φάνηκε ιδιαίτερα γοητευτική και προκλητική, οπότε και αποφάσισα να την δοκιμάσω.
 
Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
 
Σίγουρα θα τον συμβούλευα να μην βιάζεται (να γράψει και να προχωρήσει την ιστορία) και να κάνει ένα προσχέδιο πριν ξεκινήσει να γράφει. Η κεντρική ιδέα με παρέσυρε τόσο πολύ που εκτός από κάποια βασικά στοιχεία κοσμοπλασίας δεν χρησιμοποιούσα κάποιο προσχέδιο.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει να διαβάζω φανταστικό οποιασδήποτε μορφής. Όταν γράφω προτιμώ το φανταστικό, κυρίως επική φαντασία στα μυθιστορήματά μου και λίγο πιο ποιητική και ρομαντική στα διηγήματα. Αλλά το στοιχείο της φαντασίας υπάρχει παντού.
 
Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
 
Πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι ο πρωταγωνιστής. Είναι ο χαρακτήρας με τον οποίο ο αναγνώστης επικοινωνεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Με αυτόν θα δεθεί και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ταυτιστεί. Αν είναι αυτός καλοφτιαγμένος, τότε υπάρχει μια ισχυρή βάση κυρίως για τον ανταγωνιστή, αλλά και για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Επίσης, προσωπικά η αφορμή για να γράψω μια ιστορία είναι σχεδόν πάντα ο πρωταγωνιστής.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στα 15 μου.

Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Πιστεύω πως η σκληρή δουλειά είναι το παν. Σίγουρα, το να έχεις καλπάζουσα φαντασία σου δίνει το κάτι παραπάνω όπως και η ικανότητα γραφής σου, ωστόσο αν δεν δουλέψεις σκληρά δεν θα μπορέσεις να συνδυάσεις όλα αυτά για να βγάλεις ένα άρτιο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχεις σκεφτεί μια πολύ ελκυστική κεντρική ιδέα, να την έχεις γράψει με πολύ καλό τρόπο αλλά να μην έχει συνοχή η ιστορία σου. Επίσης, η σκληρή δουλειά επηρεάζει και τη συχνότητα με την οποία γράφεις. Εάν έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που έγραψες μέχρι να ξαναγράψεις, η ιστορία σου θα έχει κενά και ανακρίβειες, που θα σου πάρουν αρκετή ώρα για να τις διορθώσεις όταν έρθει η ώρα.

8. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί με βοηθά στο να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου. Με συναρπάζει η χαρά της δημιουργίας και θέλω να φτιάξω κάτι δικό μου που να εντυπωσιάσει αυτούς που θα το διαβάσουν, αλλά προπάντων τον εαυτό μου. Επίσης, δεν θα κρύψω πως είμαι ιδιαίτερα φιλόδοξος και ευελπιστώ να γίνω επίδοξος συγγραφέας.

Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς πως πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Πιστεύω πως δεν υπάρχει μια αντικειμενική απάντηση εδώ. Όσον αφορά το είδος στο οποίο εγώ γράφω, το φανταστικό, σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία τα οποία έχουν να σου προσφέρουν διαφορετικά πράγματα. Ωστόσο θεωρώ πως δεν μπορεί κάποιος συγγραφέας του φανταστικού να μην έχει διαβάσει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών τουTolkien, ένα κλασικό που είναι βέβαια ξεπερασμένο όσον αφορά τον τρόπο γραφής, αλλά προσφέρει πάρα πολλές γνώσεις σε επίπεδο κοσμοπλασίας και χαρακτήρων. Αναφορικά με  τους αναγνώστες, πάλι εξαρτάται από το είδος το οποίο τους ευχαριστεί. Στην περίπτωση του φανταστικού, θα πρότεινα τους Νάνους του Markus Heitz, μια ιδιαίτερα ευανάγνωστη και ενδιαφέρουσα τετραλογία.

10Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Σίγουρα το δεύτερο μέρος του μεγαλείου της Λάεεν, που βρίσκεται τώρα στα πρώιμα στάδια γραφής. Επίσης μπορείτε να περιμένετε μικρά διηγήματα και ιστορίες που μου αρέσει να γράφω και να δημοσιεύω που και που στα social media. Τέλος, οπωσδήποτε εξέλιξη και βελτίωση!

11 Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σου;

Μπορείτε να με βρείτε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook και στο Instagram. Επίσης, έχω δημιουργήσει μια σελίδα για το βιβλίο μου, που μπορείτε να βρείτε σε Facebook και Instagram 
Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και στο email μου: anagnoag21@gmail.com. 
 
Για αγορά του βιβλίου πατήστε ΕΔΩ.
 
Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram, για να το κερδίσετε.