Οι Καθρέπτες της Ψυχής

«Τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής», μια φράση που όλοι έχουμε ακούσει, την οποία όμως προσπερνάμε, δίχως να αναζητούμε την προέλευσή της ή την πραγματικότητα που κρύβει. Υπάρχει άραγε πιθανότητα, στα μάτια μας να κρύβονται πληροφορίες που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουμε για τους εαυτούς μας; Είναι δυνατό κάποιος να μπορεί να διαβάσει το μέλλον μας, απλά κοιτώντας τα;

Σύμφωνα με ιαπωνικές προκαταλήψεις, τα μάτια των ανθρώπων αναδεικνύουν τόσο την ψυχική ισορροπία, όσο και προϊδεάζουν για το μέλλον των κατόχων τους. Έτσι κάθε άτομο διαθέτει ένα από τα τέσσερα είδη ματιών: shita-sanpakugan (yin Sanpaku), ue-sanpakugan (yang Sanpaku), shihakugan ή ojos normales, τα οποία μεταφράζονται ως τρία λευκά κάτω ή άνω, τέσσερα λευκά και φυσιολογικά μάτια, καθώς ο βολβός του ματιού που διακρίνεται γύρω από την ίριδα του ματιού δύναται να χωριστεί σε 3, 4 ή 2 μέρη αντίστοιχα. Όσοι πιστεύουν στη διάκριση της μοίρας ανάλογα με τη θέση της ίριδας στον οφθαλμό, θεωρούν ό,τι κάθε είδος ματιού αντικατοπτρίζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του ατόμου. 

Τα υποκείμενα με yin sanpaku μάτια, στα οποία η ίριδα είναι κολλημένη στο άνω βλέφαρο, λέγεται πως χαρακτηρίζονται από μια σωματική ανισορροπία. Αυτό αποφέρει ως αντίκτυπο να αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο από τον κόσμο γύρω τους και να έχουν μεγάλες πιθανότητες να βιώσουν τραγικούς θανάτους σε νεαρή ηλικία, είτε εξαιτίας υγειονομικών προβλημάτων, είτε του μίσους που δέχονται από τον κόσμο. Τα παραπάνω εντείνονται μάλιστα από την αντίληψη ότι αυτοί οι άνθρωποι κατέχουν υψηλή τάση να εκτίθενται και να θέτουν τον εαυτό τους σε επικίνδυνες ή με μεγάλο ρίσκο καταστάσεις. Γνωστά παραδείγματα κατόχων αυτού του είδους ματιών συνιστούν η Billie Eilish και ο JFK.

Αντιθέτως τα yang sanpaku, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ημικάλυψη της ίριδας από το κάτω βλέφαρο, υποδεικνύουν ότι το άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο από τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς τίθεται να αντιστρατεύσει μια πνευματική ανισορροπία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πιστεύεται πως έχουν εξωτερικευμένη οργή, μίσος και θυμό, καθώς δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν ορθά τα συναισθήματά τους. Εξαιτίας αυτού διεξάγουν βίαιες πράξεις, έλκουν δυσχερής καταστάσεις και αποτελούν όχι μόνο εσωτερικό κίνδυνο για το πνεύμα τους, αλλά και για τους συνανθρώπους τους. Τα παραπάνω σε συνδιασμό με τις αρνητικά φορτισμένες αναφορές του συγγραφέα George Ohsawa σχετικά με τα yang sanpaku συνέβαλαν στην συσχέτιση των τελευταίων με τη ψυχοπάθεια και τις ψυχικές ασθένειες.

Τα ue-sanpakugan συναντώνται πολύ σπανιότερα από την πρώτη κατηγορία. Έτσι το μόνο διάσημο παράδειγμα ανθρώπου με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνιστά ο Charles Manson. Εξίσου σπάνια συναντώνται και τα shihakugan, όπου το άσπρο του ματιού γίνεται διακριτό γύρω από όλες τις μεριές της ίριδας. Γνωστό παράδειγμα αποτελεί ο Bobby Portis, τον οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τυχερό, αφού για αυτή τη κατηγορία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προκαταλήψεις.

Τα sanpaku, είτε προς το κάτω, είτε προς το πάνω βλέφαρο, είτε και απομονωμένα από οποιοδήποτε βλέφαρο δεν έχουν κάποια γνωστή βάση, ώστε να δικαιολογήσει κανείς τη προκατάληψη. Παρόλα αυτά δεν είναι αδύνατο να δημιουργηθούν από προβλήματα με τον θυρεοειδή, από όγκους στον οφθαλμικό κόγχο, οι οποίοι θα σπρώχνουν τον βολβό του ματιού προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, από παιδικό στραβισμό ή σε μεγαλύτερες ηλικίες από πάρεση οφθαλμικών μυών.

Τα shita-sanpakugan μπορεί να συναντηθούν επιπλέον σε άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, όταν τα άτομα αυτά βρίσκονται υπό την επήρεια, εφόσον λόγω νύστας, παρατηρείται πτώση του άνω βλεφάρου και μια στροφή του βολβού του ματιού προς τα πάνω (αντανακλαστικό Bell).


Δανίκα Φοίβη



ΠΗΓΕΣ:

https://www.tofugu.com/japan/sanpaku/

https://www.healthline.com/health/mental-health/psychopath-eyes#sanpaku

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=sanpaku

https://murdermurder.news/2021/04/09/the-sanpaku-theory/

Το άρθρο παραδίδεται μετά από επαλήθευση και συμπλήρωση των ιατρικών δεδομένων με τον Δανίκα Ανδρέα- Ιδιώτη Χειρουργό Οφθαλμίατρο.