Παρουσίαση βιβλίου - Ο Μάγος του Οζ

Η χαμογελαστή Ντόροθι και ο Τότο, το σκυλάκι της με τα πανέξυπνα μάτια, ζουν, με τον θείο Χένρι και τη θεία Έμα, σε ένα μικρό αγρόκτημα στο γκρίζο και μελαγχολικό Κάνσας. Μια μέρα ένας δυνατός κυκλώνας παρασύρει μακριά το μικρό κορίτσι και το σκυλάκι. Ξαφνικά βρίσκονται στη φανταστική και γεμάτη χρώματα Χώρα του Οζ. Πώς θα επιστρέψουν τώρα πίσω στο Κάνσας; Η καλή μάγισσα του Βορρά συμβουλεύει τη Ντόροθι να ζητήσει τη βοήθεια του φοβερού και τρομερού Μάγου του Οζ, ο οποίος ζει στη Σμαραγδένια Πολιτεία. Και έτσι ξεκινά μια απίθανη περιπέτεια, παρέα με τους νέους τους φίλους, το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο και το Δειλό Λιοντάρι.

Αν περιμένετε κριτική για το κλασικό αριστούργημα του Λ. Φρανκ Μπάουμ, περιμένετε λάθος. Η ιστορία είναι πιο γνωστή και από το ίδιο το βιβλίο, οπότε, αν αυτό είναι που ψάχνετε, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να το βρείτε κάπου στο ίντερνετ. Στο θέμα μας τώρα!

Το θέμα μας λοιπόν είναι η συγκεκριμένη έκδοση, που έχει πολύ ωραία μετάφραση και σκληρόδετο και παράλληλα αφράτο εξώφυλλο (είναι δύσκολο να το περιγράψω, αλλά μόλις το πάρετε στα χέρια σας θα διαπιστώσετε πόσο ακριβές είναι ό,τι έγραψα). Γενικά σοβαρή αναβάθμιση από τα συραμμένα A4 που περνούσαν για παιδικά βιβλία στον καιρό μου (είχα άσχημα παιδικά χρόνια).

Το σημαντικότερο όμως -και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά αυτό-, είναι η πραγματικά πανέμορφη εικονογράφηση της Charlotte Gastaut. Τα έντονα χρώματα από τη μία και η παστέλ παλέτα από την άλλη μεταφέρουν την ποικιλομορφία του κόσμου από τις λέξεις σε ολόκληρη τη σελίδα. Ακόμα πιο εντυπωσιακές όμως είναι οι μαυρόασπρες σκηνές με τις ασημένιες και χρυσές λεπτομέρειες. Και πάλι, πρέπει να το δείτε, για να καταλάβετε τι εννοώ. Πραγματικά ένα από τα ομορφότερα παραμύθια που έπιασα ποτέ στα χέρια μου. Αν θέλετε να εισάγετε το παιδί σας (ή τον εαυτό σας) στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, δύσκολα θα βρείτε καλύτερο τρόπο για να το κάνετε.

Ακόμα καλύτερο απ’ όλα είναι ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε ως μέρος σειράς γνωστών παιδικών βιβλίων από τη Χάρτινη Πόλη και έχετε τη δυνατότητα να τα συλλέξετε όλα! Η σειρά Κλασικά Αριστουργήματα περιλαμβάνει τα:





Εγώ για κάτι τέτοια ζω.



Καλή συλλογή και ανάγνωση!