Παρουσίαση Βιβλίου - Ένας Ανεκτίμητος Θησαυρός

Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι.


Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ...

 

 

Η Σμαράγδα, μία νεαρή πειρατίνα, αναγκάζεται στα 17 της μόλις χρόνια να αναλάβει τα ηνία, όχι μόνο της ζωής της, αλλά και ολόκληρου πληρώματος πειρατών και να τους οδηγήσει σε μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης που ίσως εξελιχθεί σε αυτοκτονία.

Σε ένα ελληνικό τοπίο, χρονολογικά λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθούμε την πρωταγωνίστρια στην πρώτη της περιπέτεια, και γνωρίζουμε μαζί της έννοιες όπως την πίστη σε έναν σκοπό και τη δύναμη της οικογένειας. 

Προσωπικά, βρήκα πολύ πρωτότυπη και ευρηματική την τοπική και χρονική τοποθέτηση της ιστορίας. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαβάζεις για πειρατές σε ένα νησί που ενδεχομένως έχεις επισκεφθεί και ο ίδιος. Η επιλογή του γυναικείου χαρακτήρα ως πρωταγωνιστικού έδωσε άλλη βάση στο έργο και θεωρώ πως ανέδειξε αξίες και ζητήματα που πρέπει να εφαρμόσουμε και στην εκτός βιβλίων ζωή.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες πλαισίωσαν όμορφα την ιστορία, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και ενδιαφέρον παρελθόν. Ο ρυθμός του έργου ήταν γρήγορος, τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο, δίχως να υπάρχουν περιττές λεπτομέρειες. 

 Συνολικά, ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και μία περιπέτεια που ξεδιπλώνεται με σωστό τρόπο μπροστά σου.

 

Αγγελίνα Παπαδημητρίου