Συνέντευξη με την Ελένη Γεωργούση

Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι.
Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ...

 

Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να διαβάζει μυθιστορήματα και να ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει δοκιμάσει αρκετών ειδών εργασίες, ποτέ όμως δεν έβγαλε την ανάγνωση από την καθημερινότητά της. Έχει ζήσει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όμως πλέον ζει μόνιμα στη Νάουσα Ημαθίας μαζί με τον σύντροφό της.  






1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου. 

Στο πρώτο μου βιβλίο προσπάθησα να αγγίξω όσο καλύτερα μπορούσα το θέμα της οικογένειας, την αξία της συγχώρεσης και το πως οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βάζουμε στο περιθώριο την αγάπη και να έχουμε για οδηγό μας τα υλικά αγαθά. Ελπίζω οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις γιατί τα πράγματα, σχεδόν ποτέ, δεν είναι όπως φαίνονται.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω αυτήν την ιστορία, μέναμε στο νησί των Παξών και έψαχνα απεγνωσμένα μια πειρατική ιστορία που θα με ταξίδευε σε άλλους κόσμους. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν βρήκα πουθενά μια τέτοια ιστορία. Τότε διάβασα κάπου αυτό που είπε η Τόνι Μόρρισον, πως έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα γιατί ήθελε να το διαβάσει. Τότε κατάλαβα πως αυτό ήταν ένα σημάδι για να το τολμήσω κι εγώ.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Έδωσα μια συμβουλή στον εαυτό μου όταν ξεκίνησα να γράφω. Για την ακρίβεια έδωσα δύο. Η πρώτη ήταν να γράφω κάθε μέρα ανελλιπώς και η δεύτερη να μην ξεχάσω πόσο αγαπώ και την ανάγνωση.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αγαπώ τα μυθιστορήματα, την αστυνομική λογοτεχνία και φυσικά τα ποιήματα. Όταν γράφω όμως βγαίνει στο χαρτί μια σπίθα περιπέτειας.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Το πιο σημαντικό σε μία ιστορία για εμένα είναι ο/η πρωταγωνιστής/ρια. Πάντα βάζω πολλά στοιχεία του εαυτού μου σε αυτόν τον χαρακτήρα.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα την συγγραφή στην ηλικία των δεκαπέντε ετών. Όχι κάτι ολοκληρωμένο. Κείμενα και σκέψεις, γράμματα και ποιήματα κυρίως.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Δεν θα μπορούσα ποτέ να διαλέξω ένα ανάμεσα στα τρία πιο σημαντικά κριτήρια. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.

8. Γιατί γράφεις; 

Γράφω για δύο λόγους. Πρώτων, είναι η πιο ανώδυνη έξοδος κινδύνου και δεύτερων, ίσως γιατί θα ήθελα και εγώ η ίδια να ζήσω διάφορες ζωές σε άλλες εποχές και άλλους κόσμους.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Αυτό είναι ένα πολύ υποκειμενικό και προσωπικό θέμα για όσους ασχολούνται με τον κόσμο των βιβλίων. Ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Σίγουρα η Σμαράγδα είναι μόνο η αρχή.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να με βρουν στο προφίλ μου στο Facebook  ή στο instagram