Συνέντευξη με τη Χαρά Μαρκατζίνου

 Πώς εγκλωβίζονται οι λέξεις σε λόγια ανείπωτα; Πώς κρύβονται τα αισθήματα πίσω από στιγμές κλεμμένες; Πώς μια γυναίκα αντέχει να μοιράζεται τον άντρα που ερωτεύτηκε; Ποιος φόβος κρατά τρεις ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μια σχέση; Δύο γυναίκες που ερωτεύτηκαν τον ίδιο άντρα κι ένας άντρας που πίστεψε πως θα μπορούσε να τις κάνει και τις δυο ευτυχισμένες. Η Μελίνα, ο Νικόλας και η Κάλια συναντιούνται στο σταυροδρόμι του έρωτα. Αφήνουν τον φόβο, τον θυμό και τον εγωισμό τους, την ανασφάλεια και τις πληγές που ο καθένας κουβαλά, να γίνουν η πυξίδα τους σ’ αυτό το ταξίδι. Θα πληγώσουν και θα πληγωθούν. Τί είναι αυτό που τους κρατάει δέσμιους σε μία σχέση αδιέξοδη; Μπορούν άραγε να κατανοήσουν και να συγχωρήσουν; Ο καθένας τους θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και θα χρειαστεί ν’ αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του. Όσα δεν θα τολμήσει να πει η Μελίνα στον Νικόλα, θα γίνουν η αρχή ενός τέλους κι όσα θα τολμήσει η Κάλια να αποκαλύψει στον Νικόλα, θα προκαλέσουν την οργή και τον θυμό του. Ένα ταξίδι αναζήτησης για όσα πλήγωσαν τον Νικόλα, την Μελίνα και την Κάλια και τους καθήλωσαν σε μια πραγματικότητα που δεν τους ήταν ποτέ αρκετή. Θα καταφέρουν να γνωρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό; Θα συγχωρέσουν ή θα μείνουν αιχμάλωτοι των πληγών τους; του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.

 

Η Χαρά Μαρκατζίνου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι περήφανη μητέρα μιας έφηβης κόρης. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και για σειρά ετών παρέδιδε μαθήματα αγγλικών σε παιδιά και ενήλικες. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον τομέα της ναυτιλίας όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε σε δημιουργικά μονοπάτια όπως είναι η γραφή και η ζωγραφική.

Γράφοντας ανακάλυψε πως οι λέξεις κρύβουν μέσα τους τη θεραπεία, είναι λύτρωση. Μέσα από τις ιστορίες της κατάφερε να ξορκίσει δαίμονες και να απομυθοποιήσει ψεύτικους ήρωες. Η συγγραφή για εκείνη είναι ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μα πάνω από όλα είναι αγάπη.

Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο σε γνωστά site και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής. Της αρέσει να ταξιδεύει, να γεμίζει την ψυχή της με εικόνες, χρώματα κι αρώματα, αγκαλιές και χαμόγελα.

Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορούν «Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς», το πρώτο της βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, για το μεγαλείο της αγάπης και το δώρο της φιλίας,  το «Όσα δεν σου είπα», ένα μυθιστόρημα για όσους βρήκαν το θάρρος να αφήσουν πίσω εκείνα που τους πλήγωσαν και η «Όλγα», ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα για μία γυναίκα-αγρίμι που μέχρι την τελευταία της πνοή αναζητούσε την αγάπη.

 


1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το πρώτο μυθιστόρημά μου με τίτλο «Όσα δεν σου είπα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, είναι η ιστορία του Νικόλα, της Μελίνας και της Κάλιας.  Το συναπάντημα τριών ανθρώπων,  που οι ζωές τους διασταυρώθηκαν, που ερωτεύτηκαν, πρόδωσαν και προδόθηκαν, πλήγωσαν και πληγώθηκαν για να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν την ευτυχία που τους αναλογεί.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Έμπνευση για το «Όσα δεν σου είπα» αποτέλεσαν οι ανθρώπινες σχέσεις, ο τρόπος με τον οποίο σχετίζονται ή θα έλεγα επιλέγουν να μην σχετίζονται οι άνθρωποι στις μέρες μας. Σχέσεις επιφανειακές που μυρίζουν μοναξιά, σχέσεις που δεν επικοινωνούν την αλήθεια τους αλλά βουλιάζουν σε μία ρουτίνα ασφαλείας αντί να πάρουν το ρίσκο να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά τους αντιστοιχεί, ενώ συμβιβάζονται με το λίγο που κάνει τις πληγές της ψυχής τους ακόμα μεγαλύτερες. Παράλληλα, όμως, μέσα από την σκιαγράφηση των ηρώων του μυθιστορήματός μου, επιθυμούσα ο αναγνώστης να νιώσει παρηγοριά και ανακούφιση, σε περίπτωση που είχε βιώσει κάτι ανάλογο και να γυρίσει στον εαυτό του και να αναγνωρίσει εκείνα που στερούν τη δική του ευτυχία.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Έχε πίστη στον εαυτό σου και συνέχιζε να γράφεις. Το ταξίδι αυτό είναι μαγικό!


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει να διαβάζω ερωτικά, κοινωνικά και αστυνομικά μυθιστορήματα όπως και βιβλία αυτοβελτίωσης. Επίσης αγαπώ τα παιδικά βιβλία, στα οποία υπάρχουν κρυμμένες οι μεγαλύτερες αλήθειες. Όταν γράφω, προτιμώ το κοινωνικό μυθιστόρημα, εκεί όπου εκτυλίσσονται ιστορίες και αναπτύσσονται χαρακτήρες ανθρώπων.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ένας πρωταγωνιστής δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες ή τον ανταγωνιστή, γιατί οι τελευταίοι μέσα από τις αντιθέσεις τους ή το μικρό πέρασμά τους είναι που φωτίζουν τον πρωταγωνιστή. Θεωρώ πως όλοι συμβάλλουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν, ωστόσο, χρειαζόταν να επιλέξω έναν από όλους, θα επέλεγα τον ανταγωνιστή ακριβώς για τον ανατρεπτικό του χαρακτήρα.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στην ηλικία της εφηβείας αποτυπώνοντας σκέψεις και ανησυχίες στο χαρτί.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η αγάπη σε αυτό που κάνεις. Η τεχνική, όπως αντικατοπτρίζεται στην ικανότητα γραφής και η σκληρή δουλειά είναι παράγοντες που βοηθούν αλλά δεν εξασφαλίζουν πάντα ένα καλό βιβλίο. Η καλύτερη τεχνική μπορεί να σου δώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα, αλλά αν δεν έχει αγάπη, στερείται ψυχής, συναισθήματος. Άρα, χρειάζεται να αγαπάς αυτό που γράφεις, αυτό που κάνεις και στη συνέχεια να το πασπαλίζεις με φαντασία για να έχεις το αρτιότερο αποτέλεσμα.

8. Γιατί γράφεις;


Γράφω για να προσφέρω αγάπη, θεραπεία, παρηγοριά. Για να αποκαθηλώνω. Να θεραπεύω κομμάτια της ψυχής και να επιτρέπω στην καρδιά να ονειρεύεται.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Επειδή κάθε συγγραφέας για να μπορεί να είναι καλός σε αυτό που κάνει, χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα να είναι αναγνώστης, θα πρότεινα λοιπόν το «10» του Καραγάτση, για την υπέροχη ανάπτυξη και σκιαγράφηση των ηρώων του και τις «Θαρραλέες Ψυχές» του Robert Shwartz, για την κατανόηση του ταξιδιού της ζωής.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Περισσότερες πράξεις αγάπης που θα αποτυπώνονται σε λέξεις και ιστορίες. Το επόμενο μυθιστόρημα είναι ήδη στα σκαριά…

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω του προσωπικού μου λογαριασμού στο Facebook και στο Instagram: @markatzinou_chara