Παρουσίαση Βιβλίου: Όσα δεν σου είπα

Πώς εγκλωβίζονται οι λέξεις σε λόγια ανείπωτα; Πώς κρύβονται τα αισθήματα πίσω από στιγμές κλεμμένες; Πώς μια γυναίκα αντέχει να μοιράζεται τον άντρα που ερωτεύτηκε; Ποιος φόβος κρατά τρεις ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μια σχέση; Δύο γυναίκες που ερωτεύτηκαν τον ίδιο άντρα κι ένας άντρας που πίστεψε πως θα μπορούσε να τις κάνει και τις δυο ευτυχισμένες. Η Μελίνα, ο Νικόλας και η Κάλια συναντιούνται στο σταυροδρόμι του έρωτα. Αφήνουν τον φόβο, τον θυμό και τον εγωισμό τους, την ανασφάλεια και τις πληγές που ο καθένας κουβαλά, να γίνουν η πυξίδα τους σ’ αυτό το ταξίδι. Θα πληγώσουν και θα πληγωθούν. Τι είναι αυτό που τους κρατάει δέσμιους σε μία σχέση αδιέξοδη; Μπορούν άραγε να κατανοήσουν και να συγχωρήσουν; Ο καθένας τους θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και θα χρειαστεί ν’ αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του. Όσα δεν θα τολμήσει να πει η Μελίνα στον Νικόλα, θα γίνουν η αρχή ενός τέλους κι όσα θα τολμήσει η Κάλια να αποκαλύψει στον Νικόλα, θα προκαλέσουν την οργή και τον θυμό του. Ένα ταξίδι αναζήτησης για όσα πλήγωσαν τον Νικόλα, την Μελίνα και την Κάλια και τους καθήλωσαν σε μια πραγματικότητα που δεν τους ήταν ποτέ αρκετή. Θα καταφέρουν να γνωρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό; Θα συγχωρέσουν ή θα μείνουν αιχμάλωτοι των πληγών τους; του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.
 
 
 

Παρότι βλέπω συχνά ρομαντικές ταινίες (ανάλογα και με τις φάσεις που περνάω κατά καιρούς, βέβαια) δεν διαβάζω σχεδόν καθόλου ρομαντικά βιβλία, ειδικά δε αν δεν περιβάλλονται από λίγο φάντασι (hybrid genres). To συγκεκριμένο βιβλίο, ωστόσο, το είχα βάλει καιρό στο μάτι.

Μετά από αυτή την εντελώς αχρείαστη εισαγωγή, θα περάσω κατευθείαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Όσα δεν σου είπα» - πόσο λατρεύω αυτό τον τίτλο παρεμπιπτόντως.

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Νικόλα, την Κάλια και τη Μελίνα. Η ιστορία ξεκινάει ανάποδα θα λέγαμε, αφού μαθαίνουμε πρώτα για τον χωρισμό του Νικόλα και της Μελίνας, τη διάλυση δηλαδή της σχέσης που το διατηρούσε. Από την αρχή γίνεται ξεκάθαρο πως οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι πληγωμένοι, που κουβαλούν φορτίο και τραύματα από την παιδική τους ηλικία και προηγούμενες σχέσεις. Είναι άνθρωποι που κρατούν συναισθήματα και σκέψεις θαμμένα, διαιωνίζοντας μια κατάσταση που βλάπτει και τους τρεις. Το βιβλίο δεν ακολουθεί χρονική πλοκή, αλλά γυρνάει συνεχώς στο παρελθόν ξεκλειδώνοντας νέες πτυχές των σχέσεων του Νικόλα μέσα από διαφορετικές οπτικές, αφού και τα τρία πρόσωπα έχουν φωνή μέσα στο βιβλίο.

Παρότι η πλοκή δεν μπορώ να πω πως ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό ή μοναδικό -τα ερωτικά τρίγωνα είναι πλέον κλισέ, παρόλο που το συγκεκριμένο διαφοροποιήθηκε λιγάκι επειδή ήταν ανάμεσα σε έναν άντρα και δύο γυναίκες-, απόλαυσα το βιβλίο ως σκιαγράφηση χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες κλήθηκαν να κοιτάξουν βαθιά μέσα τους και να κατανοήσουν ποια τραύματά τους συντηρούσαν τοξικές συμπεριφορές. Κλήθηκαν να δουλέψουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις, οι καυγάδες αλλά και οι ρομαντικές στιγμές όσο ο αναγνώστης διάβαζε όλα όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ. 


Έλενα Παπαδοπούλου