Συνέντευξη με τη Μαρία Αλεξοπούλου

Η Μελίνα αποκοιµήθηκε, µε τον απαλό ήχο της βροχής να τη νανουρίζει. Όταν οι σταγόνες άρχισαν να µαστιγώνουν το παράθυρο, ξύπνησε, αλλά βυθίστηκε σε µία νέα τυφλή πραγµατικότητα. Άκουγε παραµορφωµένους ήχους στην προσπάθειά της να βλεφαρίσει. Επιχείρησε να στυλώσει τα πόδια της, καθώς ο σπόρος του φόβου είχε ήδη βλαστήσει στην ψυχή της. Η θλίψη που φώλιαζε µέσα της ξάφνου φούσκωνε σαν κατακλυσµιαία παλίρροια. Θα µπορέσει να διαβεί αυτό το δύσβατο µονοπάτι που την κρατάει µακριά από την ευτυχία;

Πρόκειται για µία συλλογή 20 σπονδυλωτών διηγηµάτων. Μία ωδή πάνω στην αδελφική αγάπη που σφυρηλατείται τόσο µέσα από χαρές αλλά κυρίως µέσα από δυσκολίες. Ένας στοχασµός για τις φιλίες που είτε γεννιούνται είτε διαλύονται. Ένας φάρος ελπίδας για όσους ζουν µέσα στο πνιγηρό σκοτάδι του φόβου.

«Να προσπεράσω τη ζοφερή σκιά που παραµονεύει.
Να αλυσοδέσω τον φόβο που θέλει να κυριαρχήσει.
Να κερδίσω την ανάσα ελευθερίας που ξεφεύγει.
Να προσπεράσω.
Να αλυσοδέσω.
Να κερδίσω.
Τον πανικό».


Σαν καθαρόαιµο παιδί του χειµώνα, η Μαρία Αλεξοπούλου γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1985. Προ αρκετών ετών, φοίτησε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό της Αθήνας, όπου διάλεξε την κατεύθυνση της Ιστορίας, παρόλο που τη γοήτευε η ριψοκίνδυνη καριέρα της Lara Croft. Εκτελούσε και χρέη συντονίστριας στο επίσηµο φόρουµ της Φιλοσοφικής. Αφού πήρε το πολυπόθητο πτυχίο, εργάστηκε ως αρθρογράφος σε site, όπου καταπιάστηκε µε ποικίλα θέµατα όπως η οµορφιά, το ευ ζην αλλά και µε τουριστικούς προορισµούς. Την τελευταία διετία έχει δηµιουργήσει τον δικό της µικρόκοσµο, το blog «One girl, one pen» (https://onegirl1pen.wordpress.com/), όπου διατυµπανίζει τα µεγάλα πάθη της: Τα αναγνωστικά ταξίδια, τις κινηµατογραφικές εµπειρίες, τις τηλεοπτικές σειρές-φαινόµενα αλλά και τις αµφιλεγόµενες µουσικές της προτιµήσεις. «Η θλίψη που φωλιάζει µέσα µου» είναι το πρώτο της συγγραφικό πόνηµα.




1.Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από την Μελίνα που φοράει την πανοπλία του χαμόγελου, αλλά μέσα της φωλιάζουν σκοτεινά, αδηφάγα συναισθήματα. Προσπαθεί να επιβληθεί στον εαυτό της και να βγει αλώβητη από τη μάχη με τη θλίψη. Στο πλευρό της βρίσκεται η αδελφή της, η Ιόλη που προσπαθεί να της αφυπνίσει την ελπίδα που βρίσκεται σε χειμερία νάρκη.


2.Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Στην αρχή ξεκίνησα να γράφω για να αποδιώξω τις μαύρες σκέψεις και να βρω μία εσωτερική γαλήνη. Σταδιακά συνειδητοποίησα πως θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο και σε άλλους ανθρώπους που βιώνουν κρίσεις πανικού. Μέχρι τελευταία στιγμή αμφιταλαντευόμουν στο εάν θα αποκαλύψω πως η Μελίνα είμαι στην ουσία εγώ, αλλά χαίρομαι που οπλίστηκα με θάρρος για να απενοχοποιήσω τη θλίψη που φωλιάζει μέσα μας. Ευχαριστώ ολόψυχα όλους τους αναγνώστες που επιστράτευσαν τη δική τους δύναμη για να μοιραστούν την ιστορία τους.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Εάν διέθετα μία μηχανή του χρόνου, σίγουρα θα με συμβούλευα να αγχώνομαι λιγότερο και να μην αναβάλλω ποτέ την έμπνευση. Επιπλέον, θα με προέτρεπα να διάβαζα περισσότερα βιβλία για να αποκτήσω ένα δυνατό γλωσσικό οπλοστάσιο.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Παρόλο που είμαι ευέλικτη αναγνώστρια, το αγαπημένο μου είδος είναι τα βιβλία φαντασίας γιατί βυθίζομαι σε έναν κόσμο ολότελα διαφορετικό από τον τωρινό. Μέχρι τώρα προτιμώ να γράφω ορμώμενη από την πραγματικότητα αλλά εύχομαι στο μέλλον να ξεκλειδώσω αυτή τη μαγική ικανότητα ώστε να ‘’υπηρετήσω’’ το είδος που τόσο αγαπώ.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, όλα πρέπει να έχουν ενορχηστρωθεί για την αρμονία του έργου. Αναμφισβήτητα, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η ταύτιση με τον πρωταγωνιστή αλλά είναι σημαντικό να εστιάζουμε και στα συναισθήματα των άλλων ηρώων γι’ αυτό πρόσθεσα τα pov της Ιόλης και του Corey.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από μικρή ηλικία κατέθετα τα συναισθήματά μου σε ημερολόγια γιατί είτε ήθελα να ξαναζήσω στιγμές ευτυχίας είτε να αποβάλλω συναισθήματα με αρνητικό πρόσημο. Συστηματικά άρχισα να γράφω πριν τρία χρόνια κι ονειρευόμουν την έκδοση των γραφόμενών μου.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Κατ’ εμέ είναι ο συνδυασμός των προαναφερθέντων στοιχείων για την συγγραφή ενός βιβλίου π.χ στην περίπτωση που έχεις την ικανότητα γραφής αλλά δεν αφοσιώνεσαι στο δημιούργημά σου θα φανεί το βιβλίο ημιτελές.


8. Γιατί γράφεις;

Πάντα ένιωθα πιο ελεύθερη να εκφράζομαι μέσω του γραπτού λόγου γιατί τακτοποιώ πιο εύκολα τις σκέψεις που κλωθογυρίζουν. Ειδικά στην καραντίνα ήταν ασφαλές καταφύγιο τόσο η συγγραφή όσο και το διάβασμα για να αποφορτιστώ. Το γράψιμο χαρίζει μία μοναδική αίσθηση ελευθερίας και πληρότητας.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Είτε συγγραφέας είτε αναγνώστης, θα πρότεινα να διαβάσει το μυθιστόρημα ‘’ Η σκιά του ανέμου’’ του αείμνηστου Carlos Ruiz Zafón γιατί είναι το ανάγνωσμα που μου ξύπνησε τη φλόγα της αγάπης για τα βιβλία.

‘’Μέχρι εκείνη τη στιγμή για μένα το διάβασμα ήταν μια υποχρέωση, ένα πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσεις στους δασκάλους και τους καθηγητές χωρίς να ξέρεις καλά καλά το γιατί. Δε γνώριζα την ευχαρίστηση της ανάγνωσης, αυτή που νιώθεις όταν εξερευνάς πόρτες που ανοίγονται στην ψυχή σου, όταν αφήνεσαι στη φαντασία σου, την ομορφιά και στο μυστήριο του μυθιστορήματος και της γλώσσας’’.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Το επόμενο συγγραφικό μου βήμα θα είναι μία ποιητική συλλογή που η πλειοψηφία των ποιημάτων στηρίζονται πάλι σε αληθινά βιώματα. Θα κυμαίνεται σε ρομαντικό ύφος και ευελπιστώ να καλλιεργήσει συναισθήματα ακατάσβεστου έρωτα. Γενικά θέλω να πειραματιστώ και με άλλα λογοτεχνικά είδη ώστε να απορροφήσω κάθε μορφή τέχνης.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Στο instagram μπορείτε να με βρείτε με το ψευδώνυμο onegirl1pen προς τιμήν του βιβλιοφιλικού μπλογκ που μοιράζομαι τις αναγνωστικές προτιμήσεις μου. Στο facebook έχω φτιάξει τη συγγραφική σελίδα που δημοσιεύω φωτογραφίες, κριτικές και συνεντεύξεις για να τιμήσω τους αναγνώστες.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη.