Πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου (Κεφάλαιο 3-Κακοτοπιές και τι να προσέξεις στην αυτοέκδοση του βιβλίου σου)

Ο χώρος της αυτοέκδοσης δεν είναι γεμάτος ροδοπέταλα και, δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί επιτήδειοι στον συγκεκριμένο χώρο. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Πριν επιλέξουμε κάποιον εκδοτικό οίκο ή τυπογραφείο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι επιλογές και τα βήματά μας θα είναι προσεκτικά. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε μπορεί να βρεθούμε σε δυσάρεστη θέση και να χάσουμε αρκετά χρήματα χωρίς αποτέλεσμα. Σε αυτό το κεφάλαιο, λοιπόν, θα εντοπίσουμε προειδοποιητικά σημάδια που θα έπρεπε να μας βάζουν σε σκέψεις.

Πολλές φορές, η πιο απλή λύση είναι να επιλέξουμε ένα τυπογραφείο, για να μας κάνει την εκτύπωση και να ξεμπερδεύουμε. Παρόλα αυτά, επειδή συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με διάφορες πτυχές της έκδοσης ενός βιβλίου, αρκετοί συγγραφείς τα αποφεύγουμε. Και όχι άδικα, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν δίκτυο διανομής, με αποτέλεσμα πολλοί συγγραφείς να περιορίζονται. Βέβαια, αρκετοί εκδοτικοί οίκοι είναι ουσιαστικά εξειδικευμένα τυπογραφεία που πλασάρονται με αυτόν τον τρόπο και αρκετές φορές θα έπρεπε να αποφεύγονται και αυτοί.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε στην αυτοέκδοση είναι το ενδεχόμενο συμβόλαιο που θα υπογράψουμε. Είναι πραγματικά παράδοξο και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγεις να συνεργαστείς με έναν εκδοτικό οίκο, όταν το συμβόλαιο που υπογράφεις σου λέει πως εκείνος διατηρεί τα δικαιώματα εκτύπωσης για το συγκεκριμένο βιβλίο για επτά ή δέκα χρόνια.

Θυμήσου πως εσύ πληρώνεις για τα πάντα, άρα εσύ είσαι ο κυρίαρχος στη διαπραγμάτευση. Τα δικαιώματα σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να ανήκουν σε σένα και να έχεις την επιλογή, αν θέλεις, να εκτυπώσεις και αλλού, όποτε και όπως θέλεις. Πίστεψέ με, είναι αρκετοί επιτήδειοι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, οι οποίοι θα σου ζητήσουν να υπογράψεις ένα παράλογο συμβόλαιο που θα σε περιορίζει να εκτυπώσεις το βιβλίο σου αποκλειστικά σε αυτούς, ορίζοντας πολλές φορές τα επτά ή δέκα χρόνια μέχρι να έχεις το δικαίωμα να εκτυπώσεις αλλού. Σε καμία περίπτωση μην το δεχτείς αυτό!

Ο εκδοτικός οίκος που σου κάνει την αυτοέκδοση, πολλές φορές αποφασίζει ο ίδιος ποια θα είναι η τιμή λιανικής. Και εδώ θα έπρεπε να έχεις τον έλεγχο εσύ. Φυσικά και θα πάρεις την άποψή του, αλλά εσύ θα πρέπει να είσαι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.

 Μην πληρώνεις για υπηρεσίες διαφήμισης και μάρκετινγκ. Θα δεις πολύ σύντομα πως δεν έχει καμία ανταπόκριση και θα μπορούσες εύκολα να το κάνεις εσύ. Θα διαπιστώσεις πως οι ιστοσελίδες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και απευθύνονται στο κοινό σου είναι πολύ περιορισμένες. Αν έρθεις εσύ απευθείας σε επαφή μαζί τους, είναι σχεδόν σίγουρο πως όλοι θα δεχτούν να προωθήσουν το βιβλίο σου δωρεάν, τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα, σοβαρές ιστοσελίδες που να ασχολούνται με το χώρο του φανταστικού είναι καμιά δεκαριά, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έρθεις σε επικοινωνία μαζί με τους αρχισυντάκτες και να τους δώσεις κάποια συνέντευξη, ένα δελτίο τύπου ή ένα αντίτυπο του βιβλίου σου, για να σου κάνουν κάποιο review.

Ο κύριος λόγος που πολλοί πάνε σε έναν εκδοτικό οίκο που κάνει αυτοέκδοση είναι επειδή έχει κάποιο υποτυπώδες δίκτυο διανομής. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταφέρουν να σε βάλουν σε μεγάλα καταστήματα (όπως Public, Πολιτεία, κ.α.). Σε περίπτωση που σου ζητήσουν να πληρώσεις για το κόστος διανομής και σε έχουν μόνο στο κατάστημά τους, θα πρέπει να δεις εναλλακτικές, μιας και αυτό σημαίνει ότι θα έχεις ελάχιστες πωλήσεις. Επίσης, αρκετές φορές θα καταχωρήσουν το βιβλίο σου σε τιμή χονδρικής, ενώ θα έπρεπε να διαπραγματευτούν και να το στείλουν απευθείας στα καταστήματα, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τοποθέτησή του, καθώς επίσης και υψηλότερες τιμές. Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται σχεδόν ποτέ από κανέναν εκδοτικό οίκο αυτής της κατηγορίας και είναι κάτι το οποίο θα κάνεις μόνος σου.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι έχεις πανικοβληθεί ως έναν βαθμό, εδώ θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μιας και υπάρχουν σοβαρές λύσεις στην Ελλάδα. Στα επόμενα κεφάλαια θα σου παρουσιάσω μία λίστα με κάποιους εκδοτικούς οίκους που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά στον χώρο της αυτοέκδοσης και είναι ειλικρινείς με τους πελάτες τους.

 

 

Άλεξ Ίτσιος

Επιμέλεια: Άγγελος Αναγνωστόπουλος