Πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου (Κεφάλαιο 4-Φτιάχνοντας τη συγγραφική πλατφόρμα σου)

Πριν σου παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο θα φτιάξεις τη συγγραφική σου πλατφόρμα, θα ήθελα να διευκρινίσω τι εννοώ με τον όρο αυτό, μιας και πολλοί μπερδεύονται και αρκετές φορές νομίζουν ότι πρόκειται για την ιστοσελίδα του συγγραφέα. Παρότι υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, ως συγγραφική πλατφόρμα συνήθως ορίζουμε τη δυνατότητα που έχει ένας συγγραφέας να πουλάει τα βιβλία λόγω του ονόματος που έχει, καθώς και το αναγνωστικό κοινό που μπορεί να προσεγγίσει. Με λίγα λόγια, η συγγραφική πλατφόρμα είναι το σύνολο των ενεργειών που κάνει ένας συγγραφέας προκειμένου να πουλήσει βιβλία online και offline, να δημιουργήσει awareness για το ποιος είναι και τι κάνει, ώστε να καταφέρει να μεγιστοποιήσει το κοινό του και να στοχεύσει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε αυτό.

Εδώ να τονίσω πως οι συγγραφικές πλατφόρμες μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα είδη μυθοπλαστικών και μη μυθοπλαστικών βιβλίων.Με λίγα λόγια, όσον αφορά τους συγγραφείς που αυτοεκδίδονται, η συγγραφική τους πλατφόρμα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας, μιας και μεγάλη συγγραφική πλατφόρμα σημαίνει περισσότερες πωλήσεις για σένα. Ακόμη όμως κι αν είσαι παραδοσιακός συγγραφέας, η συγγραφική πλατφόρμα που θα στήσεις παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, μιας και θα εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις και θα κάνει πιο σίγουρη την επένδυση ενός εκδοτικού οίκου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι, αν είσαι νέος συγγραφέας και το περιεχόμενο του βιβλίου σου είναι εξαιρετικό, ένας εκδοτικός οίκος δε θα σε δεχτεί, παρ’ όλα αυτά, όταν έχεις εδραιωμένη συγγραφική πλατφόρμα, αυξάνεις τις πιθανότητες το βιβλίο σου να γίνει best seller και αυτό ένας εκδοτικός οίκος θα το κοιτάξει. Μη σου φαίνεται λοιπόν περίεργο πως κάποιοι συγγραφείς κλείνουν απευθείας συμφωνία αποκλειστικά με βάση την παρουσία που έχουν στα social media ή το newsletter τους.

Περιληπτικά, μέσα από τη συγγραφική σου πλατφόρμα μπορείς:

  1. Να αλληλεπιδράσεις με τους αναγνώστες σου,
  2. Να προσεγγίσεις νέους αναγνώστες και να επικοινωνήσεις μαζί τους,
  3. Να κάνεις πιο ουσιαστικές σχέσεις με άλλους influencers γύρω από τον χώρο του βιβλίου, ώστε να προωθήσουν τη δουλειά σου περισσότερο,
  4. Και φυσικά, το σημαντικότερο από όλα, να πουλήσεις περισσότερα βιβλία με συστηματικό τρόπο.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια από τους πιο βασικούς τρόπους για να φτιάξει κάποιος τη συγγραφική του πλατφόρμα ήταν οι διάφορες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά με την έλευση του διαδικτύου, με αποτέλεσμα η online παρουσία μας να παίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία της συγγραφικής μας πλατφόρμας.

Ως αγγλόφωνος συγγραφέας, μπορώ να σας πω με σιγουριά πως αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη στο αγγλόφωνο κοινό λόγω του μεγάλου όγκου συγγραφέων, παρ’ όλα αυτά είναι κρίσιμο να φτιάξεις έστω μία μικρή ομάδα η οποία θα αγοράζει άμεσα τα βιβλία σου και θα κάνει θετικές αξιολογήσεις σε αυτά. Για τα ελληνικά δεδομένα, όμως, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει και με ελάχιστο κόπο, μιας και οι συγγραφείς είναι λιγότεροι, ενώ δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες που θα μονοπωλήσουν την αγορά. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία που δεν την έχει κάποιος αγγλόφωνος συγγραφέας.

Βήματα Δημιουργίας Συγγραφικής Πλατφόρμας

  1. Κατασκευή Ιστοσελίδας. Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, καταλήγουμε πως το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείς είναι να φτιάξεις μία ιστοσελίδα, η οποία θα είναι ο κεντρικός κόμβος των δραστηριοτήτων σου. Αυτό δε θα έπρεπε να σε αγχώνει, είναι πολύ εύκολο για τον οποιοδήποτε να φτιάξει την ιστοσελίδα του και θα δείξω σε επόμενο κεφάλαιο πώς να το κάνεις δωρεάν. Τα βασικά πράγματα που θα έπρεπε να περιέχει το site σου είναι φωτογραφίες από τα βιβλία σου, το βιογραφικό σου και κάποιες ανασκοπήσεις θετικές που έχουν κάνει για αυτό οι αναγνώστες σου.
  2. Αρθρογραφία. Το δεύτερο βήμα για μια επιτυχημένη συγγραφική πλατφόρμα είναι να δημοσιεύεις δελτία τύπου, να δίνεις συνεντεύξεις και να κάνεις παρουσιάσεις των βιβλίων σου σε ενημερωτικές ιστοσελίδες σχετικές με το βιβλίο που γράφεις, αλλά και σε άλλες γενικού ενδιαφέροντος. Φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί τον χρόνο του, παρ’ όλα αυτά θα σου φέρει πίσω αναγνωρισιμότητα και πωλήσεις. Θα μπορούσες βέβαια να φτιάξεις και το δικό σου blog, όπως έχω κάνει και εγώ για τη δική μου ιστοσελίδα για το αγγλόφωνο κοινό, αλλά είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και θα συνιστούσα να το αποφύγετε, μιας και ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν πραγματικά. Για τα ελληνικά δεδομένα, καλό θα ήταν να αρθρογραφείς σε άλλες ιστοσελίδες, μεγαλύτερες, οι οποίες είναι σχετικές με την κατηγορία που γράφεις, ώστε να σε μάθουν περισσότεροι. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να κάνεις εύκολα, γρήγορα και δωρεάν μία στήλη στο Moonlight Tales ή στη LEFALOK.gr και να επωφεληθείς από το αναγνωστικό κοινό που υπάρχει ήδη εκεί. Εγώ, για παράδειγμα, παρότι δεν είχα καθόλου κοινό, αποφάσισα να γράφω σε αυτές τις δύο τις ιστοσελίδες και μέσα σε μερικές ημέρες τα άρθρα μου απέκτησαν απευθείας προβολές από τους αναγνώστες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων portal.
  3. Social Media. Από κει και πέρα, καλό είναι να έχουμε δραστηριότητα στα social media και για αυτό χρειάζεται να έχουμε ενεργό λογαριασμό. Για τα αγγλόφωνα βιβλία μου χρησιμοποιώ Facebook και Reddit. Το Reddit στην Ελλάδα έχει μικρή απήχηση και δεν έχει νόημα, αλλά ο περισσότερος κόσμος είναι σίγουρα στο Facebook και θα έπρεπε να έχεις προφίλ εκεί. Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις μια σελίδα στο Facebook, ώστε να μπορείς να αλληλεπιδράς με τους αναγνώστες σου και να βάζεις ενημερώσεις. Εδώ να τονίσω πώς σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείς κάποιο social media ή απλά βαριέσαι να κάνεις ενημερώσεις, τότε πολύ απλά μη φτιάχνεις. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα προφίλ ή σελίδα στο Facebook ή σε οποιοδήποτε social media το οποίο φαίνεται ανενεργό. Οι αναγνώστες θα νομίζουν ότι το έχεις παρατήσει, οπότε καλό θα ήταν κάθε μία με δύο εβδομάδες στη χειρότερη να δημοσιεύεις κάτι. Ούτε εγώ τηρώ τον συγκεκριμένο κανόνα πολλές φορές και δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σε περίπτωση που ασχολείσαι με την επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, ίσως θα έπρεπε να δεις το ενδεχόμενο να φτιάξεις ένα προφίλ στο Ιnstagram. Βέβαια, δεν έχω δει ιδιαίτερη επιτυχία στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο και δεν ασχολούμαι. Τελευταίο και σημαντικό κοινωνικό δίκτυο για όλους τους συγγραφείς είναι το Goodreads, μέσα από το οποίο μπορείς να ανεβάζεις τα βιβλία σου και να αλληλοεπιδράς με τους αναγνώστες σου. Αυτό που συνηθίζω να κάνω είναι να έχω ενεργή παρουσία στις ομάδες που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο που γράφω, οπότε συχνά-πυκνά δημοσιεύω άρθρα μου, ανασκοπήσεις και φωτογραφίες βιβλίων που διαβάζω αυτή την περίοδο. Αυτό που θέλω να κρατήσεις είναι πως εάν έχεις Facebook λογαριασμό, έχεις τη δυνατότητα να προσεγγίσεις το 90% του ελληνικού κοινού που βρίσκεται online, για αυτό και αυτό είναι αναγκαίο να το έχουμε. Τα υπόλοιπα είναι απλά καλό να τα έχεις.
  4. Φυσική παρουσία σε εκδηλώσεις. Αντίστοιχα με την online παρουσία, δε θα έπρεπε ποτέ να ξεχνάμε πως αρκετοί συγγραφείς έγιναν γνωστοί από περιοδείες, συμμετοχή σε εκθέσεις και σε events. Προσπάθησε να είσαι παρών σε αυτά όταν γίνονται κοντά στην πόλη σου, καθώς επίσης και σε μεγάλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, εάν είσαι συγγραφέας του φανταστικού, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να παρευρεθείς από το Fantasmagoria στη Θεσσαλονίκη και το Fantasy Festival στην Αθήνα.
  5. Newsletter. Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φτιάξεις το newsletter σου, στο οποίο θα δίνεις τη δυνατότητα να εγγραφούν οι αναγνώστες σου. Κάθε φορά που θα βγάζεις ένα νέο βιβλίο ή μία νέα ιστορία, θα μπορείς με αυτό τον τρόπο να ενημερώνεις τους αναγνώστες σου για αυτά. Σκέψου για παράδειγμα να έχεις 5.000 άτομα στο newsletter σου: κάθε φορά που θα στέλνεις e-mail, 100 άτομα θα αγοράζουν το βιβλίο σου απευθείας από εσένα.

 Αν θεωρείς πως όλες αυτές οι πληροφορίες που έλαβες είναι πάρα πολλές, αυτό που πρέπει να συγκρατήσεις είναι ότι, για να έχεις μία πετυχημένη συγγραφική πλατφόρμα, προϋπόθεση είναι να:

       Έχεις μία ιστοσελίδα,

       Έχεις λογαριασμό Facebook και να αλληλεπιδράς σε διάφορες ομάδες του Facebook σχετικές με τα βιβλία σου,

       Να αρθρογραφείς και να στέλνεις δελτία τύπου με τα βιβλία σου και να δίνεις συνεντεύξεις όταν σου δίνεται η ευκαιρία,

       Να παρευρίσκεσαι σε εκδηλώσεις σχετικές με τη θεματολογία των βιβλίων που γράφεις,

       Και τέλος, να στήσεις το newsletter σου.

Αυτά που ανέφερα μπορεί να φαίνονται ότι χρειάζονται πολλή δουλειά, όπως θα δεις όμως στο επόμενο κεφάλαιο είναι πολύ απλό να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα μία δωρεάν ιστοσελίδα. 

 

 

Άλεξ Ίτσιος

Επιμέλεια: Μαρία Παπαθεοδώρου