Παρουσίαση Βιβλίου - Το Ξόρκι των Αγγέλων - Η Κατάρα

Όταν η Ρόζα, μια μαθήτρια λυκείου, αναγκάζεται να περάσει έναν χρόνο με τον παππού της στη Ρόδο, κρυμμένα μυστικά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται με την εύρεση ενός αρχαίου κειμηλίου και μιας χρυσής πεταλούδας που κρύβεται στο εσωτερικό του.
Υπερφυσικές δυνάμεις και ανεξήγητα γεγονότα κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή της.
Μια αρχαία κατάρα μαστίζει κάθε γυναίκα της γενιάς της εδώ και αιώνες και είναι η αιτία που η Ρόζα βασανίζεται στη μέχρι τώρα ζωή της. Θα πρέπει να πάρει την απόφαση να σώσει την ψυχή της και τις ψυχές των προγόνων της, μαχόμενη με τον χρόνο.
Με λίγους συμμάχους και αρκετούς εχθρούς, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να παλέψει για να σωθεί η ίδια αλλά και να σώσει ολόκληρη την γενιά της. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, θα μπούνε οριστικά στην ζωή της, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις.
Άραγε θα καταφέρει να σπάσει την κατάρα;
Αν θέλεις να βρεις το άλλο σου μισό, αρκεί να λύσεις την κατάρα!
 
 
 
 

Η Ρόζα είναι μια μαθήτρια λυκείου με εκρηκτικό θα λέγαμε χαρακτήρα. Είναι φανερό από την αρχή του βιβλίου ότι η Ρόζα είναι αντιδραστική αλλά ταυτόχρονα και βαθιά πληγωμένη από το γεγονός ότι ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε αλλά και από το γεγονός ότι η ίδια δυσκολεύεται να βρει το ταίρι της. Αν και όμορφη, κανείς δε φαίνεται να την αγαπά πραγματικά. Συχνά θύμα μπούλινγκ αναζητά την αποδοχή αλλά και την απορρίπτει. Ένα πάρτι που βγαίνει εκτός ελέγχου είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο πατέρας της τη στέλνει έναν χρόνο στη Ρόδο με τον παππού της. Στο παλιό δωμάτιο της μητέρας της ανακαλύπτει τυχαία ένα αρχαίο κειμήλιο και μια χρυσή πεταλούδα. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά της και η Ρόζα πρέπει να βρει τον δρόμο της, ενώ ανεξήγητα πράγματα συμβαίνουν και εχθροί κρύβονται σε κάθε γωνία.

Κάπου εδώ καλό θα ήταν να σταματήσω, πριν αρχίσω τα σπόιλ (μα γιατί δε σας αρέσουν;)

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Το Ξόρκι των Αγγέλων» είναι θα έλεγα μια εισαγωγή σε έναν κόσμο που συνυπάρχει με τον δικό μας αλλά είναι κρυμμένος. Υπάρχει σίγουρα μυστήριο, αφού ο αναγνώστης μαθαίνει ό,τι και η Ρόζα, που ομολογουμένως δεν είναι πολλά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του βιβλίου. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις στο φινάλε βάζουν γερές βάσεις στο σύστημα μαγείας και θέτουν σε ντόμινο τα γεγονότα που (εικάζω) θα ακολουθήσουν.

Η έννοια της κατάρας, που μαστίζει κάθε γυναίκα-πρόγονο της Ρόζας εδώ και αιώνες, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και δίνει μια πινελιά πρωτοτυπίας στο σύστημα μαγείας που αξιοποιεί η συγγραφέας.

Η Ρόζα σαν χαρακτήρας ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο το στυλ του βιβλίου. Ξεκινάει μπερδεμένη, απόλυτη και ίσως ακόμα και ανώριμη, αλλά αλλάζει όσο προχωρούν οι εξελίξεις. Με κάθε αποκάλυψη, έρχεται πιο κοντά στους συγγενείς και τους φίλους της που κρατούσε σε απόσταση και καταλαβαίνει περισσότερα από αυτά που έγιναν στον κόσμο των ενηλίκων. Ωριμάζει και αλλάζει και, μολονότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο, η εξέλιξη είναι εκεί.

Συνολικά ήταν ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα και περιμένω με ανυπομονησία να μάθω τι έπεται.

 

Έλενα Παπαδοπούλου