Συνέντευξη με τη Λένα Ψύχα

Όταν η Ρόζα, μια μαθήτρια λυκείου, αναγκάζεται να περάσει έναν χρόνο με τον παππού της στη Ρόδο, κρυμμένα μυστικά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται με την εύρεση ενός αρχαίου κειμηλίου και μιας χρυσής πεταλούδας που κρύβεται στο εσωτερικό του. Υπερφυσικές δυνάμεις και ανεξήγητα γεγονότα κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή της.
Μια αρχαία κατάρα μαστίζει κάθε γυναίκα της γενιάς της εδώ και αιώνες και είναι η αιτία που η Ρόζα βασανίζεται στη μέχρι τώρα ζωή της. Θα πρέπει να πάρει την απόφαση να σώσει την ψυχή της και τις ψυχές των προγόνων της, μαχόμενη με τον χρόνο. Με λίγους συμμάχους και αρκετούς εχθρούς, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να παλέψει για να σωθεί η ίδια αλλά και να σώσει ολόκληρη τη γενιά της. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, θα μπούνε οριστικά στη ζωή της, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις.
Άραγε θα καταφέρει να σπάσει την κατάρα;
Αν θέλεις να βρεις το άλλο σου μισό, αρκεί να λύσεις την κατάρα.

 

Η Λένα Ψύχα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για λίγα χρόνια στον τομέα αυτό. Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν τόσο έντονη που από μικρή ηλικία πειραματιζόταν με διάφορα είδη γραφής.

Σήμερα ζει στην Ελευσίνα μαζί με τον άντρα της και τα δυο τους παιδιά. Τις ελεύθερες ώρες της, της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να περπατάει στους δρόμους της Ελευσίνας και να φωτογραφίζει τοπία. Παράλληλα, αρθρογραφεί στο προσωπικό της blog mamabook.wordpress.com, όπου προσπαθεί να μοιραστεί σκέψεις, ιστορίες και απόψεις.

Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο ‘Το Λευκό Κλουβί’ από τις εκδόσεις Λυκόφως, το οποίο διαπραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία και την κατάθλιψη.

Τον Μάιο του 2021 εκδόθηκε το πρώτο μέρος της τριλογίας ‘Το Ξόρκι των Αγγέλων, Η Κατάρα’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

 

 

Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο ‘Το Ξόρκι των Αγγέλων: Η Κατάρα’ είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας φαντασίας. Διαπραγματεύεται την ιστορία της Ρόζας, μιας έφηβης κοπέλας που μαθαίνει πως κάθε γυναίκα της γενιάς της είναι καταραμένη να μην αγαπηθεί ποτέ. Τι συμβαίνει, όμως, αν κανείς δεν μπορεί να σε αγαπήσει; Πως νιώθεις και πως μπορείς να αντέξεις αυτήν την έλλειψη στην ζωή σου; Και το πιο σημαντικό, τι θα έκανες για να το αλλάξεις αυτό; Η Ρόζα, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, αποφασίζει να δώσει κάθε μάχη για να σπάσει αυτήν την κατάρα, έχοντας στο πλευρό της συμμάχους αλλά και αρκετούς εχθρούς, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του συμφέροντα. Όλη η ιστορία είναι ένα αλληγορικό ταξίδι προς την σωτηρία της ψυχής, με μια παραμυθένια διάσταση.

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν έχω κάποια μαγική συνταγή για την έμπνευση. Είναι κάτι που έρχεται εντελώς αβίαστα και απρογραμμάτιστα. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι, ένα όνειρο που έχω δει, μια ιστορία που διάβασα και πιστεύω ότι μέσα από αυτή μπορώ να φτιάξω κάτι άλλο… Κάτι παρόμοιο συνέβη και με  το ‘Ξόρκι των Αγγέλων’. Όταν διάβασα τον μύθο που χρησιμοποιεί ο Αριστοφάνης στο ‘Συμπόσιο’ του Πλάτωνα, για να περιγράψει τον έρωτα, τότε γεννήθηκε και η ιστορία του βιβλίου.

Ο μύθος με τον υπεράνθρωπο, που ο θεός κόβει στην μέση και από τότε όλοι αναζητάμε το άλλο μας μισό, με γοήτευσε τόσο πολύ που ήθελα να πλάσω μια ιστορία που να αφορά αυτή την αναζήτηση. Την ανάγκη του ανθρώπου, όχι απλά, να αγαπηθεί, αλλά και να βρει το άλλο του μισό. 

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να δίνει μεγάλη σημασία στην επιμέλεια. Όσο σημαντική είναι η συγγραφή του έργου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η επιμέλειά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο, αλλά κυρίως σε λογοτεχνική επιμέλεια. Πλέον, μόλις τελειώνω ένα έργο,  αρχίζω να θέτω χιλιάδες ερωτήματα που πιθανόν να με ρωτήσουν αναγνώστες, ώστε να ανακαλύψω αν υπάρχουν κενά στην ιστορία, λάθη και ανακρίβειες.

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω τα πάντα, κάθε μορφή λογοτεχνίας. Αν το οπισθόφυλλο μου κινήσει το ενδιαφέρον ή αν ακούσω αρκετές καλές κριτικές για κάποιον τίτλο, τότε μπαίνει αυτόματα στην λίστα μου. Βέβαια, έχω μια αδυναμία στις ιστορίες φαντασίας και στα δυστοπικά μυθιστορήματα. Μου αρέσουν γιατί ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και ταυτόχρονα είναι γεμάτα από αλληγορικά μηνύματα, που πρέπει να αποκωδικοποιήσεις μόνος σου κατά το ταξίδι της ανάγνωσης.

Όσον αφορά την συγγραφή, γράφω ιστορίες που θέλω να επικοινωνήσω σε άλλους ανθρώπους και να τις μοιραστώ μαζί τους, ιστορίες που αγαπώ και θέλω να αποτυπώσω στο χαρτί.

Έχω εκδώσει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα ‘Το Λευκό Κλουβί’, το ‘Ξόρκι των Αγγέλων΄ανήκει στην κατηγορία του φανταστικού (στο romance fantasy ειδικότερα) και αυτήν τη στιγμή γράφω ένα βιβλίο τρόμου. Δεν θεωρώ, όμως, ότι πειραματίζομαι, πηγαίνοντας από το ένα είδος στο άλλο. Δεν είναι μια εντολή που δίνω στον εαυτό μου και τον διατάζω να ασχοληθεί με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας. Απλώς, γράφω τις ιστορίες που, την εκάστοτε στιγμή, νιώθω ότι θέλω να ασχοληθώ μαζί τους. Επειδή όλο αυτό γίνεται χωρίς πίεση, με αγάπη και πολλή δουλειά, νιώθω ότι στο τέλος έχω ένα έργο, που μπορώ να νιώθω περήφανη για αυτό, ασχέτως αν εκδοθεί ή όχι.

 

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία;

Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; Ο πρωταγωνιστής. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνω μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες που αφορούν την ζωή του κεντρικού ήρωα. Θέλω να ξέρω κάθε λεπτομέρεια για την ζωή του, πριν ξεκινήσω την συγγραφή ενός έργου, ακόμα και την πιο ασήμαντη, ασχέτως αν προσθέσω αυτές τις λεπτομέρειες μέσα στο βιβλίο. Βέβαια, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι δευτερεύοντες χαρακτήρες και μαζί με αυτούς και ο/η ανταγωνιστής, αλλά όλη η ύπαρξή τους, οι πράξεις και οι συμπεριφορές τους περιστρέφονται γύρω από τον πρωταγωνιστή. Θεωρώ ότι ο πρωταγωνιστής είναι σαν τον βασιλιά στο σκάκι. Ακόμα και στην περίπτωση που μοιάζει ασήμαντος για κάποιους, δεν παύει να είναι ο πολυτιμότερος χαρακτήρας του βιβλίου.

 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

 

Ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρή ηλικία, άλλοτε μικρά ποιήματα και άλλοτε μικρές ιστορίες. Λόγω των σχολικών εξετάσεων, παραμέλησα την φαντασία μου και την ενασχόλησή μου με τον γραπτό λόγο. Αποφάσισα, συνειδητά, πως η συγγραφή είναι αυτό που με γεμίζει και με κάνει να αισθάνομαι καλά κατά το τελευταίο έτος της σχολής μου. Από τότε έχω γράψει διάφορες ιστορίες, πολλές από τις οποίες έκρινα πως πρέπει να μείνουν στο ντουλάπι.

 

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

 

Για αρχή θα έπρεπε να προσδιορίσουμε τι θεωρείτε καλό βιβλίο, κάτι που είναι πολύ υποκειμενικό. Για να χαρακτηρίσω ένα βιβλίο ως ΄καλό’ θα πρέπει να με συνεπάρει στο κόσμο του, να με γεμίσει με συναισθήματα, να με κάνει να το αναλογίζομαι ακόμα και μετά την ανάνγωσή του και ιδανικά να επηρεάσει θετικά έστω και μία πτυχή της ζωής μου. Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η ικανότητα της γραφής. Η φαντασία, αν αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη και ότι λίγο έως πολύ όλα έχουν ειπωθεί, δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Σημασία δεν έχει τι θα πεις, αλλά το πως θα το πεις.

 

 

8.    Γιατί γράφεις;

 

Γράφω γιατί θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο ιστορίες που γεννιούνται μέσα στο μυαλό μου, ιστορίες που πιστεύω ότι θα άξιζε να διαβαστούν. Γράφω γιατί νιώθω επιτακτική την ανάγκη να το κάνω. Όσες φορές καταπίεσα την φαντασία μου, εκείνη ερχόταν να με ταρακουνήσει μέσα από τα πιο τρελά όνειρα, σαν να με προστάζει να μην την αγνοήσω.

Νιώθω ότι η συγγραφή είναι ένα κομμάτι του είναι μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου ως μικρό παιδί να πλάθει ιστορίες κάθε φορά που έβλεπα τις εικονογραφήσεις ενός βιβλίου. Δεν μου αρκούσε η ιστορία του παραμυθιού. Έβλεπα την εικόνα και έπλαθα την δική μου ιστορία.

Για όλα αυτά και για ένα σωρό άλλα, που είναι δύσκολο να περιγράψω με λέξεις, αφήνομαι στην φαντασία και πλάθω τις ιστορίες μου. Γιατί τίποτα δεν θα με έκανε να νιώθω τόσο ολοκληρωμένη όσο η συγγραφή.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αυτοπροσδιορίζεσαι ως συγγραφέας στην Ελλάδα και πως οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τους συγγραφείς στην χώρα μας, παρόλα αυτά νιώθω πλήρης και ευτυχισμένη με αυτήν την επιλογή.

 

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

 

Θα πρότεινα σε κάθε συγγραφέα να διαβάσει και να μελετήσει την Οδύσσεια. Είναι ένα έπος φαντασίας, γεμάτο από τεχνικές που ούτε στα καλύτερα σεμινάρια δημιουργικής γραφής δεν θα έπαιρνε κάποιος συγγραφέας. Η ανάλυση των χαρακτήρων, οι ανατροπές, ο τρόπος της αφήγησης (μη γραμμική, αναδιήγηση…), οι περιγραφές, οι εσωτερικές μάχες, είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που θα μπορούσε να μελετήσει ένας συγγραφέας. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το μεγαλειώδες έργο θεωρείτε από τα πιο σπουδαία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Όσον αφορά τους αναγνώστες, δεν θα ήθελα να προτείνω κάποιο συγκεκριμένο ανάγνωσμα. Θα ήθελα να προτρέψω να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν, όποιο είδος και αν επιλέξουν. Υπάρχουν άνθρωποι που κατακρίνουν συγκεκριμένα αναγνώσματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως κατώτερη λογοτεχνία, και μαζί και τους αναγνώστες τους. Είμαι αντίθετη με αυτήν την λογική. Η ανάγνωση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία. Κανείς δεν ξεκίνησε την αναγνωστική του εμπειρία με Ντοστογιέφσκι. Όλοι ξεκινήσαμε με παιδικά παραμύθια και καθώς το ένα ανάγνωσμα έφερνε το άλλο, φτάσαμε να ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερους συγγραφείς, κλασικούς και μη. Το παν, λοιπόν, είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά των αναγνωστών και χαίρομαι που η ομάδα σας στοχεύει σε αυτό.

 

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

 

Σύντομα κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ‘Το Ξόρκι των Αγγέλων: Πάθη’. Καθώς, η τριλογία είναι ολοκληρωμένη από άποψη συγγραφής, πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα αργήσει να διαβάσει και το τελευταίο μέρος της σειράς. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί και ένα κοινωνικό μυθιστόρημα

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

 

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα( Instagram: @lenapsicha και facebook: Λένα Ψύχα). Ταυτόχρονα, ανά καιρούς γράφω στο προσωπικό μου blog (mamabook.wordpress.com) για διάφορα θέματα που με απασχολούν, όχι μόνο γύρω από την συγγραφή, αλλά για την ζωή γενικώς.  

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη!