Πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου (Κεφάλαιο 6-Πώς να φτιάξω ένα blog μόνος μου δωρεάν σε λίγα λεπτά)

Σε αυτό το κεφάλαιο θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μέσα σε ένα λεπτό ένα προσωπικό blog μέσα από το οποίο θα μπορούμε να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τις νέες κυκλοφορίες των βιβλίων μας και για τα νέα μας γενικότερα.

Πριν συνεχίσω και σας δείξω πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα blog, είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσω κάποιους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από αυτά, τα οποία θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές.

Το συνηθέστερο που θα ακούσετε είναι ότι θα έπρεπε να φτιάξετε το blog σας με την πλατφόρμα του Wordpress μιας και έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μέσα από αυτό μπορείτε να προσθέσετε διάφορες λειτουργίες που οι άλλες πλατφόρμες δεν το έχουν. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο κεφάλαιο, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να χρησιμοποιήσουμε πλατφόρμες οι οποίες χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να φτιαχτούν, επικεντρώνονται στο περιεχόμενο, προσεγγίζουν πιο εύκολα αναγνωστικό κοινό το οποίο δε μας ξέρει, και τέλος, δε χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.

Με λίγα λόγια, ναι, το Wordpress είναι μία από τις καλύτερες πλατφόρμες για να φτιάξεις ένα πολύ απαιτητικό site που θα έχει και λειτουργίες blog.

Είναι όμως το πιο λειτουργικό, εύκολο στη χρήση και οικονομικό, ώστε θα κάνει τη διαφορά στην περίπτωσή μας; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Για να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα απαιτείται κάποιο επίπεδο τεχνικής γνώσης που οι περισσότεροι συγγραφείς δεν το έχουμε, κόστος γύρω στα πενήντα με εκατό ευρώ το έτος στην καλύτερη περίπτωση, μιας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων. Τέλος, είναι πολύ πιο δύσχρηστη πλατφόρμα σε σχέση με τις υπόλοιπες εναλλακτικές.

Ο δεύτερος μεγάλος μύθος που επικρατεί είναι ότι σε περίπτωση που γράφεις σε πλατφόρμες όπως το blogger.com, το imprint ή το wattpad.com είναι ότι το περιεχόμενο δε σου ανήκει και ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να σε κλείσουν. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που το περιεχόμενό σου παραβαίνει τους όρους χρήσης τους. Κατά 99,9% αν αυτές υπηρεσίες κατεβάσουν το blog σου, τότε το πιο πιθανό είναι πως και κάποιος πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων να κάνει το ίδιο. Αν λοιπόν δε γράφεις περιεχόμενο που είναι παράνομο, σχετίζεται με ακραία πορνογραφία κ.λπ., τότε σχεδόν κανένας πάροχος δε θα σε καλύψει. Με λίγα λόγια το περιεχόμενο σου είναι ασφαλές στις ιστοσελίδες που ανέφερα και οι πιθανότητες να κατεβάσουν το site σου απειροελάχιστες. Το βασικότερο όμως είναι ότι θέλουμε το περιεχόμενο μας να βρίσκεται εκεί που υπάρχει το αναγνωστικό μας κοινό. Δεν έχει σημασία με λίγα λόγια να έχουμε όλο το περιεχόμενο μας κεντρικά στο ιστολόγιο μας και να μην έχουμε καθόλου αναγνωστικό κοινό (εκτός αν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε αρκετό καιρό, ώστε να χτίσουμε το κοινό μόνοι μας). Αυτό που προτείνω είναι να χρησιμοποιήσετε δωρεάν πλατφόρμες οι οποίες υπάρχουν δεκαετίες στην αγορά και μπορούν να σας φέρουν άμεσα κοντά στο αναγνωστικό σας κοινό.

Χωρίς να πλατειάζω, λοιπόν, θα σας δείξω τις τρεις επικρατέστερες πλατφόρμες με τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε δωρεάν το συγγραφικό blog σας και οι οποίες είναι εξαιρετικά εύκολες, δε χρειάζονται καθόλου τεχνικές γνώσεις και θα σας φέρουν άμεσα σε επαφή με το κοινό σας.

Μία εξαιρετικά εύκολη και απλή πλατφόρμα είναι το imprint.to το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις δικό σου domain name. Η πλατφόρμα του είναι αρκετά σταθερή και ευχάριστη. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει αρκετό καιρό, όπως οι υπόλοιπες πλατφόρμες, και η εμπειρία μου έχει δείξει ότι μετά από δύο τρία χρόνια νέες πλατφόρμες δεν επιβιώνουν. Βέβαια σας δίνει τη δυνατότητα να εξάγετε όλο το περιεχόμενό σας όποτε θέλετε, οπότε ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείτε να το πάρετε και να το μεταφέρετε σχετικά εύκολα σε κάποια άλλη πλατφόρμα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάτε στο imprint.to και να κάνετε κλικ στο Get Started. 

Πάτα εδώ για εύκολη πρόσβαση.


Στο επόμενο βήμα συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και αφού λάβετε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο email σας, μπορείτε να ξεκινήσετε το blog σας.

 

Πηγαίνετε πάνω στο προφίλ σας και επιλέξτε blogs.

 


Αφού κάνετε κλικ στο Create Blog, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με τις βασικές πληροφορίες για το blog σας.

 

Αφού τα συμπληρώσετε και πατήσετε Create My Blog, θα δείτε πως το ιστολόγιό μας δημιουργήθηκε.

 


Αφού κάνουμε κλικ πάνω του, θα δούμε πως μεταφερόμαστε εκεί. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, αυτές που μας ενδιαφέρουν όμως είναι οι Edit Blog και + post που βρίσκονται πάνω αριστερά. Με την πρώτη επιλογή μπορείτε να παραμετροποιήσετε την ιστοσελίδα σας, ενώ με τη δεύτερη να φτιάξετε ένα νέο άρθρο.


 

Τελευταία και η πλέον πιο αξιόπιστη πλατφόρμα, η οποία είναι πάνω από 20 χρόνια στην αγορά και είναι δωρεάν, είναι η πλατφόρμα του blogger.com.


Πρόκειται για μία εξαιρετική πλατφόρμα η οποία είναι αρκετά απλή. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα δυσκολευτείτε να φτιάξετε το συγγραφικό σας blog εδώ. Πολλοί συγγραφείς προτιμούν αυτήν την πλατφόρμα και εγώ έχω φτιάξει το αγγλικό blog μου εδώ, μιας και όταν αποφάσισα να το φτιάξω δεν υπήρχε κάποια άλλη αντίστοιχη επιλογή για τα αγγλικά. Δε θα παρουσιάσω αναλυτικά πώς να φτιάξετε ένα blog στο blogger, μιας και υπάρχουν αρκετοί οδηγοί στα Ελληνικά.

Τόσο το imprint, όσο και το blogger, σας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξετε ένα blog με το δικό σας domain name.


 Άλεξ Ίτσιος

Επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου