Πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου (Κεφάλαιο 7-Δημοσίευση του έργου σου)

Εξώφυλλο

Σίγουρα έχεις ακούσει την έκφραση «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» και άλλες τέτοιες ανοησίες. Η πραγματικότητα είναι πως, αν θέλεις κάποιος να διαβάσει το βιβλίο σου, είναι απαραίτητο να έχεις ένα καλό εξώφυλλο το οποίο να ανταποκρίνεται στο αναγνωστικό σου κοινό. Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο είναι κατά κάποιο τρόπο άμεσο κομμάτι της μάρκετινγκ στρατηγικής σου. Με ένα καλό εξώφυλλο θα πετύχεις τα παρακάτω:

  1. Θα κεντρίσεις το ενδιαφέρον του πιθανού αναγνώστη
  2. Το βιβλίο σου θα ξεχωρίσει ανάμεσα στα άλλα
  3. Θα δώσει την αίσθηση ότι το βιβλίο σου είναι προσεγμένο.

Ένα κακό εξώφυλλο, από την άλλη, μπορεί να κάνει ζημιά με διάφορους τρόπους, οι βασικότεροι όμως είναι:

  1. Δε θα μπει καν στον κόπο κάποιος να το ρίξει ούτε μια ματιά.
  2. Δε φαίνεται επαγγελματικό, οπότε ο αναγνώστης μπορεί να θεωρήσει ότι έχεις αγνοήσει και άλλα πράγματα (π.χ. επιμέλεια κειμένου).

Με λίγα λόγια, το εξώφυλλο αποτελεί την πιο ουσιώδη ενέργεια για να τραβήξεις την προσοχή. Η σημαντικότητα ενός καλού εξωφύλλου έχει τονιστεί άλλωστε ακόμη και από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, για αυτό και βλέπουμε να κυκλοφορεί το ίδιο βιβλίο με διαφορετικά εξώφυλλα, ανάλογα με την αγορά που απευθύνεται. Βέβαια, κάποιος εδώ μπορεί να πει ότι δεν είναι το εξώφυλλο το πιο σημαντικό, μιας και κάποιος πριν αγοράσει ένα βιβλίο θα ψάξει να βρει κριτικές στο goodreads ή θα του το προτείνει κάποιος γνωστός του. Για να γίνει όμως αυτό, προϋποθέτει ότι θα πρέπει να το διαβάσουν, και για να γίνει αυτό χρειάζεσαι ένα καλό εξώφυλλο. Με λίγα λόγια, το καλό εξώφυλλο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προσεγγίσεις νέο κοινό, ιδιαίτερα όταν είσαι νέος συγγραφέας και στήνεις τη συγγραφική σου πλατφόρμα.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο κεφάλαιο, ένα εξώφυλλο μπορεί να κοστίσει πάρα πολύ.Με λίγα λόγια, είναι η βασική στρατηγική μάρκετινγκ ή τουλάχιστον η προϋπόθεση για να διαφημίσουμε το βιβλίο μας, παρόλα αυτά, αν ξοδέψουμε για παράδειγμα 500 ευρώ, θα ανεβάσουμε πολύ το κόστος πώλησης του κάθε αντιτύπου, με αποτέλεσμα να το κάνουμε λιγότερο ελκυστικό στο αναγνωστικό μας κοινό.

Υπάρχουν δύο βασικές ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες μπορείς να φτιάξεις το εξώφυλλό σου.

Η πρώτη είναι η πλατφόρμα του fiverr.com, η οποία είναι μία ιστοσελίδα όπου διάφοροι freelancers προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οικονομικές τιμές. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα εξώφυλλο για το βιβλίο φαντασίας μας: θα ψάξουμε fantasy book cover και θα δούμε πως υπάρχει μία πληθώρα επαγγελματιών που μπορούν να μας το φτιάξουν σε χαμηλό κόστος. Τις περισσότερες φορές που θέλω να φτιάξω ένα εξώφυλλο χρησιμοποιώ το fiverr, μιας και προσφέρει την καλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές και έχει πάρα πολλούς επαγγελματίες. Αν δεν έχετε κάνει μέχρι τώρα εγγραφή στο fiverr, μπορείτε να κάνετε κλικ στο referral link που έχω κάτω στην περιγραφή του βίντεο και θα έχετε 20% έκπτωση στην πρώτη παραγγελία σας. Δηλαδή, εάν μία υπηρεσία για τη δημιουργία εξωφύλλου κοστίζει 50 δολάρια, θα πληρώσετε περίπου 40.

Η δεύτερη ιστοσελίδα που χρησιμοποιώ είναι το deviantart, αν και το κάνω πιο σπάνια. Παρότι έχω αγοράσει αρκετές φορές από εδώ custom εξώφυλλα που τα έχουν φτιάξει αποκλειστικά για μένα, συνήθως πλέον το χρησιμοποιώ για να πάρω έτοιμα illustrations και με βάση αυτά να φτιάξω το εξώφυλλό μου. Έτσι μειώνω το κόστος μου. Το DeviantArt το χρησιμοποιώ σπάνια πλέον και επειδή δεν υπάρχει κάποιο σύστημα συναλλαγών, πρέπει να επικοινωνήσεις απευθείας με τον πωλητή και να του στείλεις τα χρήματα μέσω paypal. Για αυτό τον λόγο δεν το χρησιμοποιώ τόσο συχνά, μιας και συνήθως βρίσκω και φθηνότερες και πιο αξιόπιστες λύσεις μέσα από το fiverr. Απλά δείτε το ως μία καλή εναλλακτική σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε κάτι στο fiverr.

Όταν λοιπόν βρείτε τον κατάλληλο επαγγελματία, θα σας ρωτήσει τι διαστάσεις θα έπρεπε να είναι το εξώφυλλο σας. Αν και υπάρχουν διάφορες διαστάσεις, η πιο συνηθισμένη είναι 14Χ21 εκατοστά για το εξώφυλλο και το ίδιο για το οπισθόφυλλο. Το ύψος της ράχης του βιβλίου είναι και αυτό 21 εκατοστά, αλλά το πλάτος εξαρτάται από το μέγεθος του βιβλίου και τον τύπο του χαρτιού.

Οπισθόφυλλο

Για κάποιο λόγο, το οπισθόφυλλο τόσο οι συγγραφείς όσο και οι εκδοτικοί οίκοι το υποτιμούν ή δε δίνουν την απαραίτητη σημασία, με αποτέλεσμα να βάζουν κάποιο απόσπασμα μέσα από το βιβλίο ή κάποιο γενικό κατεβατό που δε σε τραβάει να το διαβάσεις.

Παρακάτω παραθέτω ένα ενδεικτικό παράδειγμα κακής περιγραφής οπισθόφυλλου.

Η εκδίκηση μιας περιφρονημένης γυναίκας καίει περισσότερο και από τη φλεγόμενη πυρά.

Η εκδίκηση μιας θεάς είναι πιο καταστροφική και από χίλιες φωτιές.

Απελπισμένη, προσπαθεί να αποδράσει από την οργή της εκδικητικής Θεάς του Ουρανού. Οι Μαγκντίοι, μια ομάδα γενναίων εξερευνητών αποπλέουν στη θάλασσα προς αναζήτηση ενός ασφαλούς μέρους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, καθώς η νεαρή μάγισσα Ντιάνα κλέβει τον δράκο τους και φεύγει στη Φλεγόμενη Έρημο. Παρότι τους χωρίζει ένας ωκεανός, το μέλλον της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένο με τη μοίρα τους. Πριν μπορέσουν να νικήσουν του Μαγκντίους, πρέπει να σταματήσουν την εκδικητική Θεά της Θάλασσας από το να καταστρέψει τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη περιγραφή είναι μία από τις πιο μπερδεμένες που έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου. Πρώτα από όλα δε γνωρίζουμε ποια είναι η γυναίκα για την οποία μιλάει η συγγραφέας. Μέσα σε αυτή τη σύντομη περιγραφή βλέπουμε διάφορες αναφορές στους Μαγκντίους, τη Θεά του Ουρανού και τη Θέα της Θάλασσας. Αποτυγχάνω πέρα για πέρα να καταλάβω τη σύνδεση μεταξύ των χαρακτήρων και της σύγκρουσης. Δεν είναι καν κατανοητό τι τους συνδέει. Με λίγα λόγια αυτή η περιγραφή στο οπισθόφυλλο είναι τόσο άσχημα δομημένη, που ο εν δυνάμει αναγνώστης μπορεί να θεωρήσει ότι το βιβλίο είναι ισάξια κακό.

 Ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε το οπισθόφυλλο είναι να βάλουμε διάφορες περιγραφές που έχουν διαβάσει διάφοροι beta readers μας και να τους αναφέρουμε στο οπισθόφυλλο, χωρίς να γράψουμε κάποια περιγραφή. Δυστυχώς, προϋποθέτει ότι ήδη έχουμε κάποιο αναγνωστικό κοινό, οπότε συνήθως δε μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Η μοναδική λύση λοιπόν που μας μένει είναι να γράψουμε εμείς μια περιγραφή στο οπισθόφυλλο, η οποία θα μας βάλει απευθείας στο ζουμί της υπόθεσης. Για παράδειγμα, αν το βιβλίο μας έχει να κάνει με επική φαντασία, μαγεία και αγάπη, θα ξεκινούσα τον τίτλο μου κάπως έτσι…

Επική Φαντασία. Μαγεία. Αγάπη

Αν αντίστοιχα είχα να γράψω κάποιο paranormal romance και η πρωταγωνίστρια ήταν ας πούμε κλέφτης και ο πρωταγωνιστής λυκάνθρωπος, θα έγραφα κάτι τέτοιο:

Αυτή είναι μία κλέφτρα. Αυτός ένας σκλαβωμένος λυκάνθρωπος. Μαζί θα αλλάξουν τις ζωές τους.

 Αν στην κεντρική μου πλοκή είχα να γράψω κάποιο reverse harem, θα ήταν:

Τέσσερις ξεχωριστοί δράκο-καβαλάρηδες. Μία θνητή γυναίκα. Ένας μαγικός δεσμός που θα ενώσει τις μοίρες τους.

Η συγκεκριμένη τεχνική λέγεται «το τρίο των προτάσεων». Όπως θα προσέξατε, χρησιμοποιώ λέξεις-κλειδιά προκειμένου να προσεγγίσω το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού και κατά κάποιο τρόπο να τους μιλήσω μέσα σε μία γραμμή για το τι πρόκειται το βιβλίο μου.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός βιβλίου μου που γράφω και έχει στοιχεία υπερφυσικού μυστηρίου και τρόμου, που λέγεται Μυστήριο στο Άλυκο: Λυκόφως.

Τρεις μαθητές. Μία τελετουργία. Ένας δολοφόνος από το παρελθόν πεινασμένος για εκδίκηση.

Η επιστροφή στο χωριό δε θα έπρεπε να μοιάζει με εφιάλτη, αλλά για τον νεαρό Λάιο η βαρετή ζωή του αλλάζει, όταν βρίσκει 10 σκυλιά τελετουργικά αποκεφαλισμένα στην αυλή του σπιτιού του. Όχι μόνο είναι ο βασικός ύποπτος από τους συγχωριανούς του, αλλά ο τι και αν ήταν αυτό που σκότωσε τα τετράποδα, είναι έξω ελεύθερο, καραδοκώντας για το επόμενο θύμα του. Στην προσπάθειά του να αποκαλύψει το μυστήριο, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Μιχάλη και την Κλειοδώρα, δύο αντισυμβατικά παιδιά που είναι στο στόχαστρο των κατοίκων του Άλυκου. Οι τρεις τους θα προσπαθήσουν να διαλευκάνουν τους φόνους, δίχως να γνωρίζουν πως μπλέκουν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο απόκοσμο απ’ ο τι είχαν φανταστεί.

Η συγκεκριμένη περιγραφή έχει όλα τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται. Στο πάνω-πάνω μέρος έχουμε τοποθετήσει τις λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιώντας το τρίο των προτάσεων, ενώ μέσα στο κυρίως κείμενο είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του πρωταγωνιστή, των συμπρωταγωνιστών, καθώς και τις συγκρούσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος.

Έκδοση βιβλίου

Περισσότερο από άγνοια παρά από έρευνα αγοράς, πολλοί επίδοξοι συγγραφείς θεωρούν πως η έκδοση του βιβλίου είναι το πιο ακριβό σκέλος. Για να πω την αλήθεια, αυτό ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα η έλευση νέων τεχνολογιών στο χώρο της εκτύπωσης, καθώς και η άνοδος της αυτοέκδοσης έριξε κατακόρυφα το κόστος και πλέον η αυτοέκδοση είναι εξαιρετικά προσιτή. Πριν σας παρουσιάσω κάποιες υπηρεσίες με τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε το βιβλίο σας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, θα ήθελα να σας αναφέρω πως υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκδώσετε το βιβλίο σας.

Ο πρώτος τρόπος είναι ο κλασικός, όπου παραγγέλνετε έναν αριθμό τεμαχίων και έπειτα είτε μόνοι σας είτε μέσω του εκδοτικού προσπαθείτε να κάνετε την πώληση των βιβλίων σας. Ο δεύτερος τρόπος είναι με υπηρεσίες που λέγονται print on demand και με τις οποίες δε χρειάζεται να πληρώσετε για το αντίτυπό σας, παρά μόνο όταν εκτυπώνετε. Η βασική διαφορά σε αυτές τις δύο υπηρεσίες είναι ότι η πρώτη βγαίνει φθηνότερη στον τελικό καταναλωτή και άρα σας δίνει περισσότερες πιθανότητες πώλησης, ενώ η δεύτερη δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου επένδυση στο αρχικό κεφάλαιο για την εκτύπωση των αντιτύπων, ούτε το ρίσκο να σας μείνουν αντίτυπα στο ράφι, παρόλα αυτά το κόστος είναι πολύ υψηλότερο για να φτάσει τον τελικό καταναλωτή, χωρίς να αυξάνει τα έσοδά σας.

Ενδεικτικά, αν ένα βιβλίο κοστίσει περίπου 2 ευρώ ανά αντίτυπο για την εκτύπωση 100 τεμαχίων με την πρώτη μέθοδο, με print on demand το κόστος θα μπορούσε να είναι πέντε με έξι ευρώ. Με λίγα λόγια, στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσατε να πουλάτε το βιβλίο σας 5 ευρώ και να έχετε έσοδα 3, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να πουλήσετε το βιβλίο σας τουλάχιστον 8 ευρώ και να βγάλετε τα ίδια χρήματα. Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος αποστολής στον τελικό καταναλωτή ξεκινάει από τα 3 ευρώ, τότε το κόστος διαμορφώνεται στα 8 και 11 ευρώ αντίστοιχα. Για αυτό το λόγο συνήθως θεωρώ πιο λογική την πρώτη περίπτωση, δηλαδή να εκτυπώσω 100 τεμάχια και έπειτα να τα διαθέσω στο αναγνωστικό μου κοινό φθηνότερα. Αυτό όμως είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρετε οι ίδιοι, μιας και αν δε διαθέσετε τα αντίτυπα, θα σας μείνουν στοκ στο σπίτι.

Η τρίτη επιλογή είναι να διαθέσετε το βιβλίο σας σε ψηφιακή μορφή αποκλειστικά και να το πουλήσετε μέσω του smashwords. Παρότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι δωρεάν, δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου, μιας και ελάχιστοι Έλληνες αγοράζουν ebooks και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν το smashwords. Το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι είναι η όλη διαδικασία δωρεάν.

Πριν αρχίσω να παρουσιάζω αναλυτικά τις παραπάνω επιλογές, μπορείτε να δείτε στο sff και το παρακάτω νήμα, στο οποίο παρουσιάζονται όλοι οι εκδοτικοί αυτοέκδοσης στην Ελλάδα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Μέχρι στιγμής και όπως θα δείτε και στο νήμα που σας αναφέρω, στην Ελλάδα υπάρχουν ουσιαστικά μόνο δύο υπηρεσίες οι οποίες έχουν πραγματικά νόημα να χρησιμοποιήσουμε και οι τιμές τους συγκρίνονται τρόπον τινά με αυτές του εξωτερικού, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη φθηνότερες.

Η πρώτη πρότασή μου, λοιπόν, είναι το bookoo.gr, μιας και έχει το πιο εύκολο σύστημα για να εκτυπώσετε το βιβλίο σας. Το σύστημα του bookoo.gr αναλαμβάνει τη διαδικασία της σελιδοποίησης στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε θα γλυτώσετε τον πονοκέφαλο να το κάνετε μόνοι σας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να εκτυπώσουμε το βιβλίο μας μέσα από την πλατφόρμα του bookoo.

Αφού μπούμε στο bookoo.gr και συνδεθούμε, θα δούμε πως μεταφερόμαστε στη σελίδα όπου μπορούμε να ακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία και να εκτυπώσουμε το βιβλίο μας. Η όλη διαδικασία είναι απλή και κατανοητή, αλλά στον συγκεκριμένο οδηγό έφτιαξα τα πάντα βήμα-βήμα, ώστε να αποσαφηνίσω κάποιους προβληματισμούς.

Έκδοση Βιβλίου με το Bookoo.gr

Πρώτα πηγαίνουμε στο Bookoo.gr και κάνουμε κλικ στο ΕΙΣΟΔΟΣ. Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο Εγγραφή Νέου Μέλους. Αφού συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας και επιβεβαιώσουμε το email μας, συνδεόμαστε στην πλατφόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε το βιβλίο μας κάνοντας κλικ στο ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ.


Το πρώτο βήμα μας ζητά αν θα επιλέξουμε να δημιουργήσουμε έντυπο, ebook ή και τα δύο. Θα επιλέξουμε μόνο το Έντυπο και μετά κάνουμε κλικ στο Επόμενο που είναι κάτω δεξιά.


Έπειτα επιλέγουμε τύπο Εντύπου. Μιας και το δικό μας είναι Λογοτεχνικό, επιλέγουμε ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ.


Στο επόμενο βήμα μας ζητά τις διαστάσεις. Το συνηθέστερο που βλέπουμε στα βιβλιοπωλεία είναι το 14Χ21, γνωστό σε όλους μας ως paperback ή τσέπης. Οπότε επιλέγουμε 14Χ21 και έπειτα ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.

 

Στο 4ο βήμα επιλέγουμε αν το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του βιβλίου μας θα έχει χρώμα. Μιας και είναι λογοτεχνικό, το πιο πιθανό είναι πως δε θα έχει, οπότε επιλέγουμε το ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ.


Στο πεδίο ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ, βάζουμε πόσες λέξεις είναι το χειρόγραφο μας. Στη δική μου περίπτωση είναι 30.000. Ακόμη και αν κάνετε λάθος, θα διορθωθεί αργότερα.

 

Στο ΧΑΡΤΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ επιλέγουμε το 100ΓΡ/CHAMOIS. Είναι το πιο συνηθισμένο για λογοτεχνικό μιας και διαβάζεται πιο εύκολα. Το χρώμα του είναι ελαφρώς μπεζ και όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά έχουν αυτό τον τύπο. Αν τώρα ήταν π.χ. βιβλίο ασκήσεων, το πιο κατάλληλο θα ήταν τα 120ΓΡ/ΓΡΑΦΗΣ.


Στο εξώφυλλο, επιλέγουμε ΜΑΛΑΚΟ. Εδώ είναι ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι συγγραφείς και νομίζουν ότι το μαλακό εξώφυλλο είναι μαλακό σαν τετράδιο, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το σκληρό είναι ουσιαστικά το σκληρόδετο βιβλίο όπως έχουν οι εγκυκλοπαίδειες. Το μαλακό είναι το συνηθισμένο εξώφυλλο που βλέπουμε στα λογοτεχνικά βιβλία. Πλαστικοποίηση είναι θέμα καθαρά δικής σας επιλογής. Εγώ προτιμώ το ΜΑΤ επειδή χαράσσεται λιγότερο πιο εύκολα σε σχέση με το ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ, αλλά είναι καθαρά δική σας επιλογή και τις σας αρέσει. Έπειτα κάνουμε κλικ στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.


Στη βιβλιοδεσία πάλι είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Εγώ επιλέγω κολλητή, μιας και έτσι είναι τα περισσότερα βιβλία που βλέπουμε στα ράφια, αλλά η ραφτή θεωρητικά είναι πιο ανθεκτική. Έπειτα κάνουμε κλικ στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.

 

Στους τίτλους βάζουμε όλα τα στοιχεία μας, όπως τίτλος του βιβλίου, υπότιτλος (αν έχουμε), την περιγραφή στο οπισθόφυλλο, τα δικά μας στοιχεία κ.λπ. Αφού τα συμπληρώσουμε αυτά, κάνουμε κλικ στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.

 

Στο βήμα με το εξώφυλλο, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα απλό εξώφυλλο μέσα από την εφαρμογή του bookoo ή να ανεβάσουμε το δικό μας. Στη δική μας περίπτωση αυτό που θέλουμε είναι να βάλουμε το δικό μας, οπότε κάνουμε κλικ στο ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ. 


Το παράθυρο αλλάζει και τώρα μπορούμε να ανεβάσουμε το pdf ή το jpg με το εξώφυλλό μας. Σημείωση: Ως εξώφυλλο εννοούμε τα πάντα, όπως για παράδειγμα το μπροστινό μέρος του βιβλίου, τη ράχη, και το οπισθόφυλλο. Αυτό θα πρέπει να μας το έχει φτιάξει ο γραφίστας, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο βήμα και με ποιες προϋποθέσεις.


Αφού το εικαστικό ανέβει και είμαστε έτοιμοι, κάνουμε κλικ στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.


Σε περίπτωση που έχουμε εικονογράφηση στο βιβλίο μας, την ανεβάζουμε και αναφέρουμε πού τοποθετείται.


Στο επόμενο βήμα ανεβάζουμε ΜΟΝΟ το κείμενο και πατάμε ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.

 

Στις πληροφορίες επιλέγουμε τη γλώσσα του βιβλίου, αν είναι κατάλληλο για όλους ή όχι, πόσα αντίτυπα θέλουμε και εισάγουμε το ISBN εφόσον έχουμε εκδώσει. Έπειτα κάνουμε κλικ στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ. 


Είμαστε σχεδόν στο τέλος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαβάσετε το συμβόλαιο και να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης. Έπειτα κάντε κλικ στο ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ.

 


Αφού το κάνετε αυτό, στο πάνω μέρος θα εμφανιστεί το συνολικό κόστος. Κάντε κλικ εκεί και έπειτα θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος το πλήκτρο ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ. Κάνοντας κλικ εκεί, η παραγγελία σας θα εκτελεστεί πληρώνοντας το αντίστοιχο κόστος.


Όπως είδαμε η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, με την προϋπόθεση να έχουμε κάνει την απαραίτητη προεργασία με το εξώφυλλο. Επίσης επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε αν όλα πάνε όπως τα περιμένετε.

Print on Demand έκδοση βιβλίου με το Bookstars.

Θέλω να αναφέρω τη συγκεκριμένη μέθοδο μιας και παραμένει η μόνη ρεαλιστική μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες να δείξω βήμα-βήμα τηνδιαδικασία μιας και είναι μία υπηρεσία την οποία δεν τη χρησιμοποιώ και θα αναλύσω τους λόγους. Πρώτα όμως ας περιγράψουμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία μιας και είναι μία φιλότιμη προσπάθεια. Η λογική του print on demand, όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, είναι να εκτυπώνεις όσα βιβλία χρειάζεσαι. Με λίγα λόγια αν σου έχουν παραγγείλει πέντε βιβλία οι αναγνώστες σου, τα παραγγέλνεις και σου έρχονται στο σπίτι και έπειτα τα διαμοιράζεις.

Σε αυτή τη λογική είναι και το bookstars. Θεωρητικά δεν πληρώνεις κάτι, παρά μόνο το κάθε αντίτυπο, αλλά η υπηρεσία του bookstars διαφοροποιείται ως ένα βαθμό. Συγκεκριμένα αναφέρουν στο site τους ότι έχουν δωρεάν πακέτο και δε χρειάζεται να πληρώσεις κάτι, αλλά είναι απαραίτητο να αγοράσεις 10 τεμάχια. Αν υποθέσουμε τώρα ότι θα πληρώσεις τα 10 τεμάχια γύρω στα 80 με 100 ευρώ και από κει και πέρα το κάθε έξτρα τεμάχιο επιπλέον, γίνεται λιγότερο συμφέρον, μιας και για τις ίδιες σελίδες βιβλίο, στο bookoo, όπως είδαμε και πιο πάνω, θα πάρεις 100 τεμάχια με τα διπλάσια περίπου χρήματα.

Σε περίπτωση λοιπόν που θεωρείται ότι δε θα δώσετε πάνω από 30 με 40 τεμάχια, μπορείτε να πάτε με τη συγκεκριμένη λύση.

Έκδοση Βιβλίου με το Smashwords

Το smashwords απευθύνεται σε όσους θέλουν να φτιάξουν ένα e-book και να το διαθέσουν σε διάφορους διανομείς όπως το apple & google books. Για να πω την αλήθεια μόνο μία φορά χρησιμοποίησα τη συγκεκριμένη υπηρεσία για αγγλικό μου βιβλίο. Γενικά δεν έχω ακούσει Έλληνες να κάνουν σοβαρές πωλήσεις από το συγκεκριμένο μέσο. Το πιο πιθανό είναι ότι θα ανεβάσετε το βιβλίο σας και θα έχετε το πολύ καμιά δεκαριά πωλήσεις. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που θέλετε να διαθέσετε το βιβλίο σας και σε ηλεκτρονική μορφή, είναι η καλύτερη επιλογή μιας και μπορείτε να το κάνετε δωρεάν, ενώ άλλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το bookoo.gr, σας χρεώνουν. Από τη στιγμή που δε σας κοστίζει κάτι, γιατί να μην το κάνετε επομένως μιας και είναι πραγματικά δωρεάν…

Το πρώτο βήμα που θα σας ζητηθεί να κάνετε είναι να εγγραφείτε στην πλατφόρμα. Η εγγραφή γίνεται στο συγκεκριμένο link

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγγραφής, η δημοσίευση του έργου σας μετά είναι παιχνιδάκι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδεθείτε στην πλατφόρμα και να κάνετε κλικ στο publish

Μπροστά σας εμφανίζεται η παρακάτω σελίδα με όλα τα βήματα που θα ακολουθήσετε, για να ανεβάσετε το βιβλίο σας. Η πλατφόρμα είναι πραγματικά ότι πιο απλό έχω συναντήσει στον χώρο της αυτοέκδοσης και μέσα σε πέντε λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε το χειρόγραφό σας. Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε το χειρόγραφό σας σε αρχείο του microsoft word (docx) ή epub.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος! Μέσα από τον συγκεκριμένο οδηγό θα πρέπει να έχεις αποκτήσει μέχρι τώρα κάποιες βασικές δεξιότητες, όπως το να αναγνωρίζεις τι πρέπει να προσέξεις σε ένα συμβόλαιο, να αποφεύγεις τις κακοτοπιές, να θέσεις τα θεμέλια για τη δική σου συγγραφική πλατφόρμα και πώς να εκτυπώσεις και να διαθέσεις το βιβλίο σου στο αναγνωστικό κοινό.

Κλείνοντας αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η διαδικασία της συγγραφείς και διαθέσεις των βιβλίων έχει τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω παρακολούθησες το συγκεκριμένο μάθημα και τώρα είναι η σειρά μου να με αξιολογήσεις. Καθότι ο συγκεκριμένος οδηγός προσαρμόζεται κατά περιόδους ανάλογα με αυτό που ζητάτε εσείς οι μαθητές, θα ήθελα να συμπληρώσεις το παρακάτω ερωτηματολόγιο ώστε να με βοηθήσεις να εμπλουτίσω τον οδηγό και να τον κάνω καλύτερο για τους επόμενους.

Για μία ακόμη φορά σε ευχαριστώ και πάλι πού ήσουν μέρος όλης της διαδικασίας!

 

 Άλεξ Ίτσιος

Επιμέλεια: Μαρία Παπαθεοδώρου