Συνέντευξη με τη Γεωργία Καλαμαρά

«Τρία.

Ο πόνος διαπερνάει τη σπονδυλική μου στήλη.

Δύο.

Αισθάνομαι λες και θα ξεκολλήσουν όλα μου τα σωθικά, θα πολτοποιηθούν και θα βρουν διέξοδο από το στόμα και τα ρουθούνια μου.

Ένα.

Η καρδιά μου εκρήγνυται στον ύστατο παλμό, το κορμί μου σπαρταράει και βουλιάζει κενό στο στρώμα. Είμαι πλέον μια μαύρη άυλη μάζα που τρυπάει την επιδερμίδα της σάρκας μου και ξαμολιέται στον περιβάλλοντα χώρο από το μέρος της καρδιάς.

Αυτή είναι η γνώριμη διαδικασία του θανάτου μου».


Ο Σεραφίν Λόμπο, ιδιωτικός ερευνητής στη Μαδρίτη, έχει ένα θανάσιμο μυστικό: βιώνει καθημερινά τη νεκρανάσταση. Κι αυτό γιατί είναι ήμισυς: μισός θνητός και μισός δαίμονας. Έχοντας χτίσει το προφίλ του μικροβιοφοβικού, καταφέρνει να επιβιώσει στη γη και νιώθει ευτυχισμένος. Ώσπου γνωρίζει την Μπελέν. Τότε ο κόσμος του καταρρέει. Η ευτυχία μετατρέπεται στην απόλυτη δυστυχία και η κατάρα που τον ακολουθεί εκ γενετής θεριεύει.

Πόσο εφικτή είναι η διαβίωση σε έναν κόσμο όπου η αφή έχει πρωτεύοντα ρόλο; Ευχή ή κατάρα ο έρωτας; Αξίζει τελικά κάποιος να ζει σαν ήμισυς;



Η Γεωργία Καλαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Πολλά διηγήματά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κυκλοφορούν σε ανθολογίες (13 συνολικά) από ποικίλες εκδόσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (δημοκρατία, Η ΓΝΩΜΗ) και σε λογοτεχνικά περιοδικά (Λογοτεχνικό Δελτίο, ΚΕΦΑΛΟΣ). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα και διήγημα, σεμινάρια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς επίσης και σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένων. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί η ανθολογία «Βρόχος» όπου φιλοξενείται η συγγραφική της συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργο Δάμτσιο. Οι «Φεγγαροφύλακες» (εκδόσεις Γράφημα) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα επικής φαντασίας. Το εν λόγω μυθιστόρημα ενέπνευσε τη metal μπάντα Silent Vortex η οποία συνέθεσε το τραγούδι «Moonkeepers». Η νουβέλα «Ήμισυς» είναι το δεύτερο προσωπικό της έργο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 


 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Ο «Ήμισυς» είναι ένα βιβλίο φαντασίας που όμως έχει πολλά κοινωνικά στοιχεία. Εστίασα στην επαναλαμβανόμενη νεκρανάσταση του ήρωα και του έδωσα να κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο: να στερείται την αίσθηση εκείνη που θεωρώ πως είναι η βασικότερη όλων, η αφή. Δεν είναι όμως ότι δεν διαθέτει καθόλου αυτή την αίσθηση, είναι ότι απαγορεύει ο ίδιος στον εαυτό του να αγγίζει, γιατί κάθε του άγγιγμα αποφέρει δυσάρεστες συνέπειες στους θνητούς. Κι επειδή τους αγαπά, τους προστατεύει. Για λίγο νομίζει πως έχει βρει τις ισορροπίες του και νιώθει ευτυχισμένος. Όμως τα πάντα ανατρέπονται όταν εμφανίζεται ο απρόβλεπτος παράγοντας: ο έρωτας. 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Τα πάντα γύρω αποτελούν έμπνευση για μένα αρκεί να έχω σε εγρήγορση τις πέντε αισθήσεις μου. Η συγκεκριμένη ιστορία προϋπήρχε ως διήγημα το οποίο φιλοξενείται σε ανθολογία, και ένιωθα ότι ο ήρωας ήθελε να μοιραστεί περαιτέρω πράγματα για τη ζωή του. Έτσι, άνοιξα τα αυτιά και την καρδιά μου και κατέγραψα όσα μου εμπιστεύτηκε. Το πλέον ανατριχιαστικό είναι ότι δυο χρόνια αργότερα που εξέδωσα την ιστορία, διαπίστωσα πόσο επίκαιρη είναι. 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και να μη φοβάμαι.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αγαπώ το μυστήριο, την περιπέτεια, τη φαντασία και τα αστυνομικά και συνήθως επιλέγω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ή ένα θρίλερ (ψυχολογικό και μη) για να διαβάσω. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω τα υπόλοιπα είδη. Κάπως αντίστοιχες είναι και οι επιλογές μου όταν γράφω. Προσπαθώ να εντάξω στην πλοκή το μυστήριο, την ανατροπή, την αγωνία και ενίοτε παντρεύω τα είδη μεταξύ τους. Για παράδειγμα στον «Ήμισυ» υπάρχει και το κοινωνικό και το ερωτικό στοιχείο αλλά και η φαντασία.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Μα δεν γίνεται να επιλέξω μονάχα ένα. Τα πάντα είναι σημαντικά όταν θες να πεις μια ιστορία. Αρκεί ο καθένας να έχει τόσο χώρο όσο χρειάζεται προκειμένου να παρουσιάσει τον εαυτό του και τα οποιαδήποτε κίνητρά του.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από πολύ μικρή. Θυμάμαι ότι έγραφα στο δημοτικό εκθέσεις για ζώα που μιλούσαν και μπλέκονταν σε περιπέτειες. Λίγο αργότερα, στο γυμνάσιο, έγραψα μια μικρή ανατριχιαστική ιστορία για έναν δολοφόνο. Σταδιακά πειραματίστηκα και με την ποίηση. Όμως με κέρδισε η συγγραφή.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Δυστυχώς πάλι δεν γίνεται να επιλέξω μονάχα ένα, αφού είναι αναγκαίο τόσο το ταλέντο όσο και η φαντασία που σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά θα δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

8.    Γιατί γράφεις;

Γιατί με γαληνεύει. Και γιατί μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία νιώθω πως βελτιώνομαι ως προσωπικότητα.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Δύσκολη ερώτηση. Υπάρχει πληθώρα βιβλίων που είναι αξιόλογα και θα τα πρότεινα ανεπιφύλακτα, και φυσικά τα γούστα των αναγνωστών ποικίλλουν. Έτσι θα στραφώ στην ασφαλή επιλογή της κλασικής λογοτεχνίας και στους αναγνώστες θα πρότεινα το αγαπημένο μου και πάντα επίκαιρο βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων». Στους δε συγγραφείς δεν θα πρότεινα μονάχα ένα βιβλίο αλλά πολλά, καθώς όλα τα βιβλία δεν διαβάζονται απλώς αλλά μελετιούνται και οι συγγραφείς καλούνται να τα μελετούν για να βελτιώνονται.   

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Προς το παρόν έχω ήδη ένα ψυχολογικό θρίλερ που αναμένω να πάρει τη θέση του στα ράφια των βιβλιοπωλείων κι ελπίζω και στις καρδιές των αναγνωστών. Ταυτόχρονα δουλεύω ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που ακόμη είναι σε εξέλιξη και το οποίο δεν είναι αποκλειστικά δικό μου (δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερα!).

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω του προσωπικού μου προφίλ στο facebook

Του προφίλ μου στο instagram με όνομα georgia.kalamara

Μέσω e-mail: g_kalamara@yahoo.gr

 

Ευχαριστώ θερμά, Moonlight Tales, για την όμορφη κουβέντα μας! Να είστε πάντα δημιουργικοί και να σημειώνετε επιτυχίες.