Συνέντευξη με τον Χρήστο Θ. Παπαδημητρίου

Βεργίνα 1977. Λίγες ώρες πριν ο Μανόλης Ανδρόνικος εισέλθει σε έναν μέχρι τότε ασύλητο ταφικό θάλαμο ένας αρχαιοκάπηλος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τον προφταίνει και παίρνει στα χέρια του τον μεγαλύτερο θησαυρό της ιστορίας καλύπτοντας ταυτόχρονα επιδέξια τα ίχνη του.
Μια αδυσώπητη καταδίωξη ξεκινά, καθώς ο θησαυρός γίνεται παγίδα θανάτου για τον κάτοχό του και ένα δαιδαλώδες δίκτυο εγκληματιών προσπαθεί να αποκτήσει το πολυπόθητο εύρημα που εξαφανίζεται για μια ακόμη φορά.
Ο επιθεωρητής Ζακέ καλείται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανίχνευσης του θησαυρού και αναζήτησης των χαμένων μυστικών του ταφικού μνημείου. Ο φιλέλληνας αστυνομικός θα βρεθεί μπροστά στο μεγαλύτερο αίνιγμα της ιστορίας. Καλούμενος να κάνει το καθήκον του και προσπαθώντας να αντισταθεί σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, ο Πολ Ζακέ θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πάρει γενναίες αποφάσεις, στην προσπάθειά του να φέρει πανάρχαια μυστικά στο φως…


Ο Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το1974. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος της ΡΑΣ, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, στο οποίο πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, και διδάκτορας δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει δύο νομικά συγγράμματα –για το κοινοτικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο– και πενήντα επιστημονικές μελέτες σε έγκριτα νομικά περιοδικά. Στον κόσμο της λογοτεχνίας μυήθηκε το 2008, με το μυθιστόρημα Το τέλος του Γ.Σ. Μπαχ. Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στον χώρο των εκδόσεων και συνεργασία με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους, πλέον το συγγραφικό έργο του απαρτίζεται από επτά μυθιστορήματα και δύο ποιητικές συλλογές. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Ο ήχος των Ορίων, κυκλοφόρησε το 2021 από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Η επιρροή του κοινοτικού δικαίου στη δικαστική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 2002.
Το τέλος του Γ.Σ. Μπαχ, μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2008.
Ημιτελής εκτέλεση, μυθιστόρημα, Λιβάνης, 2009.
Θανάσιμος Έρωτας, ποιητική συλλογή, Ιωλκός, 2011.
Αντεστραμμένη κλεψύδρα, ποιητική συλλογή, Ιωλκός, 2012.
Τρόποι διείσδυσης του ευρωπαϊκού δικαίου στην εθνική έννομη τάξη, Π. Ν. Σάκκουλας, 2013.
Αρχική θεωρία, Ιωλκός, 2014.
Έγκλημα χωρίς δολοφόνο, Μεταίχμιο, 2016.
Αντίστροφη μέτρηση, Διάπλαση, 2019.
Παγίδα θανάτου για τον επιθεωρητή Ζακέ, Νεφέλη, 2020.
Ο ήχος των ορίων, Ελκυστής, 2021.

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το μυθιστόρημα ο ήχος των Ορίων είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία και δη, με συγκεκριμένες αναφορές στον τόπο ταφής του Μ.Αλεξάνδρου και τα μυστικά της Βεργίνας.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Από παιδί με συνάρπαζε η ιστορία του μεγαλύτερου στρατηλάτη που γνώρισε ο κόσμος και του μυστηρίου του τάφου του. Μέσα από ένα περιπετειώδες σκηνικό ήθελα να καταδείξω τη μαγεία της προσπάθειας ανεύρεσης του τάφου.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Θα τον συμβούλευα να βυθιστεί στην ιστορία και να γυρίσει στις μαγικές στιγμές που βίωσε ο Ανδρόνικος το 1978 όταν μπήκε στον τάφο του Φιλίππου, και να ξεχάσει εντελώς που ζει σήμερα.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Λατρεύω τα ιστορικά και τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Μεγάλωσα αγκαλιά με τον Σέρλοκ Χολμς, τον Πουαρό και τον Μαιγκρε!

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Πιο σημαντικό σε μια ιστορία είναι σίγουρα ο ανταγωνιστής. Αυτός είναι πάντοτε απρόβλεπτος!

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Έγραφα ποιήματα από παιδί. Το πρώτο μου μυθιστόρημα το έγραψα στα 28 μου.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Αναμφίβολα η φαντασία!

8.    Γιατί γράφεις;

 Κάθε φορά που γράφω εισέρχομαι σε ένα σκοτεινό αλλά μαγικό σύμπαν και φεύγω από τη σάρκα μου. Ταξιδεύω σε άλλη διάσταση.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

 Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας είναι το The end of the affair του Γκράχαμ Γκριν. Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε αναγνώστης είναι η Ασκητική του Καζαντζακη.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

 Περισσότερες περιπέτειες και σκοτεινές αστυνομικές ιστορίες σε μαγευτικά τοπία και μια αέναη προσπάθεια περιγραφής της ανθρώπινης ψυχής.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

 Μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και δη της σελίδας μου στο Facebook.