Παρουσίαση Βιβλίου - Ο Ήχος των Ορίων

Βεργίνα 1977. Λίγες ώρες πριν ο Μανόλης Ανδρόνικος εισέλθει σε έναν μέχρι τότε ασύλητο ταφικό θάλαμο ένας αρχαιοκάπηλος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τον προφταίνει και παίρνει στα χέρια του τον μεγαλύτερο θησαυρό της ιστορίας καλύπτοντας ταυτόχρονα επιδέξια τα ίχνη του.
Μια αδυσώπητη καταδίωξη ξεκινά, καθώς ο θησαυρός γίνεται παγίδα θανάτου για τον κάτοχό του και ένα δαιδαλώδες δίκτυο εγκληματιών προσπαθεί να αποκτήσει το πολυπόθητο εύρημα που εξαφανίζεται για μια ακόμη φορά.
Ο επιθεωρητής Ζακέ καλείται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανίχνευσης του θησαυρού και αναζήτησης των χαμένων μυστικών του ταφικού μνημείου. Ο φιλέλληνας αστυνομικός θα βρεθεί μπροστά στο μεγαλύτερο αίνιγμα της ιστορίας. Καλούμενος να κάνει το καθήκον του και προσπαθώντας να αντισταθεί σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, ο Πολ Ζακέ θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πάρει γενναίες αποφάσεις, στην προσπάθειά του να φέρει πανάρχαια μυστικά στο φως…

 

Πιάνω, που λέτε, στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, διαβάζω για αρχαιοκαπηλία και ασύλητο τάφο και λέω οχ! Δεν είναι καθόλου το στυλ μου τέτοια βιβλία και μάλιστα φοβήθηκα πως θα διαβάσω περισσότερο για θεωρίες συνωμοσίας παρά για οτιδήποτε άλλο. Δε θα μπορούσα να διαψευστώ περισσότερο! Ο ήχος των Ορίων ήταν για μένα μια μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη. 

Ας τα πάρω από την αρχή. 

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή (έτος 323 π.Χ., καμπανάκια ήδη στα αυτιά μας), βρισκόμαστε στο έτος 1977 στη Βεργίνα, όπου η αρχαιολογική ομάδα ανακαλύπτει έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο. Ο ενθουσιασμός και οι ελπίδες μεγάλες. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, εξαιτίας των πολλών οπτικών, ο αναγνώστης βρίσκεται στην προνομιακή θέση να γνωρίζει μια κρίσιμη πληροφορία που όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες στο βιβλίο αγνοούν. Μέσα στον τάφο βρίσκεται ένα κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας, τόσο χρηματικής όσο και ιστορικής, που όμως εξαφανίζεται πριν καν ανακαλυφθεί. Μονάχα ένας άντρας ξέρει τι κρυβόταν στον τάφο, αυτός που τύλιξε τη λάρνακα σε μια βρόμικη κουβέρτα πριν την κρύψει στο αυτοκίνητό του και γίνει καπνός. Όλο το βιβλίο είναι ένα κυνηγητό στα τυφλά, αφού παρά τις ελπίδες, κανείς δεν ξέρει τι πρακτικά υπήρχε στον τάφο ή πού βρίσκεται τώρα. Ένας χαρισματικός ερευνητής καταφθάνει στην Ελλάδα, με την ελπίδα να ρίξει φως στο μυστήριο.

Μια γρήγορη αστυνομική περιπέτεια, που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται στην ανθρώπινη φύση, που βάζει τα χρήματα πριν τον πατριωτισμό, την ηθική και την ίδια τη ζωή. Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που δεν κουράζει καθόλου τον αναγνώστη, με προσεγμένη γλώσσα, μπόλικες ανατροπές και μυστήριο. 


Έλενα Παπαδοπούλου