Συνέντευξη με τον Γιώργο Βαγγελάκη

Η πρώτη ανάσα, η πρώτη στιγμή στον κόσμο αυτόν... Πνοή που χαρίζει ζωή. Έκτοτε, ακολουθούν 
πολλές... χιλιάδες, μυριάδες, μακρόσυρτη αλυσίδα. Μικρές, μεγάλες, σύντομες μα και βαθιές, οι ανάσες που παίρνουμε είναι τα βήματα της ζωής που κάνουμε. Κάθε βήμα και μια ανάσα, κάθε ανάσα κι ένα βήμα. Βήματα λουσμένα στο ασημένιο φως του φεγγαριού, στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου, παραδομένα στη ζάλη του έρωτος. Βήμα γοργό, οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν. Παράπονο; Στεναχώρια; Ένας κόμπος στον λαιμό, μα οι ανάσες συνεχίζουν... Πάντα, θα συνεχίζουν και θα δίνουν πνοή στ’ όνειρά μας, στην ίδια μας της ζωή.
Το «τη ζωή μετράω σε ανάσες» είναι το τρίτο λογοτεχνικό πόνημα του συγγραφέα. Πρόκειται για μία συλλογή 43 ποιημάτων, που προσεγγίζουν στιγμές της καθημερινότητας, μα και στιγμές περισυλλογής με το εγώ μας – ατομικό και συλλογικό–, στιγμές βαθύτερης πνευματικής αναζήτησης, στοχασμού και προβληματισμού, με απώτερο σκοπό ένα ταξίδι των αισθήσεων.



Γεννήθηκα στη μικρή παραθαλάσσια πόλη της Πρέβεζας, ένα πρωινό προχωρημένου φθινοπώρου στα μέσα της δεκαετίας του 80’. Σπούδασα Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης και μέχρι σήμερα είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών· αμφότερα στο πεδίο της εκπαίδευσης που τόσο αγαπώ κι υπηρετώ. Πρώτη μου εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας αποτέλεσε το βιβλίο Ημερολόγιο Σκέψεων, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014 από τις εκδόσεις Bookstars. Τρία χρόνια αργότερα (2017) έγινε το δεύτερο βήμα, με το έργο Μια Ματιά από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Το 2020, παρότι ήταν μία ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, έφερε την έκδοση του βιβλίου Τη ζωή μετράω σε... Ανάσες με τη στήριξη των εκδόσεων Πηγή.





Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το “Τη ζωή μετράω σε... ανάσες” είναι το τρίτο μου λογοτεχνικό έργο, μία ποιητική συλλογή 43 ποιημάτων. Ποιήματα για τη ίδια τη ζωή͎· ένας ύμνος στο μεγαλείο αυτής, με τα καλά, τα δύσκολα μα και τα όμορφα. Μια βουτιά στα άδυτα της σκέψης και της ίδιας μας της ψυχής που ταλανίζεται καθημερινά κι αδιαλείπτως. Πρόκειται για μια σειρά ποιημάτων μικρών σε έκταση κατα γενική ομολογία, δοσμένων με τρόπο απλό και λόγο μεστό, καθώς απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Η γραφή για μένα είναι κάθε φορά ένα μικρό ταξίδι· ταξίδι στις βαθύτερες σκέψεις μου, στα συναισθήματα που γεννιούνται κάθε φορά με αφορμή οτιδήποτε βλέπω, αγγίζω, ακούω ή ζω. Δεν υπάρχει επομένως κάτι συγκεκριμένο που να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Αν πρέπει να το συγκεκριμενοποιήσουμε μπορούμε να πούμε πως είναι η στιγμή, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στου χρόνου το πέρασμα και τα αποτυπώματα που αφήνει μέσα μας.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Η συμβουλή που θα έδινα θα ήταν να είμαι ειλικρινής με αυτά που γράφω, πρώτιστα σε μένα και μετά στους αναγνώστες μου. Η ειλικρίνεια της σκέψης καθώς και το μοίρασμα του συναισθήματος είναι το α και το ω στη γραφή μου. Αυτό κάνω σήμερα, αυτό θα συμβούλευα και το νεότερο εαυτό μου.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Γράφω ποίηση, ίσως κάποια στιγμή γεννηθεί η ανάγκη να εκφραστώ με τρόπο διαφορετικό, μέσα από ένα άλλο είδος λογοτεχνικό, θα δείξει. Ως προς τα αναγνώσματά μου, διαβάζω ποίηση σαφώς αλλά δεν περιορίζομαι εκεί. Μου αρέσουν πολύ τα ιστορικά μυθιστορήματα, οι ιστορίες μυστηρίου και τα κοινωνικά μυθιστορήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα μπορούμε να πούμε.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Ο καθένας παίζει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση μιας ιστορίας. Το ζήτημα είναι που θέλει ο καθένας να δώσει την προσοχή του, να εστιάσει. Στην ποίηση αυτό δεν υπάρχει και ίσως αυτή η ελευθερία είναι που με γοητεύει σε αυτή.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο διαπιστώνω πως πάντα αρεσκόμουν να εκφράζομαι μέσα από τον γραπτό λόγο, από μικρή ηλικία. Μπορεί αυτά που έγραφα να μην είχαν κάποια λογοτεχνική αξία αλλά για μένα ήταν ένας τρόπος να αποφορτίζομαι, να αποτινάζω από πάνω μου το βάρος των σκέψεων και των συναισθημάτων. Θα μου πεις, τι βάρος μπορεί να φέρει ένας έφηβος; Πολύ μεγάλο βάρος, πίστεψε με. Το βλέπω και στα σημερινά παιδιά το βάρος αυτό, ίσως πολύ μεγαλύτερο καθώς μεγαλώνουν σε μία κοινωνία τόσο διαφορετική, με τόσα ερεθίσματα και τόσες προσλαμβάνουσες.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Νομίζω πως είναι ένας μαγικός συνδυασμός όλων αυτών. Θα μου πεις, ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν τα κλισέ. Δεν μπορεί να είναι ένας μόνο παράγοντας διαμορφωτής μιας συνθήκης. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα που δουλεύει σκληρά να γράψει ένα καλό βιβλίο όταν στερείται ικανότητας αλλά και δημιουργικής σκέψης; Ή και το αντίστροφο. Δεν γινεται! Το κάθε κομμάτι είναι σημαντικό. Τα μικρά αυτά κομμάτια ενώνονται και οδηγούν στην εκπλήρωση του τελικού στόχου, είτε αυτό λέγεται καλό βιβλίο είτε οτιδήποτε άλλο.


8. Γιατί γράφεις;


Γράφω από μία εσωτερική ανάγκη· αυτή με ωθεί να εκφράζω σκέψεις, συναισθήματα, να τα επικοινωνώ, να τα μοιράζομαι με ανθρώπους εκεί έξω που έχουν την ανάγκη να ακούσουν. Γράφω γιατί μέσα από τα γραπτά μου θέλω να αφυπνώ συνειδήσεις, να προβληματίζω και να ωθώ τον αναγνώστη μου σε δράση κι αντίδραση.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Δεν υπάρχουν πρέπει στην τέχνη. Ο καθένας, είτε δημιουργός, είτε αναγνώστης οφείλει να διαβάζει πράγματα που τον ευχαριστούν, που μιλάνε μέσα του· κείμενα που τον βοηθούν να εξελίσσεται σε προσωπικό επίπεδο και που αναδύουν τις πτυχές του εαυτού του που αλλιώς θα έμεναν για πάντα στην αφάνεια. Πως μπορεί κάποιος να το πετύχει αυτό; Αφήνοντας το μυαλό του ελεύθερο, μακριά από νόρμες κι ακούγοντας το ένστικτό του.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Πολλά, μπορεί και τίποτα. Προς το παρόν έχω την προσοχή μου στραμμένη στις Ανάσες, που
κυκλοφόρησαν σε μία χρονική στιγμή αρκετά δύσκολη και δεν έχω καταφέρει να το επικοινωνήσω το βιβλίο όπως θα ήθελα. Συνεχίζω παράλληλα γράφω κι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε μία τέταρτη συλλογή ποίησης, που απ’ όσο φαίνεται μέχρι ώρας θα έχει πολλά να πει...


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μπορεί κάποιος να με αναζητήσει στον κόσμο των social media πανεύκολα. Στο Facebook και στο Instagram. Επίσης, αν κάποιος δεν διαθέτει λογαριασμό στα μέσα αυτά, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email στο gvangelakis@gmail.com