Συνέντευξη με τον Γιώργο Χατζηκυριάκο

«Όχι, φιλαράκο. Δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτό είναι το σπίτι μου πια».

Μακριά από τα τσιμέντα της Αθήνας, ανάμεσα στην Καραβούπολη και στη Θάλασσα του Βασιλιά Ψαρά, υπάρχει η Άνυα, μια παραλία που έχει πάντα καλοκαίρι. Και θα ήταν πολλά τα πράγματα που θα έκανε εκεί ο νεαρός Ορφέας αν περνούσε τις διακοπές με τον πατέρα του, τον Γλάρο που νίκησε τον Μεγάλο Λύκο. Θα έκανε σκανδαλιές με τους πιο τρελούς φίλους, θα αποκτούσε ένα τοτέμ-προστάτη, θα ερωτευόταν μια Ξωτικιά τη νύχτα της πανσελήνου και θα καβγάδιζε με Λυκάνθρωπους για χάρη όμορφων κοριτσιών σε μια ξεχασμένη ντισκοτέκ. Θα έψαχνε για Γοργόνες στο χάραμα, για φαντάσματα στο Δάσος του Μεσημεριού και για μονοπάτια που οδηγούν στο Απαγορευμένο Βουνό. Ή μπορεί απλώς να τεμπέλιαζε ολημερίς στη θάλασσα και το βράδυ να έπαιζε κιθάρα πλάι στη φωτιά μαζί με την παρέα του, τον Ορέστη, τις Τρίδυμες και τα άλλα παιδιά.

Όμως τι κρίμα. Ο Ορφέας δεν είναι στην Άνυα. Περνά το καλοκαίρι στην Αθήνα, στον καύσωνα και στο φροντιστήριο, χωρίς παρέα και χωρίς διακοπές, ενώ η μητέρα του ετοιμάζεται να παντρευτεί τον πιο ανυπόφορο τύπο που θα μπορούσε να έχει κανείς για πατριό.

Μα ένα απόγευμα του Ιούλη καταφθάνει ο Τρελός Ιρλανδός, για έναν και μόνο σκοπό: να πάρει τον Ορφέα και να τον ταξιδέψει στη μακρινή Άνυα. Και εκεί, στο τέλος του απίθανου αυτού ταξιδιού, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και οι διακοπές ξεκινούν σε ένα πραγματικά αξέχαστο καλοκαίρι γεμάτο γκάφες, περιπέτειες και δοκιμασίες έτοιμες να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Άνυα. Μια χιουμοριστική περιπέτεια επικών διαστάσεων που συνδυάζει τη λογοτεχνία του φανταστικού με το ελληνικό καλοκαίρι και τις νεανικές διακοπές. Ένας ύμνος για τη φιλία, την ελευθερία, τη φαντασία, τη νοσταλγία, τις τρέλες της εφηβείας και τα καλοκαιρινά φλερτ.



Ο Γιώργος Χατζηκυριάκος γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Υποκριτική με υποτροφία στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος. Έχει παίξει στο θέατρο και στην τηλεόραση (Σασμός, Ήρωες του 1821) και στην ταινία-ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη “Η Φλόγα της Επανάστασης” στο ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Εκτός από ηθοποιός έχει εργαστεί σε διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ των άλλων ως βιβλιουπάλληλος, ραδιοφωνικός παραγωγός, dj, ξεναγός, ανιματέρ και εκπαιδευτής Jedi για λογαριασμό της Disney Hellas. Έχει γράψει μυθιστορήματα φαντασίας, τρόμου και παραμύθια για παιδιά, με πιο γνωστό το "Τραγούδι του Χρόνου". Το 2015 η θεατρική κωμωδία του "The Irish Bastard!" απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 1o Athens Comedy Festival. Το 2016, το διήγημα του "Η Πασαχού" κέρδισε την πρώτη θέση στον λογοτεχνικό διαγωνισμό "Κόρες της Νύχτας" του Diavasame.gr και των εκδόσεων Night-Read. Την ίδια χρονιά το "Ταξίδι του Βάρδου" κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας του στο διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα ΙΙ. To 2021 το βιβλίο του “Άνυα – Το Κάλεσμα της Ακτής” βρέθηκε στην νικητήρια τριάδα και τιμήθηκε με βραβείο Everlies στην κατηγορία Καλύτερο Μυθιστόρημα Φαντασίας Έλληνα Συγγραφέα. Ιστορίες του όπως “Η Ξένη” και “Η Αναζήτηση του Γερο-Δεκέμβρη” έγιναν podcasts σε ραδιοφωνικές εκπομπές από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Άρθρα του για το Φανταστικό έχουν δημοσιευτεί στο Will o' Wisps του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Γράφει ιστορίες εμπνευσμένες από την μουσική, την μυθολογία, τις λαικές παραδόσεις, τα Χριστούγεννα, το Halloween, το καλοκαίρι και τον Πειραιά.



Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το Άνυα – Το Κάλεσμα της Ακτής είναι μια καλοκαιρινή περιπέτεια φαντασίας με πολύ χιούμορ, νοσταλγία και επικά στοιχεία. Συχνά το ονομάζω “summerpunk” μιας και εξιστορεί τις επισοδειακές διακοπές ενός νεαρού “αλητάκου” του Ορφέα και της τρελοπαρέας του σε μια μαγική παραλία. Ο ήρωας είναι ένας ατίθασος δεκαπεντάχρονος, παιδί χωρισμένων γονιών, που αφήνει πίσω του την Αθήνα για να ταξιδέψει στην μυθική Αρκαδία όπου ο πατέρας του έχει φτιάξει μια χίπικη κοινότητα στην παραλία της Άνυας. Την παραλία την διεκδικεί ένα γειτονικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου μεταφορφώνονται σε λύκους τα βράδια με πανσέληνο. Με αυτούς θα μπλέξει ο Ορφέας χωρίς να γνωρίζει τίποτα για το μυστικό τους. Παράλληλα θα ερωτευτεί μια ξωτικιά για χάρη της οποίας θα βρεθεί μπλεγμένος σε διάφορες δοκιμασίες. Η ιστορία ολοκληρώνεται στο δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Η Καρδιά του Αυγούστου” που θα κυκλοφορήσει φέτος.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Σίγουρα η μεγαλύτερη έμπνευση ήταν το καλοκαίρι σαν εποχή. Ή μάλλον όχι τόσο σαν εποχή αλλά σαν κατάσταση. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί που έχουμε τη θάλασσα τόσο κοντά μας και χιλιάδες μέρη για να περάσουμε όμορφες και αξέχαστες διακοπές. Για εμένα κάθε καλοκαίρι ήταν και μια νέα περιπέτεια, ειδικά στα χρόνια της εφηβίας. Μπορεί να μην συναντησα γοργόνες, ξωτικά, λυκάνθρωπους και μαγικά νησιά μα σίγουρα όλα αυτά θα μπορούσαν να χωρέσουν στα μπάνια, στα κάμπινγκ, στα πανηγύρια, στα ταξίδια, στα βράδια που ανάβαμε φωτιές στην παραλία και σε όσα έχω να θυμάμαι από εκείνες τις διακοπές. Έπειτα, αναρωτιώμουν γιατί κανένας συγγραφέας του φανταστικού δεν είχε καταπιαστεί με το συγκεκριμένο θέμα. Ήταν μια ευκαιρία να τοποθετήσω την ηρωική φαντασία σε ελληνικό πλαίσιο, οικείο και ευχάριστο. Το απότελεσμα βρήκε αρκετά σουρεαλιστικό και διασκεδαστικό και φάνηκε από τις θετικές κριτικές που πήρε αλλά και από το βραβείο κοινού Everly της κατηγορίας του. Πολλοί αναγνώστες θυμήθηκαν τα καλοκαίρια των παιδικών τους χρόνων ενώ οι ανήλικοι βρήκαν μια ιστορία παραείστικη και με μπόλικη φαντασία. Αλλά πέρα από αυτά στοιχεια το Άνυα μίλησε για πολλούς κοινωνικούς προβληματισμούς που απασχολούν και μεγάλους και μικρούς στο σήμερα. Ναι, ήθελα να γράψω μια ιστορία διασκεδαστική και μαγική που να ταξιδεύει τους αναγνώστες και να τους συντροφεύει στις διακοπές τους, αλλά ήθελα και να μιλήσω για το θέμα της διαφορετικότητας, της οικογένειας, του ρατσισμού και της αποδοχής.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Να μην πάρω τίποτα στα σοβαρά. Θα γλίτωνα από πολλές απαγοητεύσεις που συνάντησα στην πορεία, ειδικά τον πρώτο καιρό που η μία πόρτα έκλεινε πίσω από την άλλη. Να κρατάω backup γιατί οι υπολογιστές χαλάνε και τα αρχεία χάνονται. Να κάνω υπομονή.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Διαβάζω κυρίως Ιστορικό Μυθιστόρημα, Ηρωική Φαντασία, Λογοτεχνία Τρόμου, Θέατρο και πολλά παιδικά. Μου αρέσει να γράφω διασκεδαστικές ιστορίες κυρίως φαντασίας για κάθε ηλικία. Γράφω και ιστορίες τρόμου ή τουλάχιστον κάτι που να έχει μέσα το Παράδοξο κι ας μην είναι απαραίτητα τρομαχτικό.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Οι δευτερεύοντες. Αυτοί κλέβουν την παράσταση. Είναι οι άνθρωποι μας, οι φίλοι, οι συγγενείς και ξένοι που μας βοηθούν. Πάντα τους αγαπούσα αυτούς τους ήρωες.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Στην Γ Δημοτικού έφτιαχνα μικρά κόμιξ και τα χάριζα στους συμμαθητές μου. Ένα χρόνο μετά, όταν ειδα τα “Γκρέμλινς” άρχισα να γράφω μια παρόμοια περιπέτεια. Μετά το πήρα λίγο πιο σοβαρά, όσο πιο σοβαρά μπορεί δηλαδή ένα παιδί 11 χρονών να πάρει τη συγγραφή ενός βιβλίου. Αλλά ναι, συνέχιζα να γράφω εκείνη την ιστορία με τη βάρκα και τα παιδιά που ήθελαν να βρουν ένα μυθικό νησί και ένα θησαυρό. Πάντως στην έκθεση της Α Γυμνασίου με θέμα “τι επάγγελμα θέλω να ακουλήθω όταν μεγαλώσω” είχα γράψει συγγραφέας.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Το πρώτο. Όση φαντασία κι αν έχεις, όσο καλή ιδέα είναι αυτή που θες να μας πεις, όση δουλειά κι αν έχεις ρίξει ως το τελικό αποτέλεσμα, αν δεν έχεις τον τρόπο να μας τη μεταδώσεις, κάηκες. Η αφήγηση είναι το σπουδαιότερο κομμάτι σε ένα βιβλίο. Μπορεί να μετατρέψει την πιο αδιάφορη ιστορία σε ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.


8. Γιατί γράφεις;


Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ειλικρινά δεν μπορώ. Έχουν υπάρξει στιγμές που είπα τέλος, ως εδώ. Αλλά δεν σταμάτησα. Γράφω συστηματικά είκοσι χρόνια σχεδόν. Έχουν κυκλοφορήσει έξι βιβλία μου και ανθολογίες που περιέχουν διηγήματα μου. Η συγγραφή, παρόλα τα στραβά της, είναι η πιο δημιουργική διαδικασία, ειδικά για εμένα που διαρκώς φαντάζομαι πράγματα. Είναι ψυχοθεραπεία και επικοινωνία με τους άγνωστους φίλους μας εκεί έξω. Γνώρισα πολλούς, μικρούς και μεγάλους που πήραν δύναμη και έμπνευση από τις ιστορίες μου. Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο. Μακάρι να μπορούσα να μιλήσω και εγώ με τους αγαπημένους μου συγγραφείς που δεν βρίσκονται εν ζωή και να τους ευχαριστήσω.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Για τους συγγραφείς και γενικά για τους δημιουργούς το “Ο Πόλεμος της Τέχνης” του Στήβεν Πρέσσφηλντ. Για τους αναγνώστες το αριστούργημα του Μίκαελ Έντε “Ιστορία Χωρίς Τέλος”.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; 


Σίγουρα το δεύτερο μέρος του Άνυα που έχει δρομολογηθεί για το καλοκαίρι του 2022. Ίσως υπάρξει και τρίτο αλλά για την ώρα η ιστορία σταματάει στο δεύτερο. Πάντως το βιβλίο θα είναι χορταστικό και απολαυστικό. Μετά την Άνυα θα ακολουθήσει ένα μυθιστόρημα τρόμου με τίτλο Ονειροβάτης. Έπειτα θα ασχοληθώ με έναν κύκλο από ιστορίες τρόμου και φαντασίας από τον Πειραιά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καταλήξει αν θα είναι μία συλλογή διηγημάτων ή περισσότερες. Εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύω πολύ πάνω σε αυτό και βλέπω ότι οι ιστορίες αυτές έχουν απήχηση στο κοινό.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Στο facebook μέσω του προφίλ μου (Γιώργος Προμηθέας Χατζηκυριάκος) και της σελίδας Άνυα – Το Κάλεσμα της Ακτής. Στο Instagram θα με βρείτε ως Hagilander. Φυσικά μπορείτε να μου στείλε email στο atheatosaster@yahoo.com