Παρουσίαση Βιβλίου - Άνυα Το Κάλεσμα της Ακτής

«Όχι, φιλαράκο. Δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτό είναι το σπίτι µου πια».

Μακριά από τα τσιµέντα της Αθήνας, ανάµεσα στην Καραβούπολη και στη Θάλασσα του Βασιλιά Ψαρά, υπάρχει η Άνυα, µια παραλία που έχει πάντα καλοκαίρι. Και θα ήταν πολλά τα πράγµατα που θα έκανε εκεί ο νεαρός Ορφέας αν περνούσε τις διακοπές µε τον πατέρα του, τον Γλάρο που νίκησε τον Μεγάλο Λύκο. Θα έκανε σκανδαλιές µε τους πιο τρελούς φίλους, θα αποκτούσε ένα τοτέµ-προστάτη, θα ερωτευόταν µια Ξωτικιά τη νύχτα της πανσελήνου και θα καβγάδιζε µε Λυκάνθρωπους για χάρη όµορφων κοριτσιών σε µια ξεχασµένη ντισκοτέκ. Θα έψαχνε για Γοργόνες στο χάραµα, για φαντάσµατα στο Δάσος του Μεσηµεριού και για µονοπάτια που οδηγούν στο Απαγορευµένο Βουνό. Ή µπορεί απλώς να τεµπέλιαζε οληµερίς στη θάλασσα και το βράδυ να έπαιζε κιθάρα πλάι στη φωτιά µαζί µε την παρέα του, τον Ορέστη, τις Τρίδυµες και τα άλλα παιδιά.

Όµως τι κρίµα. Ο Ορφέας δεν είναι στην Άνυα. Περνά το καλοκαίρι στην Αθήνα, στον καύσωνα και στο φροντιστήριο, χωρίς παρέα και χωρίς διακοπές, ενώ η µητέρα του ετοιµάζεται να παντρευτεί τον πιο ανυπόφορο τύπο που θα µπορούσε να έχει κανείς για πατριό.

Μα ένα απόγευµα του Ιούλη καταφθάνει ο Τρελός Ιρλανδός, για έναν και µόνο σκοπό: να πάρει τον Ορφέα και να τον ταξιδέψει στη µακρινή Άνυα. Και εκεί, στο τέλος του απίθανου αυτού ταξιδιού, το όνειρο γίνεται πραγµατικότητα και οι διακοπές ξεκινούν σε ένα πραγµατικά αξέχαστο καλοκαίρι γεµάτο γκάφες, περιπέτειες και δοκιµασίες έτοιµες να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Άνυα. Μια χιουµοριστική περιπέτεια επικών διαστάσεων που συνδυάζει τη λογοτεχνία του φανταστικού µε το ελληνικό καλοκαίρι και τις νεανικές διακοπές. Ένας ύµνος για τη φιλία, την ελευθερία, τη φαντασία, τη νοσταλγία, τις τρέλες της εφηβείας και τα καλοκαιρινά φλερτ.


Η Άνυα είναι το μέρος που οι περισσότεροι θα χαρακτήριζαν ως Παράδεισο. Το μέρος που σίγουρα θα ήθελες να επισκεφθείς στην εφηβεία -όσο μεγαλώνεις λίγο δυσκολότερα, καθώς δεν έχει τεχνολογία, ρεύμα και τουαλέτες... 
 
Ξεκίνησα το βιβλίο έχοντας υψηλές προσδοκίες από τον συγγραφέα, καθώς από το λίγο που τον γνωρίζω έχει δείξει ένα πρόσωπο αξιόλογο και φαίνεται πως αγαπάει αυτό που κάνει. Και την Άνυα την αγαπάει και αυτό φαίνεται μέσα από όλο το έργο. Ειλικρινά, το καλύτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου θεωρώ πως ήταν η θετική ενέργεια που ξεπηδά από τις σελίδες του. Είχα πολύ καιρό να διαβάσω κάτι που να μου φτιάχνει τη διάθεση. Διάβαζα στις διαδρομές από και προς τη δουλειά, αλλά στο μυαλό μου βρισκόμουν στη μαγευτική παραλία της Άνυας και λιαζόμουν. 
 
Η ιστορία επίσης είναι γεμάτη από δράση, ωραίους χαρακτήρες, πετυχημένο χιούμορ, όμορφα και σωστά πρότυπα, χαρακτηριστικά που πλέον δεν είναι δυστυχώς δεδομένο ότι θα τα βρεις σε κάθε έργο. Είναι μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες άφοβα και αυτό φαντάζομαι πως ήταν ένα στοίχημα του συγγραφέα, το οποίο κέρδισε. 
 
Μη διστάσεις, λοιπόν. Βούτα κι εσύ στα μαγευτικά νερά της Άνυας.
 
Αγγελίνα Παπαδημητρίου