Συνέντευξη με τη Μαίρη Ελευθεριάδου

Μια ιστορία με όχημα τη μουσική που συντροφεύει την καθημερινότητά μας. Ένα love story. Δεκαπέντε τραγούδια για δεκαπέντε κεφάλαια. Δυο ήρωες, η Ηλέκτρα και ο Πέτρος, που γνωρίζονται και ερωτεύονται στη λατρεμένη Αθήνα, με τα σωστά τους, τα λάθη τους και τις υπερβολές τους. Κάθε κεφάλαιο εμπνευσμένο και από ένα τραγούδι μελωδικό όσο και η ίδια η ζωή.














Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Ένα βαλς κάτω από τ΄ αστέρια είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Το πιο μελωδικό ρεφρέν.












Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μοιραστώ το βιβλίο μου. Το πιο μελωδικό ρεφρέν είναι μια σύγχρονη ιστορία για δυο νέους, τον Πέτρο και την Ηλέκτρα που ερωτεύονται πρώτη φορά στα φοιτητικά τους χρόνια με φόντο την Αθήνα και τα αγαπημένα τους τραγούδια. Κάθε κεφάλαιο έχει τίτλο και από ένα τραγούδι πχ το πρώτο κεφάλαιο έχει ως τίτλο το τραγούδι Absolute beginners του David Bowie για να τονίσει ότι οι ήρωες μας είναι απόλυτα αρχάριοι στον έρωτα. Θυμόμαστε όλο εκείνο το πρωτόγνωρο φάσμα συναισθημάτων που νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται πρώτη φορά και σε αυτό το ταξίδι έχουν ως συνοδοιπόρους τους αγαπημένους τους φίλους και την οικογένεια τους. Παράλληλα, βλέπουμε και τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Η ίδια η καθημερινότητα είναι που με εμπνέει. Ένα βίωμα, μια συζήτηση, ένα τραγούδι που μπορεί να ακούσω με βοηθά να εμπνευστώ και να το αποτυπώσω στο χαρτί. Την συγκεκριμένη ιστορία με ενέπνευσε το σωστό timing και η επιθυμία μου να γράψω για τους πρώτους έρωτες αλλά και για την Αθήνα καθώς αποτελεί κεντρικό τόπο που εκτυλίσσεται η πλοκή.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Θα ακολουθούσα ξανά τις συμβουλές που μου έδωσαν και οι δικοί μου άνθρωποι από την πρώτη στιγμή, να είμαι ο εαυτός μου και να γράφω ιστορίες που θα ήθελα να διαβάσω.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Εδώ υπάρχει μια ταύτιση καθώς αγαπώ τις ιστορίες αγάπης και επίσης γράφω αυτό το είδος. Ωστόσο, εκτός από αυτό μου αρέσει πολύ η ποίηση και οι συλλογές διηγημάτων.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλοδουλεμένη πλοκή και παράλληλα να είναι καλά δομημένοι όλοι οι χαρακτήρες. Οπότε πιστεύω ότι πρέπει συνολικά να βγαίνει ένα ωραίο αποτέλεσμα.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Ξεκίνησα να γράφω στα 13 μου αλλά τότε ντρεπόμουν πολύ και θυμάμαι δεν ήθελα κανένας να διαβάσει την ιστορία που έγραφα. Μετά από δέκα χρόνια ξαναβρήκα το θάρρος να ασχοληθώ ξανά και η συνέχεια είναι το πρώτο μου βιβλίο που ακολούθησε το δεύτερο, το Ένα βαλς κάτω από τ’αστέρια και από τότε δεν έχω σταματήσει να γράφω.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Η ικανότητα να γράφεις, να μπορείς να αποτυπώσεις γραπτά αυτό που σε εμπνέει.


8. Γιατί γράφεις;


Μια φορά είχα δει ένα quote που έλεγε: «γράφουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Γράφω γιατί είναι μια εσωτερική μου ανάγκη.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Δύσκολη ερώτηση. Είναι τόσα πολλά! Θα προτείνω και στους δυο λοιπόν τα εξής: Ο μικρός πρίγκιπας του Εξυπερί και Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετά του αξέχαστου Σεπουλβεδα. Είναι ιστορίες που λειτουργούν ως πυξίδες για όλες τις ηλικίες με πολλά νοήματα.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Για την ώρα έχω αφοσιωθεί στην κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου μου, το οποίο έχει αγκαλιάσει επίσης το αναγνωστικό κοινό και νιώθω απίστευτα ευγνώμων για όλη αυτή την στήριξη τους. Ωστόσο, παράλληλα ετοιμάζω και την τρίτη μου ιστορία σιγά σιγά.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μπορούν να επικοινωνήσουν στην σελίδα μου στο Facebook