Παρουσίαση Βιβλίου - Μίνι Καύσωνας

Ένα πετράδι ανεκτίμητης αξίας. Ο διευθυντής στο καζίνο του Ελληνικού δολοφονείται με βάναυσο τρόπο. Οι κακές γλώσσες λένε πως εκτελέστηκε από τον υπόκοσμο. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ανακαλύπτει πως από το γραφείο του άντρα έχει κλαπεί η Ομορφιά του Κόσμου, ένα πετράδι αξίας εκατομμυρίων. Ένας ερωτευμένος με ένα κουτό σχέδιο Ο Ντάνι ζει μια αδιάφορη, χωρίς νόημα ζωή. Κρυφά ερωτευμένος με μια συνάδελφο του από τη δουλειά, αποφασίζει να τη βρει στο νησί, όπου θα περάσει το καλοκαίρι της δουλεύοντας σαν εθελοντής στην πυροσβεστική. Η πιο καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε ποτέ την Ελλάδα Η σπείρα που έκλεψε το πετράδι θα βρει καταφύγιο στο ίδιο νησί, τη στιγμή που ξεσπά μια πελώρια φονική πυρκαγιά, κόβοντας κάθε διέξοδο. Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να επιδεινώνουν το ολοκαύτωμα. Ο Ντάνι βρίσκεται παγιδευμένος μαζί με την κοπέλα των ονείρων του, καθώς ένα τσούρμο από αδίστακτους μαχαιροβγάλτες τους καταδιώκει, σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο. -Ένα ρομάντζο σπαρμένο με σφαίρες, αίμα και φωτιά-

 

Δε θα μπορούσα να διαβάσω πιο κόντρα βιβλίο την περίοδο που επέλεξα να διαβάσω τον Μίνι Καύσωνα. Έξω χιόνια, αποκλεισμοί, κρύο κι εγώ να ταξιδεύω σε μια καλοκαιρινή Ελλάδα, βιώνοντας την αντίθεση στο έπακρο. 

Είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα που πέφτει στα χέρια μου (αν και το Μυστήριο στο Άλικο εντάσσεται σε εντελώς διαφορετικό είδος) και μπορώ να πω ότι μου άφησε μια πολύ θετική εντύπωση τόσο αναγνωστικά, όσο και συγγραφικά. Πλέον μπορώ να πω ότι έχω διαβάσει αρκετούς νέους Έλληνες συγγραφείς, για να έχω αποκτήσει ένα αισθητήριο για όσους αξίζουν να διαβαστούν, για εκείνους που έχουν κάτι να δώσουν μέσα από τις ιστορίες τους. Ο κ. Δαγκλής είναι ένας από αυτούς και θα σας πω τι ξεχώρισα μέσα στο βιβλίο του: Καλά πρότυπα. Πλέον έχω αποφασίσει να επιβραβεύω αυτό το χαρακτηριστικό, γιατί ενώ το θεωρούσα δεδομένο, δεν είναι. Ίσως φταίνε οι άγουρες πένες, ίσως η ίδια η εξέλιξη της κοινωνίας, όμως είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μην κατακρίνονται κακές ή κακοποιητικες συμπεριφορές κάποιων χαρακτήρων, ή ακόμα και να επιβραβεύονται στον βωμό του bad boy ή του love interest. 

Πολύ καλογραμμένος πρωταγωνιστής, αληθινός, σύγχρονος. 

Μου άρεσε πάρα πολύ ο Ντάνι. Είναι ένας νέος, στην Ελλάδα μετά τον κορονοϊό, που έχει χαθεί σε μια δουλειά που δεν του αρέσει, έχει αφεθεί να βουλιάξει στην καθημερινότητά του, έχοντας χάσει το νόημα για να ζει - sounds familiar; Με μια αντικειμενικά ρηχή αφορμή, καταφέρνει να αλλάξει τη ζωή του και να ξαναβρεί το νόημά της, έναν στόχο... Το λαβ στόρι. Δε θα μπορούσε να υπάρξει βιβλίο για το ελληνικό καλοκαίρι, δίχως ένα ρομάντζο. Βέβαια, είναι από τα καλά, από αυτές τις ιστορίες που κάπου μέσα σου θα ήθελες να ζήσεις κι εσύ. 

Η δράση. 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο περιπέτειας. Σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε άνετα να βγει στο σινεμά και όχι από ελληνική εταιρεία παραγωγής (Παναγία μου, όχι!). Τι να πω, φωτιές, κυνηγητό με αυτοκίνητα, πιστολίδια, μπουνιές, κλοτσιές, μια φωτιά που κατασπαράζει ένα ολόκληρο νησί... Οι περιγραφές ωστόσο δεν είναι καθόλου κουραστικές, ενώ είναι πολύ ξεκάθαρες για να μην μπερδεύεται ο αναγνώστης.

Pop culture & movie references. 

Τόσο ο πρωταγωνιστής, όσο και η ολη αφήγηση ειναι γεμάτη με αναφορές απο ταινίες και ποπ κουλτούρα γενικά. Εγώ προσωπικά τις λάτρεψα! Κάτι τελευταίο που έχω παρατηρήσει πως κάνει ο συγγραφέας, είναι το να γράφει για μέρη της Ελλάδας που δεν ειναι τόσο γνωστά, σε σημείο που μέχρι να τα αναζητήσω στο ίντερνετ, νόμιζα πως δεν ήταν υπαρκτά. 

Overall, για να μη γράψω το σίκουελ του βιβλίου, σας προτείνω να το διαβάσετε, έχετε να κερδίσετε πολλά και θα περάσετε ωραία τον χρόνο σας.

 

Αγγελίνα Παπαδημητρίου