Ο Μιχάλης Δαγκλής γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1980. Κατάγεται από τον Γαλατά Τροιζηνίας και ζει στην Αθήνα. Η αγάπη του για το βιβλίο αλλά και τη λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου ξεκίνησε νωρίς. Αναζητά διαρκώς την ιστορία εκείνη που θα τον προκαλέσει ή θα τον τρομάξει περισσότερο. Έχει πτυχίο γραφιστικής και έχει τελειώσει σχολή δημιουργικής γραφής. Είναι ο συγγραφέας του θρίλερ Η Τελευταία Νύχτα της Αδέρας και της καταιγιστικής περιπέτειας Μίνι Καύσωνας των εκδόσεων Υδροπλάνο. Άλλα του βιβλία είναι οι συλλογές τρόμου Αγαλήνευτα Βάθη (εκδόσεις Ωκεανίδα) και Ζωώδες Ένστικτο (εκδόσεις Bookoo), ενώ μαζί με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ίτσιο έγραψε τα δύο πρώτα βιβλία από το light novel Μυστήριο στο Άλυκο, επίσης από εκδόσεις Υδροπλάνο. Παράλληλα κυκλοφόρησε και το πρώτο του κόμικ με τον τίτλο Ο Ανεμοπόρος. Μικρές ιστορίες του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε ανθολογίες. Άλλες μεγάλες του αγάπες είναι τα κόμικς, η επιστήμη και ο κινηματογράφος. Οι ταινίες φαντασίας και τρόμου της δεκαετίας του ’80 είναι αυτές που έχουν επηρεάσει περισσότερο το συγγραφικό του έργο. Κριτικές και άρθρα του σχετικά με τη λογοτεχνία θα βρείτε στο lefalok.gr αλλά και στο έντυπο περιοδικό Αλλόκοσμες Ιστορίες. Απόψεις και προτάσεις του για σινεμά μπορείτε να δείτε στο γκρουπ Το Σινεμαδάκι του facebook.
Μαζί με τον Αλέξανδρο γράψαμε ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος του light novel. Θέλαμε να πειραματιστούμε και να κάνουμε κάτι που δεν συναντάται συχνά στην ελληνική λογοτεχνία. Ο Αλέξανδρος γνωρίζει καλά αυτό το είδος και έτσι με έπεισε εύκολα να συμμετέχω. Το βιβλίο είναι ένα κράμα τρόμου/κωμωδίας πασπαλισμένο και με λίγο ρομάντζο. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωριό, όπου τρεις άσπονδοι φίλοι αποφασίζουν να συνεργαστούν όταν ένα τρομαχτικό πλάσμα απειλεί το χωριό και τους αγαπημένους τους.
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Έχω μια ένθερμη αγάπη για την ελληνική επαρχία, τις παραδόσεις μας και τις ιστορίες που περνάνε από γενιά σε γενιά. Πιστεύω πως έχουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να χτίσουμε ανατριχιαστικές ιστορίες, όπου ο Έλληνας αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί. Για το Άλυκο πήραμε ένα γνωστό μύθο που τον ξέρουμε όλοι μας και τον προσαρμόσαμε στην ιστορία, δίνοντας του ενδιαφέρον προεκτάσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν και επόμενα βιβλία.
3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Ότι ο καλύτερος επιμελητής του έργου σου είσαι εσύ. Θα πρέπει να περάσεις αρκετές φορές το βιβλίο, προσέχοντας διαφορετικά πράγματα. Πως πρέπει να το αφήσεις στην άκρη για καιρό, να το ξεχάσεις κιόλας αν γίνεται και έπειτα να το πιάσεις πάλι με νέα μάτια. Επίσης οι beta readers δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.
4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Το αγαπημένο μου είναι τα τρόμου, όμως από εκεί και πέρα έχω μια μεγάλη γκάμα ειδών που διαβάζω, περιπέτειες, ιστορικά, φαντασίας, αισθηματικά – μέχρι και φιλοσοφία και εκλαϊκευμένη επιστήμη. Μου αρέσει να παντρεύω, όσο το δυνατόν, διάφορα είδη. Για παράδειγμα ‘Η Τελευταία Νύχτα της Αδέρας’ είναι τρόμου, μα είναι και αστυνομικό. Το τελευταίο μου βιβλίο, ο ‘Μίνι Καύσωνας’, είναι καθαρόαιμη περιπέτεια, μα έχει αισθηματικό πυρήνα.
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Σίγουρα ο ανταγωνιστής. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρωταγωνιστή που να μην αρέσει σε όλους ή να μην βγάζει συμπάθεια. Ωστόσο ένας καλός ανταγωνιστής μπορεί να εξελίξει τον ήρωα σου και να τον μεταμορφώσει. Μπορεί να οδηγήσει, ακόμα και έμμεσα, την ιστορία σου. Υπάρχει λόγος που μας γοητεύουν οι κακοί της ιστορίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο καταλύτης που πυροδοτεί τα γεγονότα και οδηγεί την πλοκή. Οι ιστορίες της Ντίσνεϊ δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τους αρχετυπικούς κακούς της.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Περίπου στα 28 μου. Άρχισα με μικρές ιστορίες που τις δημοσίευα στο ίντερνετ. Κάποιες από αυτές άρεσαν και αυτό ήταν το boost που χρειαζόμουν για να το πάρω πιο σοβαρά. Έβαλα σαν όνειρο να εκδώσω – αρχικά- ένα βιβλίο με ιστορίες τρόμου. Ήμουν αποφασισμένος να το κάνω και – άπειρος τότε - δεν θα δεχόμουν ούτε κουβέντα για αυτοέκδοση. Τελικά όμως το κατάφερα και το αποτέλεσμα ήταν η συλλογή ‘Αγαλήνευτα Βάθη’ από εκδόσεις Ωκεανίδα, ενώ ακολούθησαν και άλλες.
7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Χωρίς να μην θεωρώ και τα υπόλοιπα σημαντικά, θεωρώ πως η σκληρή δουλειά τα ξεπερνάει όλα. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο από ένα ταλαντούχο συγγραφέα, που όμως να φαίνεται πως το έχει ξεπετάξει γρήγορα και μπορείς να διαβάσεις το έργο ενός άλλου που να μην έχει τις ίδιες ικανότητες όμως να έχει ρίξει τόση πολύ δουλειά που να είναι πιο αξιόλογο. Ίσα-ίσα, μέσα από την επιμονή και την διαρκή ενασχόληση με το έργο σου, θα αναπτύξεις την φαντασία σου και θα ακονίσεις τις ικανότητες σου.
8. Γιατί γράφεις;
Μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες. Μου αρέσει να βλέπω ιστορίες, να ακούω και να διαβάζω και φυσικά μου αρέσει να δημιουργώ ιστορίες. Η βάση κάθε λογοτεχνικού και κινηματογραφικού έργου είναι να σου πει μια καλή ιστορία. Να σε πάρει από το χέρι και να σε πάει ένα ταξίδι. Το τι είδος ταξίδι θα είναι αυτό, μένει να το ανακαλύψεις, μα αυτή είναι και η συγκίνηση.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Ωραία ερώτηση. Για τους συγγραφείς θα πρότεινα ‘Το Αυτό’ του Στίβεν Κινγκ. Έχει καλή δομή σχετικά με το πώς ξεδιπλώνεται μια ιστορία σε βάθος χρόνου. Και βασικά έχει τα πάντα μέσα: τρόμο, συναίσθημα, συγκίνηση, νοσταλγία. Ένας επίδοξος συγγραφέας μπορεί να βρει πολλά στοιχεία και είδη και να παρατηρήσει πως μπαίνουν οργανικά σε μια ιστορία. Για αναγνώστες θα πρότεινα το ‘Φρανκενστάιν’ της Σέλεϊ. Πρόκειται για μια σπουδαία μελέτη σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Η συγγραφέας πιάνει ένα οικουμενικό θέμα και το εξετάζει με μαεστρία, έτσι ώστε κάθε αναγνώστης μπορεί να βρει διαφορετικά νοήματα. Όσοι δεν το έχετε διαβάσει, και ξέρετε την ιστορία μόνο από το σινεμά, τότε δεν έχετε ιδέα τι σας περιμένει.
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Ύστερα από την αλλαγή ύφους που έκανα με τον ‘Μίνι Καύσωνα’ και το κόμικ ‘Ο Ανεμοπόρος’ που έβγαλα πρόσφατα, επιστρέφω στον τρόμο, με ένα βιβλίο που γράφεται ήδη. Όπως είπα μου αρέσει να πειραματίζομαι και να ασχολούμαι με νέα στιλ, έτσι την ιστορία αυτή την γράφω με την μορφή της ‘επιστολογραφίας’, όπως για παράδειγμα ήταν ο ‘Δράκουλας’ του Στόκερ. Είναι μια τεχνική που έχει τις δικές της προκλήσεις, μα μπορεί να βγάλει πολύ ωραίο και άμεσο αποτέλεσμα στον αναγνώστη. Δεν βρίσκομαι ούτε στα μισά ακόμη, μα είμαι πολύ ενθουσιασμένος.
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Στο facebook θα με βρουν ως Μιχάλης Δαγκλής–Συγγραφέας, ενώ στο Ίνστα θα με βρουν σαν Stargazer_07
Κυκλοφορεί επίσης: