Συνέντευξη με την Τζόαν Ζαχαριάδου

Μέσα στο πυκνό σκοτάδι, αντήχησε ένα κλάμα μωρού κι έκανε την Μελανία να πεταχτεί από το κρεβάτι. «Το παιδί μου!» αναφώνησε με σιγουριά και σηκώθηκε να το αναζητήσει. Τα χέρια της τώρα τεντωμένα έσκιζαν το σκοτάδι που την εμπόδιζε, ακολουθώντας το κλάμα του μωρού που ακουγόταν σαν αντίλαλος σ’ ένα άδειο σπίτι. «Τώρα μωρό μου… η μανούλα έρχεται…» τα λόγια της ειπώθηκαν πιο πολύ σαν παρηγοριά προς τον εαυτό της, παρά προς το μωρό, που αναζητούσε. «Έρχομαι Σωτήρη μου… εδώ είμαι…» τα βήματά της ασταμάτητα και στάσιμα συνάμα. Κανονικά θα έπρεπε να είχε διανύσει ήδη τον όροφο από την μια άκρη στην άλλη, όμως ακόμα δεν είχε συναντήσει καμιά πόρτα ή τοίχο στο δρόμο της. Ακόμα και ο ήχος από το κλάμα του μωρού, παρέμενε στην ίδια ένταση, καθώς το πλησίαζε, δίχως να μειώσει έστω και λίγο την μεταξύ τους απόσταση.

Άρχισε να νιώθει μετέωρη στο πηχτό σκοτάδι όπου βρισκόταν, καθώς δάκρυα απελπισίας συνόδευαν τη σπασμένη φωνή της. «Σωτήρη, αγόρι μου…, εδώ είναι η μανούλα…, εδώ είμαι πασάκα μου…»
Όταν όλα μοιάζουν σαν μια κακόγουστη φάρσα, η Αγάπη βάζει στόχο ν’ ανακαλύψει την αλήθεια.
Είναι όντως η Αγάπη ή μήπως τελικά είναι η Μελανία;
Έχει όντως χάσει τον γιο της ή μήπως τελικά δεν τον είχε ποτέ;
Ένας άγνωστος άνδρας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της και να την βοηθήσει στις απαντήσεις που αναζητά.
Θ’ αντέξει όμως να μάθει την αλήθεια;



Η Τζόαν Ζαχαριάδου γεννήθηκε το 1984 στη Γεωργία, με καταγωγή από τον Πόντο. Μεγάλωσε και έζησε στη Δυτική Μακεδονία, συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα μέχρι το 2018 και στη συνέχεια, μετακόμισε στην πανέμορφη Ρόδο.
Αν και πτυχιούχος της Πληροφορικής Δικτύων, η συγγραφή ήταν και είναι το πεδίο που ουσιαστικά την ενδιαφέρει.
Από το 2002 μέχρι το 2018 ήταν ενεργό μέλος της Θεατρικής Αναζήτησης Πτολεμαΐδας.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια για τη θεατρική τέχνη και για τη δημιουργική γραφή.
Έχει χαρίσει τη φωνή της στις νουβέλες του συγγραφέα Μάριου Καρακατσάνη που έγιναν audio books και από το 2018 αρθρογραφεί για το site Βιβλίων Ορίζοντες στη στήλη «Πένα».
Το «Καταδικασμένοι στη σκιά του» ήταν το πρώτο από τα κείμενά της που έδωσε ραντεβού με το τυπογραφείο το 2019 και το 2021 ακολούθησε το «Αντέχεις Να Μάθεις Την Αλήθεια;» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.




Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι καλή στο να μιλάω για τα βιβλία μου, γι’ αυτό ακόμα και στα οπισθόφυλλα συνήθως βάζω αποσπάσματα ή κάποιο κείμενο που να δημιουργεί ερωτηματικά.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Στην αρχή νόμιζα πως η πηγή έμπνευσής μου ήταν οι χαρακτήρες ανθρώπων, όμως έκανα λάθος. Η έμπνευση βρίσκεται παντού. Αν πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξω κάτι, τότε θα πω το σκοτάδι. Εκεί φαίνονται όλα πιο καθαρά, ακόμα και οι ψυχές των ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκίνησε βασίζοντας σε μια θεωρία που έχω. Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακό ή δολοφόνος, οι συνθήκες και οι καταστάσεις που βιώνει είναι αυτές που ευθύνονται για το αποτέλεσμα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Αργύρης στο κείμενο.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Να μην τα παρατήσει, ακόμα και αν βρεθεί σε αδιέξοδο. Και αυτό έκανα.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Διαβάζω σχεδόν τα πάντα, όμως το είδος που μου αρέσει περισσότερο είναι τα ψυχολογικά θρίλερ και αυτά είναι που προτιμώ να γράφω. Τώρα το αν τα καταφέρνω, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Θεωρώ πως όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο και είναι το ίδιο σημαντικά.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Εδώ θα γίνω κλισέ με την απάντηση που θα δώσω, αλλά, από τότε που με θυμάμαι έγραφα στιχάκια και μικρές ιστοριούλες, οι οποίες μεγάλωναν καθώς μεγάλωνα κι εγώ.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Και εδώ αναγκαστικά θα διαλέξω και τα τρία. Για να φτιάξεις ένα γλυκό, δεν αρκεί μόνο η ζάχαρη.


8. Γιατί γράφεις;


Γιατί είναι κάτι που με γεμίζει.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Στους συγγραφείς θα πρότεινα “Το τελευταίο χαρτί” της Νατάσας Γκουτζικίδου μιας και το βιβλίο αναφέρεται στους ίδιους τους συγγραφείς και στις αλήθειες που κρύβονται στον εκδοτικό χώρο. Στους αναγνώστες είναι τόσα πολλά που θέλω να προτείνω, που πραγματικά δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω. Θα τους προτείνω απλά να επιλέξουν Έλληνες συγγραφείς, μιας και κάθε μέρα γεννιούνται καινούρια διαμαντάκια.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Ένα καινούριο βιβλίο είναι το μόνο σίγουρο.

Σκέφτομαι επίσης να ασχοληθώ σοβαρά και με τα audiobooks. Μετά την εμπειρία που είχα με τον Μάριο Καρακατσάνη και την Βούλα Γκεμίση, συνειδητοποίησα πως η ηχογράφηση των βιβλίων είναι μια απολαυστική διαδικασία που θέλω να την εντάξω στην καθημερινότητά μου.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μέσω του Facebook ή της ομάδας μου και μέσω του Instagram