Συνέντευξη με τον Γιώργο Δόλγυρα

Σκοτάδι στις ψυχές των ανθρώπων, στην απάνθρωπη άβυσσο του χάους, λαχταρώντας ζωή. Ένα κορίτσι συνάπτει συµφωνία µε µία µάγισσα για να γίνει λυκάνθρωπος, προκειµένου να αλλάξει το κορµί της και τη ζωή της µέσα από τον έρωτα. Σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο εµφανίζεται µία µάγισσα και διεκδικεί τον κόσµο των ανθρώπων, µέχρι που ένας ιερέας στέκεται να την αντιµετωπίσει. Ένας ντελιβεράς έχει χάσει την πίστη του στους ανθρώπους και τη ζωή αφότου πέθανε η µητέρα του·τελικά, πεθαίνει σε τροχαίο δυστύχηµα και γυρίζει στον κόσµο των ζωντανών, µε το αφεντικό του να τον βασανίζει ακόµα και νεκρό. Ένα βαµπίρ ψυχαναλύεται στον καναπέ ενός ψυχιατρείου για τα εγκλήµατα που έχει διαπράξει, νοσταλγώντας ακόµη την ελευθερία.

Τέσσερις µοναδικές ιστορίες οι οποίες προσεγγίζουν τα ενδόµυχα της ψυχής, σαγηνεύοντας τις αισθήσεις και εξερευνώντας όλες τις πτυχές του ανθρώπου, συνειδητές και ασυνείδητες. Είµαστε πότε δαίµονες και πότε άγγελοι. Πότε θύτες και πότε θύµατα. Αυτή είναι η ανθρώπινη ζωή στο δράµα της καθηµερινότητάς της. Μία παράσταση σε τεντωµένο σχοινί, που κάποιοι αποκαλούν «ζωή».

Με την παρούσα έκδοση διηγηµάτων, ο συγγραφέας προσδοκά να ταξιδέψετε µαζί του και να εξερευνήσετε πτυχές του εαυτού σας που δεν γνωρίζετε – και ούτε φαντάζεστε πως υπάρχουν.



Γιώργος Δόλγυρας: Γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10/05/89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και θεάτρου σε διάφορα εργαστήρια (Παράθλαση, Aβέρτο κ.α.) καθώς και στις Δραματικές Σχολές: Ιάσμος - Βασίλης Διαμαντόπουλος, Βουτσινά και Ροντίδη (Θεσσαλονίκη). Διδάχθηκε την τέχνη της συγγραφής ( σεναρίου, μυθιστορήματος, διηγήματος και θεατρικού ) σε κύκλους σεμιναρίων στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής: Script & Art, Ιανό και Harmony & Creativity. Συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές (Αντιγόνη/ Radio City,Versus/μικρού μήκους ταινία με θέμα τον καρκίνο κ.α.). Διήγημά του κυκλοφόρησε 1η φορά από τις Εκδόσεις Ρώμη το 2018 σε συλλεκτική συλλογική έκδοση απόφοιτων εργαστηρίου δημιουργικής γραφής. Την επόμενη χρονιά έλαβε τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κεφαλονιάς και εκδοτικού οίκου: «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2019) με το διήγημα: «Θηλειά στο λαιμό». Όπως ήταν αναμενόμενο συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων Φαντασίας- Μυστηρίου: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή» το 2020 και αποτελεί το 1ο του προσωπικό έργο . Από το 2021 αρθρογραφεί στα site πολιτισμού Culturepoint.gr και artandyou.gr.



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων φαντασίας-μυστηρίου με έντονη σκιαγράφηση του ψυχικού κόσμου των ηρώων, μακριά από τον κλασικό τρόμο, πιο κοντά στο ψυχολογικό θρίλερ.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Δεν υπάρχει κάποια πηγή έμπνευσης μέσα μου. Ή μάλλον εμπνέομαι από τα πάντα και το τίποτα. Σίγουρα δε βγαίνω βόλτες στην εξοχή μόνος μου αναζητώντας την έμπνευση. Προτιμώ τη μοναξιά μου. Αφορμή για να συγγράψω αποτέλεσε ένας διαγωνισμός διηγήματος από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Βραβεύτηκα και ένιωσα πως μπορώ να συνεχίσω για κάτι περισσότερο. Έτσι έγραψα ακόμα τρεις ιστορίες πλαισιώνοντας τη βραβευμένη και δημιούργησα τη συλλογή διηγημάτων μου τα «Σκοτεινά Φεγγάρια».


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Υπομονή και επιμονή είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να γράψει επιτυχημένα και να συνεχίσει να γράφει καθώς η απόρριψη και η όχι και τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, είναι δεδομένη στην αρχή. Αν τα παρατήσεις απλά τελειώνει, αν συνεχίσεις μπορεί να φτάσεις στο προορισμό σου.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προτίμηση στα αναγνώσματά μου ούτε και στο είδος που γράφω. Ξεκίνησα απλώς με το λογοτεχνικό είδος της φαντασίας γιατί είναι το πιο ευέλικτο και διαχειρίσιμο καθώς πλάθεις έναν δικό σου κόσμο, αρκεί να μη το παρατραβήξεις και βγει ένα ψέμα.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Προσωπικά δεν μπορώ να επιλέξω έναν χαρακτήρα ως πιο σημαντικό. Στα άρτια λογοτεχνικά έργα ο κάθε χαρακτήρας είναι δομικό κομμάτι. Ωστόσο επειδή τίθεται ως απαιτούμενο θα επιλέξω τον πρωταγωνιστή ως το πιο καίριο κομμάτι του παζλ, δηλαδή του κάθε συγγραφικού δημιουργήματος αλλά και ταινίας.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Στην ηλικία των 25 ετών ξεκίνησα να παρακολουθώ σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Αυτό ήταν το ερέθισμά μου. Μου πήρε 4 χρόνια να ωριμάσω αρκετά ώστε να έχω ολοκληρωμένα και άρτια διηγήματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην προσπάθεια συγγραφής του πρώτου μου μυθιστορήματος ή νουβέλας (ανάλογα με το μέγεθος που θα βγει εν τέλει).


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Το σύνολο αυτών των τριών και πολλά ακόμα όπως η υπομονή και η επιμονή. Το πάθος και η αυτοπεποίθηση. Και τέλος το θάρρος να αναζητήσει κανείς εκδοτική στέγη γιατί μόνος σου παρόλο που έχει ξεκινήσει ένα ρεύμα αυτοέκδοσης, δύσκολα θα τα καταφέρεις να διαδόσεις το έργο σου.


8. Γιατί γράφεις;


Όπως είπε ο Μολιέρος: «Το γράψιμο είναι σαν την πορνεία: Στην αρχή γράφει κανείς για τον εαυτό του. Μετά για τους φίλους και, στο τέλος, για τα λεφτά». Προσωπικά βρίσκομαι στο πρώτο στάδιο, γράφω για εμένα. Για να ξελαφρώνω την ψυχή μου, ως ψυχοθεραπεία. Φυσικά επιθυμώ να διαβάζουν και οι αναγνώστες τα γραπτά μου και η επαφή μαζί τους με γεμίζει αφάνταστα. Σίγουρα δεν σκέφτομαι τις απολαβές σε αυτή τη φάση και πιστεύω ποτέ δε θα μου συμβεί κάτι τέτοιο μιας και δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Αν ποτέ κέρδιζα σημαντικές απολαβές από τη συγγραφή (ουτοπικό για την Ελλάδα όπου αποκλειστικά από τη συγγραφή θα ζουν 10 άνθρωποι) θα ήμουν ευτυχισμένος επειδή θα μπορούσα να προσφέρω σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Ο καθένας έχει ένα δικό του βιβλίο ως ορόσημο και ο συγγραφέας είναι ταυτόχρονα και αναγνώστης.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη συγγραφή, ειδικά όταν είσαι νέος συγγραφέας χωρίς εμπειρία. Ευελπιστώ σε ένα αξιόλογο έργο, μυθιστόρημα ή νουβέλα.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Σε Instagram και FB με βρίσκουν με το όνομά μου, στα προσωπικά μου προφίλ. Επίσης υπάρχει σελίδα για το βιβλίο μου στο FB.