Συνέντευξη με τη Σοφία Γατσή

Ένα πρωί, η Φλώρα επιθυμεί να μεταμορφωθεί από καυτερή σε αλμυρή και γλυκιά πιπεριά. Στο πλευρό της, βρίσκονται οι φίλοι της, ο Λουκάς ο κουρκουμάς και η Νίνα η κανέλα που της δίνουν συμβουλές για να αλλάξει. Δυστυχώς για εκείνη, οι συμβουλές τους αποτυγχάνουν. Τότε, εμφανίζεται στο όνειρό της η μις Κόνφιντενς, η αόρατη νεράιδα που κατοικεί σε ένα αστέρι του ουρανού. Για να τη βοηθήσει, της αφηγείται την ιστορία με δύο διαφορετικές ροδιές με ήρωες, τον Ιάσονα και τον παππού του.

Τι έχει να διδάξει αυτή η ιστορία; Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό που τις συνδέει; Λένε, πως η αγάπη του εαυτού μας έρχεται σταδιακά…Άραγε, θα συμβεί το ίδιο για τη πιπερίτσα Φλώρα και τη μικρή ροδιά; Και το ταξίδι της αποδοχής ξεκινά…

Είναι ένα διδακτικό παραμύθι για τη σημασία της αγάπης του ευατού μας. Η κεντρική ηρωίδα, μια πιπεριά στο χωριό Μπούκοβο, το χωριό των μπαχαρικών έρχεται σε σύγκρουση με τον ευατό της και προσπαθεί να αλλάξει με διασκεδαστικούς τρόπους. Σύμμαχοί της, στη προσπάθεια αυτή οι φίλοι της, μια νεράιδα και μια ιστορία που θα της αποδείξουν, ότι το να είσαι καυτερή πιπεριά είναι το ίδιο όμορφο και μοναδικό. Ένα παραμύθι με ονειρικές εικόνες της Βάσιας Παπαδοπούλου για τους μικρούς αναγνώστες.


Η Σοφία Γατσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στη λογοτεχνική ιστοσελίδα mono--gramma.com. Τον Σεπτέμβρη του 2021 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό παραμύθι «Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές» από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα.










1. Πες μας δύο λόγια για το βιβλίο σου.


Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές είναι το πρώτο μου βιβλίο. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα εδώ και μερικούς μήνες. Είναι ένα διδακτικό παραμύθι, ηλικίας από 6+ που σκοπό έχει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα της αυτοεκτίμησης του εαυτού μας, με απλό και κατανοητό τρόπο. Ουσιαστικά, τα παιδιά να σκεφτούν – αναρωτηθούν γιατί θέλει να αλλάζει συνεχώς η κεντρική ηρωίδα και τι αποφασίζει στο τέλος. Λίγα λόγια για την υπόθεση… Μια μέρα, η πιπερίτσα Φλώρα αποφασίζει ότι θέλει να αλλάξει από καυτερή σε γλυκιά και αλμυρή πιπεριά. Δυστυχώς, το σχέδιό της αποτυγχάνει. Στην παρέα της είναι οι φίλοι της τα μπαχαρικά, οι οποίοι θα τη βοηθήσουν να ανακαλύψει την αλήθεια της. Όμως, στο όνειρό της, εμφανίζεται η μις Κόνφιντενς (αυτοπεποίθηση), μια νεράιδα που θα της διηγηθεί την ιστορία με τις ροδιές με ήρωες τον παππού και τον Ιάσονα. Τελικά όταν ξυπνάει η Φλώρα επιθυμεί να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο ή να αποδεχτεί τον εαυτό της;


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε αισθανθεί έστω και μια φορά στη ζωή μας, ότι θα θέλαμε να ήμασταν αλλιώς. Μας πιάνει η ανασφάλεια, ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμάς, με αποτέλεσμα να μας υποβιβάζουμε. Αυτό ήταν εκείνο που με ενέπνευσε να ξεκινήσω την ιστορία.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον ευατό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Να γράφω συχνότερα και να διαβάζω δυνατά τα κείμενά μου, ώστε να επεξεργάζομαι τυχόν λάθη.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Μου αρέσει να διαβάζω διηγήματα και μυθιστορήματα αλλά με έχει κερδίσει στο γράψιμο, ο μαγικός κόσμος των παιδιών.


5. Επιλέξτε ένα : τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνισμός;


Συνήθως, ο ανταγωνιστής είναι αυτός που μας μαθαίνει κάτι στο τέλος της ιστορίας, ο πρωταγωνιστής το βιώνει.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Στην ηλικία των 16 χρονών βαθιά επηρεασμένη από τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που μας δίδαξε το σχολείο επιχείρησα να ξεκινήσω σιγά σιγά τη δική μου πορεία στο γράψιμο.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Ή ικανότητα γραφής, ή φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Για μένα σημαντικό ρόλο αποτελεί η φαντασία. Το βιβλίο κάθε φορά διηγείται μια ιστορία και ο αναγνώστης περιμένει να τον ενθουσιάσει, να τον ιντριγκάρει. Ο αναγνώστης περιμένει να διαβάσει κάτι που δεν έχει ξανασυναντήσει, αυτό είναι επίτευγμα της φαντασίας.


8. Γιατί γράφεις;


Γιατί είναι ο δικός μου τρόπος να αποτυπώνω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα, με βάση τις εμπειρίες ζωής και τα βιώματα, ταξιδεύω στο κόσμο που αγαπώ γράφοντας.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης;


Το Αρνούμαι του Αντώνη Σαμαράκη αξίζει να διαβαστεί από κάθε συγγραφέα και η Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη από κάθε αναγνώστη, καθώς το τελευταίο για το γλαφυρό ύφος και την ρομαντική αίσθηση που διακατέχει το κείμενο.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Αυτή την περίοδο ασχολούμαι ενεργά με τη προώθηση του βιβλίου μου. Υπάρχει η επιθυμία για ταξίδια, όπως να παραβρεθούμε σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδος, κάνοντας παρουσιάσεις και γνωρίζοντας το κοινό. Ευελπιστώ, να συνεχίσω να γράψω κι αλλα παιδικά βιβλία.


11. Πως μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου, με τους εξής τρόπους :

Email: sofi.gatsi@gmail.com

Facebook: Sofia Gatsi

Facebook (Σελίδα παραμυθιού) : Σοφία Γατσή – η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις

Instagram : sofiagatsi